Порекло презимена Гујић

12. мај 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ГУЈИЋИ

(живе у Горњој Бијелој и Мотичком Гају)

Воде поријекло од Вуловића, од којих су се веома давно одвојили. Садашње презиме добили су по претку Гуји, који је за вријеме харања куге у Дробњаку успио да је са својих девет синова „претекне“. Пошто је те године (1732) од ове опаке болести умро кнез Вуловић, Гуја оде у Травник код везира и успије да за кнеза постави свог сина Митра. Међутим, он није дуго кнезовао – везир га је раскнежио на инсистирање бабе Вуловића, која је успјела да свога унука Ђура постави за кнеза на мјесто његовог оца.

Митров потомак Милован, због убиства неког Турчина, са синовима Савом, Димитријем и Савићем побјеже у Затарје у село Премћане, одакле се Саво са браћом досели на Развршје, село крај Жабљака, код кума Мине Војиновића. Он тада купи земљу од Мотичких Вуковића у Гају, а Милован Савићев пређе у Јунча До на Дурковића земљу, од којих је био ожењен. Његова се породица послије рата 1945. године колонизовала у Војводину.

Саво Милованов је имао седам синова: Петра, Милорада, Јована (сва тројица отишла на рад у Америку), Неђељка, Мирка, Милована и Петра. И Неђељко се одселио у Америку, а остао му је син Милош који је живио код стрица Петра. Од њега нема мушких потомака. Ни Мирко ни Милосав нијесу оставили мушко потомство. Најмлађи Савов син Петар живио је у Мотичком Гају и у својој средини био цијењен и поштован. У току НОР-а активно се истицао и припадао НОП-у, имао је два сина Млађена и Љубомира. Млађен је од младих дана припадао НОП-у и био је борац Седме омладинске бригаде од њеног оснивања.

На Пале је негдје у другој половини 19. вијека доселио један братственик коме не знају име због бјежања од турске освете. На Палама узе презиме Гуја вјероватно да би сакрио своје поријекло. Потомак овог одбјеглог Гује са Пала – Ристо око 1925. године пресељава с Пала у Сарајево и узима старо презиме Гујић. Ристо је имао два сина Бранка и Божидара. Бранко са синовима живи у Подгорици.

У Бијелој сада живе двије породице: Рашова и Томова, на имању својих даљњих предака.

Славе Никољдан, а прислужују Ђурђевдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.