Порекло презимена Шупић

20. новембар 2013.

коментара: 3

Презиме Шупић обрадио је Ристо Милићевић у књизи Херцеговачка презимена:

ШУПИЋ (п), у Вишњеву (Гацко). У ово село Шупићи су дошли око 1870. године из Трновице (Борач) “своме зету Вишњевцу”. Славе Никољдан (59:334).

Шупићи су, тврди Новак Мандић, потомци средњовјековног племена Малешеваца, а према породичном предању, потичу од Калуђеровића из Бањана. Род су са Алексићима, Дедијерима, Ковачевићима, Мандићима, Гојковићима и са “свим разбраћеним Малешевцима”. Све ове породице славе Игњатдан и “не узимају се међу собом” (147:604).

Шупића има и у Изгорима код Гацка.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    ШУПИЋ (п), у Вишњеву (Гацко). У ово село Шупићи су дошли око 1870. године из Трновице (Борач) “своме зету Вишњевцу”. Славе Никољдан (59:334). Шупићи су, тврди Новак Мандић, потомци средњовјековног племена Малешеваца, а према породичном предању, потичу од Калуђеровића из Бањана. Род су са Алексићима, Дедијерима, Ковачевићима, Мандићима, Гојковићима и са “свим разбраћеним Малешевцима”. Све ове породице славе Игњатдан и “не узимају се међу собом” (147:604). Шупића има и у Изгорима код Гацка. У овом селу је рођен народни херој Обрен Шупић (1907-1943). Почетком устанка 1941. године прикључио се борцима родног краја и убрзо постао командир чете у гатачком пратизанском батаљону. Посебно се истакао у борби против италијанског окупатора код села Врба. Приликом повлачења партизанских снага из Херцеговине, јуна 1942. године, постављен је за командира чете 1. батаљона, Херцеговачког НОП одреда. Показао је изузетну храброст и у нападу на Купрес, августа 1942. године. Борбеност и сналажљивост испољио је и у борбама око Травника, у бици на Неретви и другим мјестима. Храбро је пао код Бијеле изнад Коњица, почетком марта 1943. године (169:267.268).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Jelena Todora Šupića

      Pozdrav rodu i plemenu iz Beograda od unuka i praunuka gospodina Todora Šupića, blaženopočivšeg kapetana prve klase u gardi Kralja Petra II. Rođenog 1908. Podvrš – preminulog 1980. Beograd
      Čuvamo poreklo, krsnu slavu i ikonu Sv. Ignjatija Bogonosca i deci pripovedamo o rodu i plemenu da se ne zaboravi.

      • Darko Petrik

        MIslim da smo sigurno familija. Moja prababa Mara Šupić bila je iz Podvrša, udala se za Gavrila Glogovca iz sela Panik, samo je Trebišnjica razdvojila ova dva mesta. Panik je potopljen za potrebe akumulacionog jezera kod Bileće, a Podvrš je nekada bio u sastavu Hercegovine, a sada je u Crnoj Gori. Šupića ima i u susednom selu Počekoviću, ovo znam zato što Šupići iz Podvrša i Počekovića danas žive u Beloj Crkvi u Banatu odakle sam i ja. Ne znam mnogo o Šupićima, jer je prababa Mara rođena verovatno polovinom 19-og veka. Znam da su moji rođaci Šupići živeli na Kosovu i da su nakon Drugog svetskog rata došli u Belu Crkvu kao kolonisti.