Порекло презимена Маринковић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ МАРИНКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Маринковић Хаплогрупа: E1b род А Порекло: Бунић, Лика Крсна слава: Ђурђевдан Контакт: ___________ [toggle title="ТЕСТИРАНИ МАРИНКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Маринковић Хаплогрупа: E1b род А Порекло: Бунић, Лика Крсна слава: Ђурђевдан Контакт: ___________ Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Маринковић

Порекло презимена Маринковић

ТЕСТИРАНИ МАРИНКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Маринковић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Бунић, Лика

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
________________________

Маринковић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Читулк, Љубовија, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Маринковић (ћелићи) Мацура

Хаплогрупа: I1 род Мацура

Порекло: Трибањ, Шибуљина, Далмација

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Маринковић

Хаплогрупа: R1a Z280 Карпатско-далматински кластер

Порекло: Козарац, Кордун, Хрватска

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Маринковић

Хаплогрупа: I1 род Дробњака

Порекло: Бранчић, Љиг, Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Маринковић Вурлани

Хаплогрупа: I1 род Мацура

Порекло: Трибањ, Шибуљина, Далмација

Крсна слава: Васиљевдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Презиме Маринковић појављује се у на разним подручјима где живе или су живели Срби. О Маринковићима из далматинског, подвелебитског места Трибањ Шибуљине (код Стариграда на мору) прилог нам је послао наш сарадник Александар Маринковић, за којег објављујемо и веома интересантну анализу ДНК прапорекла њега и његових Маринковића (Ћелића).

МАРИНКОВИЋИ (Ћелићи) – славе Св. Аранђела Михајла. Према усменом предању, родоначелник Петар је био из области Васојевића, те се избегавајући крвну освету, доселио у Маринковиће Вурлане и највероватније преузео њихово презиме. Надимак Ћелићи потиче од Петрове приче да је пореклом из непосредне околине манастира Ћелије, највероватније у Калудри код Берана или на ширем простору Шекулара (Јастаће). Ћелићи су насељени у засеоку Асановац подно тзв. Асан куле. Из овог огранка потиче и народни херој Јован Маринковић Иво, колониста у Славонији. Генетичким истраживањем утврђено је да овај род Маринковића припада хаплогрупи I1 М253 Z63 S2078+ V68+, карактеристичној за бројна германска племена, а нарочито она на истоку Европе. Такође, на основу генетичког резултата, несумњиво је утврђено да Маринковићи-Ћелићи припадају разгранатом роду Мацура које је такође некада обитавало у црногорским Брдима, а један део Мацура такође чува предање о пореклу од манастира Ћелије. И Мацуре такође славе Аранђеловдан. Према прикупљеним резултатима на међународном пројекту FTDNA, Маринковићи-Ћелићи и Мацуре имају генетичко поклапање са Белорусом Кудином (акође носи ознаку I1 V68+), а процењена временска удаљеност заједнчког претка указује на период Сеобе народа односно да је у том периоду дошло до раздвајања. Генетички резултат би могао указивати да се Петар није директно доселио из Васојевића, како би се дало закључити из усмене предаје, већ негде из средње Далмације где су насељене Мацуре, као што се може и претпостављати да је Петрово презиме било Мацура. Но, још увек не можемо то и на несумњив начин потврдити. Према грубим прорачунима, Петар је могао бити рођен око 1810. године ако је веровати усменој традицији. Ипак, све ово су само претпоставке и поузданих података о Петровом годишту као и месту из којег је потекао, још увек нема. Поред Мацура, овај род Маринковића је сродан и са породицом Простран из Смоковића, јер су и Пространи заправо огранак Мацура (усмена предаја потврђена ДНК анализом). Наравно, Маринковића Ћелића нема у Трибњу према млетачком катастру из 1709. године, али има забележених Мацура и то највише у Кистањама (48 душа), Смоковићу и Крушеву.

Александар Маринковић помиње још две гране Маринковића у селу Трибањ Шибуљине – Маринковићи (Вурлани) и Маринковићи (Смислићи).

МАРИНКОВИЋИ (Вурлани) – славе Св. Василија Великог. Према мишљењу Александра Бачка, надимак Вурлани је формиран по Фурланији, области у северној Италији. Премда би по локалном дијалекту Фурланија заиста била Вурланија, нема поузданих доказа ни индиција које би ове Маринковиће повезале са северном Италијом. Могуће да је неки даљи предак био војник у том крају те се надимак задржао и по насељавању у Трибањ у 17. веку. Ова чињеница би повезивала Маринковиће Вурлане са ускоцима, међу којима су такође забележени Маринковићи, поготово што су Ускоци имали учешћа у борбама у северној Италији (тзв. Ускочки рат 1615. – 1617. год.). Ипак, ваља напоменути да су Маринковићи Ускоци, насељени на Жумберку у 16. веку, славили Аранђеловдан. Вурлани су претежно насељени у засеоку Асановац, у делу званом Под Чардачином. Према млетачком катастру из 1709. године, у Трибњу су живели три породице ових Маринковића, које су предводили: Иванко (Јован) Маринковић са укупно 6 чланова породице, Јанко Маринковић са 5 и Марко Маринковић са такође 5 чланова. Имали су укупно 6 “људи за оружје“ и 300 оваца. Такође припадају хаплогрупи I1 М253 Z63 S2078+ V68+ и врло су блиски са Маринковићима Ћелићима.

МАРИНКОВИЋИ (Смисићи) – изворно славе Сабор пресвете Богородице (други дан Божића, тзв. Божији дан) иако поједини припадници овог рода у новије време обележавају Св. Стефана. Највише насељени у засеоку Полибрада поред Асановца. Према усменој легенди, настали су од Маринковића Вурлана, и то на следећи начин. Извесни морнар из краја, који је навраћао у Трибањ, завео је цуру из засеока Крушчица или Матаци. Кад је остала трудна, он је нетрагом нестао, а Иван Маринковић (Вурлан) јој понуди брак и тако је спасе срамоте. Зато су и добили надимак Смисићи јер су “смишани“ тј. помешани.

Интересантно је да је приликом ДНК анализе прапорекла Александра Маринковића, утврђено да он припада хаплогрупи I1. Према тумачењу генеаолога Синише Јерковића, који је урадио анализу добијених резултата, хаплогрупа I1 није карактеристична за наше просторе јер је, како каже, реч о типичној скандинавској групи. То значи да би преци Маринковића Ћелића лако могли бити Германи досељени с Готима или евентуално са Славенима. У обзир долазе германска племена попут Англа, Вандала или Свева и у мањој мери изворних Гота.

У селу Трибањ Шибуљине, постоји и породица Продан која се генетички такође уклапа у род Мацура односно блиска је Маринковићима Ћелићима и Вурланима.

Синиша Јерковић наводи да је у досадашњим истраживањима за Србију хаплогрупа I1 била око 7 одсто у односу на становништво Србије.

„Постоје тезе да је могла доћи на ове просторе и у сеоби Словена, али још ништа одређено се ту не може рећи. Досад се углавном сматрала знаком германских и викиншких сеоба у Европи. Иначе, I хаплогрупа је хаплогрупа остатака кромањонаца у Европи, који су карактеристични по светлој пути, захваљујући скандинавском, северњачком пореклу “, наводи Синиша Јерковић.

КРСНА СЛАВА: Св. Архванђел Михајло, Св. Василије, Сабор пресвете Богородицe, Св. Стефан

__________________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МАРИНКОВИЋИ

Маринковићи су огранак Милошевића; били су у роду с Чупићима и Чарапићима и живјели су у Доњој Бијелој. Једна народна пјесма пјева о Вучети Маринковићу који нема „од срца евлада“, на основу чега би се могло закључити да је ово братство с њим нестало.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (68)

 • Miroslav

  Moje prezime je Marinković,potičemo iz Hrvatske,tj iz sela Kričaka to je u Slavoniji,slavimo svetog Nikolu,mislim da je to Banija,ali pre toga ne znamo nista…vasi mi podatci u vezi mog prezimena ništa nisu pomogli vise sam nasao na Hrvatskom sajtu u veyi nas.Ako imate neke informacije javite bio bih vam zahvalan

  Одговори
  • Dadada

   Marinkovici kod novog pazara selo sebecevo, slave djurdjic, ako neko zna poreklo

   Одговори
   • Jedan

    Беране Црна Гора, Родоначелник Маринко Палексић око 1802 је дошао на подручје на којем данас живе његови потомци.
    Информације су из књиге мога прадеде Јездимира Маринковића. Могу ли само да сазнам име оног ко је ово питао?

    Одговори
 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  МАРИНКОВИЋ

  -Врело, стара породица, Јовањдан, уз Михаиловиће.
  -Врховине, друга половина 18. века, Доња Буковица у Азбуковици, Св. Јоаким и Ана.
  -Грабовац-1, друга половина 18. века, Уб, Ђурђевдан, предак дошао као терзија.
  -Грабовац-2, друга половина 18. века, Цветуља у Рађевини, Никољдан, велика задруга.
  -Бајевац, после 1827. године, Осат, Јовањдан, уљези у Мишковиће.
  -Докмир, друга половина 18. века, Гвоздац-округ ужички, Никољдан.
  -Кртинска, друга половина 18. века, суседни Уровци, Аранђеловдан, уљези у Лазиће.
  -Каменица, друга половина 18. века, Осат, Св. Стефан Дечански, уљези у Цвејиће.
  -Мургаш, друга половина 18. века, суседни Бајевац, Стевањдан, дошли на имење.
  -Паљуви, друга половина 18. века, Осладић у Подгорини, Трифундан.
  -Суботица, друга половина 18. века, Оглађеновац у Подгорини, уљез у Пекиће.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Маринковић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Маринковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Балиновић
  -Берковац
  -Брежђе
  -Бујачић
  -Вировци
  -Јајчић-1
  -Јајчић-2
  -Кадина Лука
  -Кључ
  -Команице
  -Крчмар
  -Горњи Лајковац
  -Лопатањ
  -Пакље
  -Планиница
  -Ратковац
  -Робаје
  -Седлари
  -Совач
  -Тубравић

  Одговори
 • Filip Marinkovic

  Postovani,

  Bio bih vam zahvalan ukoliko bi mi mogli vise reci o Marinkovicima iz primorja, konkretno Brac i okolna ostrva. Moja porodica zivi u Nisu evo vec sedma generacija, a za period pre toga porodicna je prica da se predak doselio u Nis nakon sto je ubio nekog na Bracu ili u Vranju (ne zna se sigurno sta je tacno od ta dva).

  Krsna slava je Sv. Nikola, oduvek bila, doneo je taj predak sa sobom.

  Unapred zahvalan,

  Одговори
  • Aleksandar I1

   Филипе,
   тешко вам неко може дати конкретан одговор јер не знате да ли сте са Брача или од Врања. Велика је разлика.
   На Брачу постоји велики број породица Маринковић, али сумњам да имате било какве везе с њима. Такође има Маринковића и у околини Врања, Лесковца итд.

   Одговори
   • Marinkovici

    Da li znate nesto o Marinkovicima iz Vranja i okoline?

    Одговори
    • Aleksandar I1

     Риста Т. Николић “Врањска Пчиња“
     1) Маринковци у селу Доње Жапско, живе у Доњој Мали и Маринковској мали. Настали од најстарије досељеничке породице у селу – Југинаца. Ови су пак дошли као чивчије из села Коћуре (у сливу Вардара) који су у Д. Жапско дошли око 1800. године (или мало раније). Било их је шестеро браће од којих је један отишао у Горње Жапско, један у Вртогош, а један Собину. Као породице проистекле од тих првих Југинаца наводе се: Југинци, Маринковци, Топалци, Манини, Павунови и Бошњаци. Славе Св. Николу.
     2) Маринковци у селу Вишевце, живе у мали Заградено. Сматрају се потомцима Ариза који је у село дошао с братом Крагујем. По причању, Ариз је имао три сина, око 1800. год. било их је 10 кућа, а 1842. год. 17 кућа. Како сви су селу славе Аранђеловдан и Никољдан, онда је логично да и Маринковци славе једну од ових слава.

     Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Маринковић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Маринковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Вранић
  -Конатице
  -Врбовно
  -Баљевац
  -Шиљаковац
  -Шопић
  -Брајковац
  -Барзиловица
  -Барајево
  -Баћевац
  -Бождаревац
  -Велики Црљени
  -Вреоци
  -Даросава
  -Јунковац
  -Тулеж
  -Цветовац
  -Лукавица
  -Медошевац
  -Мељак

  Одговори
 • Милодан

  Презимена-фамилије у Шумадији, Маринковић.
  Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

  -Старо Село
  -Крушево
  -Мирашевац
  -Церовац

  Одговори
 • Aco

  Poštovani, moji Marinkovići vode poreklo iz Gornjeg Dubca, Kaona i slave Lučin dan. Šta mi možete reći o mom poreklu.

  Одговори
 • goran marinković

  poštovani,moji roditelji su rodom iz sela čengić kod janje u bosni slavimo sv.nikolu.
  Sta mi možete reči o mom poreklu?

  Одговори
  • marinkos

   Gorane,moji su se doselili iz Bijeljine,okoline Bijeljine,Marinkovici u selo pored Obrenovca,deo tih Marinkovica se odselilo u jedno dalje selo Vranic,isto okolina Obrenovca.Interesuje me podatak Marinkovic iz Zvecke.
   Takodje me interesuje odakle su dosli u okolinu Bijeljine.

   Одговори
 • marinkos

  Da dodam da slavimo S.Nikolu.

  Одговори
 • Jelena

  Prema podacima koje imam, Marinkovici su dosli iz Negotinske Krajne, zivimo u Sumadiji, Smederevska Palanka, selo Azanja, krsna slava Sv.Kozma i Damjan- Vracevi. da li mozete da mi kazete nesto o poreklu tih Marinkovica. Hvala

  Одговори
  • Aleksandar I1

   У етнолошким записима, стоји да се ваш предак Ђура доселио из Крајине и да вас зову Крајинцима. У околини Смедерева има више досељених родова из источне Србије тј. Крајине.

   Одговори
 • milan marinkovic

  ja sam rodom iz bosanske dumice selo medjedja moja porodica slavi, sv: Nikolu. Ali nas nema u spisima iz tog sela za 1880g,idakle vucemo poreklo, unapred hvala

  Одговори
 • marinković

  Marinkovići, krsna slava Sv. Ignjatije Bogonosac, Koransko selo, Kordun, Hrvatska.
  Da Vas čujemo stručnjaci.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимана Маринковић, по местима живљења. Према књизи Јована Ердељаноића „Доње Драгачево“

  -Дљин
  -Пилатовићи
  -Горњој Краварици
  -Граб

  Одговори
 • Mario Marinković

  Koliko ja znam, moja porodica se iz Dalmacije doselila u slavoniju oko 1925-1930. Znam iz priča da se pominje Starigrad, Nin, Zadar. Istina je da je narodni heroj Ivo Jovo Marinković brat od strica moga dede. Poreklo mi je iz Dalmacije. Daljne i blize rodbine imam u Orahovici (Čačinći), Osijek, Smederevo, Beograd. U Dalmaciji ne znam nikog od rodbine verovatno i više nisu 🙁 .

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Маринковић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“.

  -Трешњевица
  -Лоћица
  -Медојевац
  -Доњи Рачник
  -Ловци
  -Стрижил
  -Праћина
  -Мијатовац

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Маринковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Брзан
  -Кијев
  -Вишевац
  -Кутлово
  -Лапово (Ресавци)
  -Лапово
  -Доња Сабанта
  -Баре
  -Драгобраћа
  -Жировница
  -Станови
  -Десимировац
  -Барточина Варош
  -Рача (Ђорђевци)
  -Рача (Никољци)
  -Ђурисел
  -Црни Кал (Цигани-Роми)
  -Милатовац

  Одговори
 • Milos

  Postovani citam vase komentare i ako dobro vidim nigde se ne spominju Marinkovici sa Kosova i Metohije…..Moji su poreklom iz Novog Sela i slave Mitrovdan…..vrlo malo znam o poreklu mojih predaka i voleo bi da saznam nesto vise

  Одговори
 • Emina

  Postovani,sve procitah,ali nigde i niko nije spomenuo „moje“ Marinkovice.Koliko znam poticu iz Mionice,znaci Kolubarski okrug i slave Sv.Jovana,ali me interesuje poreklo.Da li mi iko moze izaci u susret i reci mi nesto vise,ili pak me uputiti na neku literaturu?
  Hvala unapred

  Одговори
 • Slobodan

  Sta je sa Marinkovicima iz okoline Sarajevu? Tacnije, sa Nisicke visoravni! Sve do 1995 zivjeli smo na Nisickoj visoravni, I jedan dio je zivio u Sarajevskim opstinama(Ilijas, Vogosca itd).Posle Dejtonskog sporazuma raselili smo se duz citave REPUBLIKE SRPSKE I SRBIJE! Slavimo slavi Djurdjevdan!

  Одговори
 • Лазар

  Зовем се Лазар Маринковић.Живим у селу Горња Црквина,гдје смо Богу хвала најбројнија фамилија са преко 150 душа од укупно 1300 становника.Старији кажу да смо порјеклом из Мачве,тачније Црна Бара одакле је некакав Марко доселио прије више од 200 година.Крсна слава нам је Св.влм.Георгије.Ако неко има информацију о заједничком поријеклу било би ми драго да га упознам.

  Одговори
 • Александар

  Поштовани,
  Ево Маринковића са Косова и Метохије, село Кузмин, општина Косово поље.
  Мој покојни отац Стеван је изучавао порекло и родослов наше породице. Предак Јоша је на Косову дошао 1804 године из Котора а иначе је то била породица или племе Стругар (постоји запис у православној цркви у Котору – стари град), и имао је два сина Маринка и Недељка, од којих су настале породице Јошић, Маринковић и Недељковићи на Косову и Метохији.
  Данас породица Маринковић из села Кузмин је расута свуда, али има и данас предака у селу. Ова породица слави славу Св. Агатоник.
  Велик поздрав

  Одговори
  • Miroljub

   Aleksandre, ja sam istrazivao i moj prvi predak je Marinko koji je imao dva sina Petra i Miluna koji su se doselili u Novo Selo kod Vrnjacke Banje gde i ja danas zivim. Po nekoj prici Marinko je imao jos jednog sina koji je ostao da zivi sa njim, poznata mi je prica da su sa Kosova i Metohije ali deo prema Crnoj Gori, ako znas nesto vise o tome voleo bih da znam i ja.
   Krsna slava je sv.Nikola.
   Pozdrav

   Одговори
   • Маринковић

    Да није Петров и Милунов брат Стојан?

    Одговори
    • Miroljub

     To ne znam, jer je izmedju Petra i Miluna razlika 22 godine. predpostavljam da su imali jos brace ili sestara, ali nemam taj podatak. Znam samo da se jedan Petrov unuk zvao Stojan, tako da moguce da je dobio ime po Petrovom bratu upravo tom Stojanu koga ti pominjes. Pisi mi na mail ako imas vise informacija miroljub1991@gmail.com

     Одговори
    • Miroljub

     *Marinkovicu
     Da li mogu da znam sta ti imas od informacija?

     Одговори
     • Маринковић

      Извини што ти се јављам после оволико дуго времена. Мој прадеда Слободан је око 1950-те године дошао у Војводину а пореклом је са Косова. Место у којем је рођен зове се Севце. Слободанов отац се звао Стојан, а Стојанов отац, односно Слободанов деда се звао Маринко. Нажалост немам информације да ли су Слободан, Стојан и Маринко имали браћу и сестре. Славимо славу Св. Аранђела.
      Поздрав

      Одговори
 • Stefan Marinkovic

  Postovanje. Moje ime je Stefan Marinkovic. Moje prezime je poreklom iz Republike Srpske iz sela Gusak kod Prnjavora. Slavimo svetog Stefana Arhidjakona. Da li neko moze da mi kaze nesto vise?

  Одговори
 • Маринковић

  Поштовање.Презивам се Маринковић.Моје порекло је са Косова.Славим славу Аранђеловдан.Моји прадеда или чукундеда је дошао у Војводину око 1940. године а можда и раније.Ако знате нешто напишите у коментар.
  Велики поздрав!

  Одговори
 • Milutin

  Zna li neko za Marinkovice, Nislije, slave Sv. Petku? Hvala!

  Одговори
 • Janjic

  Moji Janjici iz Kravice slave Jovanjdan….doselili su ae oko 1882—1887 god.u Kravicu…

  Одговори
 • Dejan Marinkovic

  Marinkovici iz Kosjerica bilo nas je puno sve nas je manje,slavimo Sv.Nikolu
  ali ne damo se jos smo najbolje MARINKOVICCCCCCCCCCCCC !!!!

  Одговори
 • Filip

  Ako neko moze da mi kaze Marinkovici iz Istocne Srbije, tacnije Petrovca na Mlavi.
  Bas bi zeleo da znam poreklo.

  Одговори
 • Svetlana Mićić ( rođ. Marinković)

  Moj čukundeda Dionisije Marinković je bio sveštenik u Starom Majdanu kod Banja Luke, a inače vodimo poreklo iz Čajniča i slava nam je Sveti Stefan Dečanski (Mratindan). Može li mi neko reći ima li još Marinkovića koji imaju isti koren. Naravno svi smo se nažalost rasuli po svet (Beograd, Sarajevo, Loznica, Engleska, Amerika, Australija). Ja sam udata u porodicu Micić iz okoline Osečine slavimo Arhiđakona Stefana

  Одговори
  • Božić I.

   Poštovana gđo. Mićić,
   kako mogu stupiti s Vama u kontakt. Naime, pokušavam doći do nekih informacija vezano za Dušana Marinkovića ( sina spomenutog Dionisija ) pa me zanima u kolikoj bi ste mi mjeri mogli pomoći. Ukoliko Vam nije problem možete li mi se javiti na mail bozic0803@gmail.com. Svaka informacija koju bi ste mi mogli pružiti bila bi mi od velike pomoći.
   Lijep pozdrav,
   Božić I.

   Одговори
 • milorad marinkovic

  Moja familija, Marinkovica živi u selu Bogosavcu kod Šapca. Moj deda Mitar rodjen je Bogosavcu 1885g. Njegov otac Panta je rodjen 1839g. Pantin otac se zvao Marinko. Slavimo Sv. Jovana. Prema kazivanju moga dede došli smo od Bajine Bašte. Kod Bajine Bašte došli smo iz Hercegovine. Postoji verovatnoća da se kod Bajine Bašte nismo prezivali Marinković. Ako znate nešto napišite komentar.

  Одговори
 • Dejan Marinković

  Poštovani Marinkovići evo i nas iz Beograda selo(sada naselje) Veliki Mokri Lug . Slavimo sv.Kozmu i sv.Damljana(Vrači) Tu smo od 1806 godine došli smo kada je Karađorđe oslobađao Beograd.Inače od starina smo selo Žitorađa Prokuplje.
  evo i znanih imena počev od mene Dejan-Tomislav-Dragoslav-Milorad-Stevan

  Одговори
 • Marjanovic

  Poštovani,
  Potrebna mi je pomoć oko porekla prezimena Marjanović. Slavimo Đurđic (16. novembar), ne i Đurđevdan. Po nekim informacijama, u potkopaoničko selo Domiševina doseljeni smo iz Crne Gore i po dolasku je prezime bilo Marinković, zatim Marjanović, pa Slavković ( znam da je to bilo prezime u vreme Prvog svetskog rata), a onda opet Marjanović. Zamolila bih vas da mi pružite opširnije podatke.

  Одговори
 • Nenad

  Zanima me poreklo Marinkovića,selo Kaludjerovo kod Bele Crkve u Banatu.Krsna slava Djurdjic. Najdalje što znam da mi se čukundeda zvao Mojsa Marinković.Pozdrav !

  Одговори
 • Сташа

  Интересује ме о Маринковићима који славе св. Николу? Има их и у селу Љуберађа код Бабушнице. Одакле су избегли? И чији су потомци?

  Одговори
 • Валентина Маринковска

  Здраво, моето име е Валентина Маринковска, живеам во Скопје, Македонија и би сакала да дознаам нешто за Томов – Маринковиќ од Паневље. Презимето е од мојот сопруг кој имал дедо по име Јован (Иван) Маринковиќ (Томов) а кога дошол по службена должност во Скопје, се оженил со македонка, се родил синот Душко (мој свекор) и по документи е пишан: Душко Томов /Маринковиќ /Маринков/ Маринковски. Ви пишувам, да знаете дека Маринковски (од Маринковиќ – Томов) има и во Македонија. Се надевам дека ме разбирате и не ви направив проблем што пишувам македонски. Поздрав !

  Одговори
 • lepa cerovina

  Moja porodica Marinković je u 19-om veku živela u Planinici (Mioničkoj).U matičnim knjigama Ribničke crkve se pojavljuju 1838 ,1845, 1846 i dalje , ali u poreskim tefterima 1834 , 1836 i 1839 se uopšte ne pojavljuje prezime Marinković. Do popisnih lista stanovništva za kapetaniju Kolubarsku okrug Valjevski nisam mogla da dođem.Da li uopšte postoje? Znam da je deo porodice živeo u Šapcu ili okolini.
  Od kraja 19- og veka pa do Prvog Svetskog rata su se preseljavali u selo Jajčić kod LJiga. Slavimo Veliku Gospojinu pa bih zamolila da mi se jave Marinkovići iz Šapca koji slave istu slavu. Po nekom predanju potičemo iz Hercegovine „Bela Stena“kod Mostara.Najstariji za koje imam podatke imaju imena: Marinko , Pavle , Panta , Pantelija Simeon , Ćira , Radovan itd.
  Bila bih Vam zahvalna za neki podatak više.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МАРИНКОВИЋ (к), у Орљави и Вашаровићима (Љубушки). У Орљави су “Маринковићи и Пивци једна породица“. Њихов је „дјед“ доселио из Завојани у Далмацији. У Вашаровиће је Маринковић дошао „о куги“ из Пролога код Вргорца, „на ширину“ (59:301.304)

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Немања Маринковић

  Поздрав свима. Моји су Маринковићи са Жељина, село Плоча, општина Александровац. Наводно су дошли из ЦГ као Ђокићи, један део се населио код Жељина, неки су отишли на Косово. Славимо Св. Алимпија Столпника и као летњу славу Ђурђевдан (за Ђурђевдан сам чуо да су је некад славили, сад је не славимо)

  Одговори
 • Marinkovic

  Moja baba je rodjena Marinkovic.. Rođena je u Sopotu(Mladenovac) u selu Nemenikuće, krsna slava je Sv.Jovan u januaru

  Одговори
 • Rade Marinković

  Poštovani, zna li neko nešto više da mi kaže o Marinkovićima iz Bosanske Krajine, selo Boboljusci kod Drvara? Slavimo Đurđevdan.
  Našao sam u knjizi Petra Rađenovića „Unac“ da je u Boboljuske došao jedan Marinković iz Bastaha „na materinstvo“, šta to znači?

  Одговори
 • Игор Маринковић

  Мој деда покојни је рођен у сијарињској бањи а баба у радошевцу. Славимо Св Димитрија у породици

  Одговори
 • Vladan

  Postovani,zovem se Vladan .Zivim u jednom selu Skocic,zaseok Ugljari u opstini Zvornik.Moj deda mi je pricao da Marinkovici iz mog sela poticu iz Crne gore ,selo Suknjari,koje se nalazi negde izmedju pive i tare.Znam jos da se dio Marinkovica iz mog sela naselijo negde kod Bijeljine.Slavimo Svetog Nikolu.Ako neko zna nesto o ovom selu u crnoj gori nek mi odgovori.pozz

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top