Порекло презимена Миљановић

3. фебруар 2012.

коментара: 1

Презиме Миљановић потиче из Херцеговине. Како пише Ристо Милићевић у “Херцеговачким презименима”, Миљановићи су у Врпољу, Подворима и Бориловићима (Љубомир). Према предању, у најстарије време су се звали Угреновићи. Пореклом су од Никшића. Славе Аћимовдан (Св. Јоаким и Ана). Има их у Требињу и другим местима.

Миљановића има и муслимана. Живели су у Стоцу и околини за време турске владавине и касније, а било их је и на подручју Љубиња.

КРСНА СЛАВА: Свети Јоаким и Ана

ПОЗНАТИ: Борислав Миљановић, новинар и маркетиншки стручњак

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    МИЉАНОВИЋ (п,м), Миљановићи (п), у Врпољу, Подворима и Бориловићима (Љубомир). Према предању, у “најстарије вријеме” су се звали Угреновићи. Поријеклом су од Никшића. Славе Аћимовдан (59:135.136). Има их у Требињу и другим мјестима. Из породице Миљановића у Врпољу потиче народни херој Љубо Миљановић (1922-1945). Током НОР-а Љубо се истицао личном и командантском храброшћу. Изгубио је живот 7. јуна 1945. у Бијелом Пољу код Мостара, “убијен из засједе непријатељских остатака из рата” (168:555). Миљановићи (м) су живјели у Стоцу и околини “за вријеме турске владавине и касније”, а било их је и на подручју Љубиња (97:102,104).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.