Мариновић

24. фебруар 2012.

коментара: 15

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (15)

Одговорите

15 коментара

  1. Zoran Marinovic

    Postovani,

    prvo da vam se zahvalim na naporu koji ulazete u ovaj sjajan projekat.

    O mom prezimenu na zalost ne znam mnogo. Otac mi se zove Miodrag, deda Djordje a pradeda Milen. Poreklom smo iz sela Veljkova kod Negotina. U selu ima jos kuca Marinovica koji su kako mi je deda govorio svi rod sa nama. Slavimo slavu Stevandan.

    Znam da ima jos Marinovica u Dragacevu kod Cacka, ali mi je otac rekao da oni nisu (blizak) rod.

    Takodje me zanima da li je moguce utvrditi poreklo prezimena i predaka!

    Srdacan pozdrav,
    Zoran Marinovic

    p.s. izvinjavam se zbog latinice, ali radim u inostranstvu i nemam Cirilicni set slova i nase znakove.

    • Sarita

      Postovani Zorane,
      Poreklo prezimena je, u mom saznanju, iz danasnje Crne Gore. Prezime je nastalo od “Marin” – morski. Svi slavimo Sv. Stefana.
      Imam negde i porodicni grb, ako Vas zanima. Moje je devojacko prezime Marinovic.
      Svako dobro
      Sarita

  2. Војислав Ананић

    МАРИНОВИЋ (п.к). Мариновићи (п), у Љековој и Сливници (Површ, Требиње). У Љекову су дошли из Сливнице око 1820. године. Славе Шћепандан, а прислужују Св. Петку (75:1212.1213.1214). Мариновићи (к). Голубинац (Попово). Промијенили су презиме и сада се зову Краљи (84:147). Има их настањених и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  3. Nikola Manojlovic

    Презиме Мариновић постоји у селу Црљенице изнад Пљеваља,потиЧу старином из регије Котора слава Свети Никола на овом потезу су пар векова постајало је и више кућа да би данас остала само једна.

    • Никола

      Порекло Мариновића из околине Пљеваља тачније из села Црљенице и Поблаће је село Очинићи код Цетиња из ког је дошао први Мариновић тачније Мићо Мариновић у Пљеваљски крај.
      Постоји верзија да су Мариновићи у Очиниће код Цетиња дошли из старе Херцеговине село Горње Чарађе код Гацког ,надамо се да ће генетика тутврдити тачан низ.Битно је напоменути да на Цетињу постоји још један род Мариновића који славе Ђурђевдан,а неки и Св. Димитрија који немају директне везе са првоменутим Мариновићима.

  4. Sarita

    U mom saznanju, bratimsko pleme sa Drobnjacima, dosli u Slivnicu kod Trebinja (prvi put upisano) negde u 16.veku. Imamo porodicni grb. Prezime potice od “Marin” – morski.
    Ja sam devojacki Marinovic, otac mi je pok Trifko iz Slivnice. Slava jeste Scepanjdan (Sv. Stefan)

    • Ljiljana

      Poštovana,
      Po mom saznanju i priči starijih Marinovići su se doselili sa Cetinja sredinom 19 veka sa Cetinja u selo Bukovik kod Nove Varoši. Naša slava je Sv. Luka. Hvala Vam na informaciji a za raniji period.

  5. Ratka Marinovuc

    Velika vecina Marinovica u Crnoj Gori potice iz Očinica kod Cetinja. Slava nam je Jovan dan, Jovan krstitelj. Odatle su valjda preci prelazili ili bjezali od cega u druge krajeve CG ili dalje. U Cg nas ima jos u Bjelopavlice , Grbalj i to u Pljevlja. A u Cacak je valjda isto u nekom periodu iz istorije poslo odredjen broj porodica..

  6. Сарита (дев. Мариновић) Косановић

    Поштовање свима. Обавештење за заинтересоване: Мариновићи из Сливнице (Површ) који славе Св. Стефана (Шћепањдан) имају E V13 haplogrupu

  7. Slađana

    Pozdrav svima.
    Moje devojacko prezime je Marinovic. Deda mi je iz Graba (Selo između Čačka i Guče). Zvao se Miloljub, a njegov otac Milutin, a čukundeda Arsenije. Slavimo Đurđevdan kao i svi Marinovići koje znamo. Što se porekla tiče pričalo se da smo poreklom iz Crne gore što se i poklapa sa drugim pričama koje sam čula. Inače u Čačku ima dosta Marinovića. Zanimalo bi me ako ima još neko da kaže bilo šta o našem poreklu bilo bi zanimljivo, veliki pozdrav svima.