Порекло презимена Марин

26. фебруар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. dragana marin bugarcic

    porodica marin je delom iz nekadasnje bosanske dubice.moj deda steva marin je posle rata presao u beograd i ostao kao i otac.malo se zna licno i j asam izgubila sa godinama kontakte.molim da mi se jave oni koji su udirektnom ili daljem srodstvu.zelim da upoznam porodicu. dragana marin bugarcic 065 44 78 348 [email protected]

    • Srdjan Marin

      Poštovana Dragana, slučajno sam danas pročitao vaš komentar vezan za poreklo prezimena Marin. Saznao sam neke podatke koi će vam možda biti interesantni. Ja sam unuk Momčila Marina iz Čitluka rodjenog 1931 godine. Preselio se sa mojom babom, tetkom i moim tatom u Bač 1958 godine. Tata mi je jednom pričao da je šezdesetih godina u Bač vrlo često dolazio neki daljini rodjak iz Beograda u posetu! Taj rodjak je bio Stevica Marin! Mršav čovek, crn, imao je brkove, od prilike desetak godina tad stariji od Momčila. Tata se još jedino seća da je imao sina, i koliko se seća i više brakova! Ako je to tvoj deda Dragana onda si našla dalje rodjake! U Baču postoji još jedna porodica Marina kod koje je Stevica dolazio a koja vam je još bliži rod a u pitanju je porodica Duke Marina! Pozdrav.!!! Moja supruga ima profil na fejzbuku, Valentina Tina Marin!

  2. Војислав Ананић

    МАРИН, мушко лично име, од marinus – морски, у документима од XIII вијека, а постаје и презиме од XV вијека. Далека постојбина им је Косово, одакле су преко Рашке и Херцеговине доселили се у Далмацију, па онда и у Босну. Те сеобе спадају међу најстарије, почетком XV вијека. У трагању за плодном земљом и мирним животом допрли су чак до Крижеваца, има их православаца у селу Копривничка Ријека. У Кнешпољу живе у 15 села, нарочито су бројни у Маринима, Грабашници, Побрђанима и Читлуку.
    Славе Светога Лазара – ЈЈазареву Суботу (Врбицу), док неколико породица Марина у Побрђанима (костајничким) слави Никољдан, јер су они првобитно били Штрпци, па су презиме морали да мијењају због убиства бега у Чађавици код Новога, али су славу задржали. Марини су били и Мачци у Прусцима. а кажу да су презиме мијењали такође због убиства бега.
    Да су Марини заиста по старини Косовци, потврђује и једна хрисовуља из доба цара Душана, гдје је међу више имена себра (тежак) наведено и лично име Марин.
    ‘У Херцеговини постоји село Марини, што значи да су исељеници, на путу од Косова према Далмацији, успут “посијали своје трагове” и оставили родове.
    Кнежопољски Марини доселили су су непосредно од Овањске (Сански Мост) у доба навале Турака, у XVI вијеку, из “напучених крајева” Старога Мајдана спуштали су се у питомије крајеве.
    Независно од ових Марина Срба, у Далмацији је то презиме такође раширено код католика и у вези је са занимањем у поморству (проф. Драгољуб Марин: 34. 165-167).

    Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

    • Darko

      Moji su iz Koprivničke Rijeke od deda Nikole stric Nikola moj otac Mladen. Ako ima neko da zna nešto više o porodici Marin iz tih krajeva neka se javi… Moji su se razveli a ja odrastao na Kosovu… Pa ne znam baš mnogo o svojoj očevini

  3. Марио Марин

    Зовем се Марио Марин (тренутно у Аустрији), рођен у Приједору 1992. године. Отац Дражен Марин (Тренутно у Приједору) рођен у Приједору 1968. године. Деда Марко Марин (Тренутно у Брезичанима, село поред Приједора), рођен у Маринима. Прадеда Михаило Марин (покојни) , рођен у Маринима. Чукундеда Лазар Марин (покојни), рођен у Маринима. Чини ми се да је Лазарев отац и стриц су били Никола и Петар. Не могу да се сјетим који био отац , а који стриц. Слава нам је Лазарева Субота.
    Сазнао сам у Приједору док сам живио да имају још једни Марини из околине Дрвара. Занимљиво је то што исто имају Лазереву Суботу за славу, али нико од њих није у сродству са нама из Криве Ријеке илити Марин села код Карана.
    Од оца сам сазнао да су већина крајишника поријеклом из Црне Горе и да је преко крштеница дошао до тога да стварно и јесмо прије 2 и по вијека дошли из Црне Горе. А ко су они били и како су живјели у Црној Гори ми није познато. Сад да ли су заправо са Косова или не , то не знам.