Порекло презимена, село Буче (Беране)

Порекло становништва села Буче, општина Беране. Стање из 1903. године. Према истраживању попа Богдана Лалевића и Ивана Протића „Васојевићи у турској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Северно од Виницке, преко брда Градине, на десној страни реке Бистрице, налази се село Буче. Земљиште, на коме је село у опште је равно. Село је дугачко, од Лима до врх Буча. за 1 сахат, а широко, од Бистрице до Градине, 20 минута. Доњи крај села, који се налази у равници поред Лима и око ушћа реке Бистрице, плодан је, јер се може натапати. Средњи део, који је на једној тераси неплодан је, јер се не натапа, а има доста земље која се због тога никако и не обрађује. Горњи део села, који је на благим планинским ланцима, плодан је, јер се води речицом Коњском, која извире испод Турије, а утиче у Бистрицу. Иа Бистрици имају 5 редовничких и 1 ујменичку воденицу. Горње и Доње Буче пију воду с извора, а Средње са реке Бистрице.

Две трећине сељака су на откупљеној, а једна на агаларској земљи. Планина је Бучичанима Турија 3 часа далеко од села, а имају својих земаља и у Коњском, на 2 сата даљине. Буче и Виницка имају пола Турије у црногорској граници, као и ливада у Јеловици, куда иду пошто их покосе, као и зими да утроше покошено сено.

Порекло фамилија

У Бучу има око 100 кућа. Сељаци су готово сви Васојевићи, и то од Лопаћана: Бојовићи и Голубовићи, од Мијомановића: Јоксимовићи, Делевићи, Бојчићи и Уштипаљи, а од Србљака су само Обрадовићи, који су дошли из Горњих Села, а славе Васиљевдан (Нову Годину).

У селу имају три гробља, једно старо, друго за Средње Буче, и треће за Југовине — Горње Буче и сеоце Бањевац.

На северозападу од Буча, а за брдом званим Крстац, налази се мало сеоце Бањевац свега са 7 кућа, које су Голубовићи Л0паћани. Бањевац се натапа од речице Коњске, као и од извора којих ту има подоста. На дну овога сеоцета, а близу Бистрице, издигло се омање брдо Градац, на коме се познају развалине града, по предању, из Немањића доба. С леве стране Бистрице, на ланцу од Бјеласице, има доста пећина, у којима као да је било насеља.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у турској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 717-718). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Igor

    А Отовићи,Цемовићи,Грубовићи?

  2. Јоксим

    Отовићи су од Обрадовића, Цемовићи од Делевића. Нема ни Живковића… Они су од Мићовића. Ваљда су ту и Малишићи и Недићи. Или се Пешца посебно исказују? Можда 1903.године кад је изашла књига нису били јасно разграничени сви огранци Рабљена, засебне групе Мијомановића? Још увек је у Беранама и околини турска власт до првог Балканског рата и ослобођења од Турака

  3. Јоксим

    Малишићи и Недићи су у Пешцима.

  4. Ilija Stojkovic

    Poreklo ilica u selu Donna devc..a