Порекло презимена Мучибабић

25. фебруар 2012.

коментара: 13

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ МУЧИБАБИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Мучибабић

Хаплогрупа: R1b род Ј

Порекло: Дубљевићи (Полице), Гацко, Херцеговина, Република Српска

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Slavisa mucibabic

    Koliko ja znam Mucibabici poticu sa Ljeskovog Duba kod nevesinja slavimo svetog arhandjela 29. novembra. Koliko se i moj otac sijeca da im je porjeklo odatle a danje nezna ni on mada je sada 70 godina. Odatle je moj pradjed preselio u selo Trnovica koja se nalazi blizu izvora Neretve a najblize mjesto je Ulog. A prezime navodno potice od prezimena Babic. Navodno za vrijeme turske mucili su nekoga Babica i tu prisutni su govorili muci babica i navodno da je odatle poteklo to nase prezime. Svake godine neznam tacno datum ali je ljeti skupljaju se Mucibabici u ljeskovom dubu. To je ukratko sto ja znam po pricanju moga oca koji je takodje to isto cuo od svog oca. Nadam se da sam pomogao bar malo.
    Pozdrav
    Slavisa Mucibabic

  2. Драгољуб Кравић

    ДРАГИ МОЈИ РОЂАЦИ ИЗ БРАТСТВА МУЧИБАБИЋА, МИСЛИМ ДА НИЈЕ СЛУЧАЈНОСТ-ШТО СЕ ТИЧЕ ПОРЕКЛА НАШЕГ ПРЕЗИМЕНА- ДА СЕ НА БРДУ МУЧИБАБА,НА ПОЛА ПУТА ИЗМЕЂУ ГЊИЛАНА И ПРЕШЕВА, ‘ДО 2004.ГОД. НАЛАЗИО МАНАСТИР СВ АРХАНЂЕЛА МИХАИЛА !!! ЗАР ТА ПОВЕЗАНОСТ КРСНЕ СЛАВЕ ЧИТАВОГ Б Р А Т С Т В А М У Ч И Б А Б И Ћ А ( КОЈЕ ОБУХВАТА ПРЕЗИМЕНА МУЧИБАБИЋ, КРАВИЋ, ЈАРЕДИЋ, ЂЕРИЋ И ПЕРИН-ИЗ ОКОЛИНЕ НЕВЕСИЊА, ТЕ МУЧИБАБИЋ, И МИРИЋ-‘ИЗ ОКОЛИНЕ ГАЦКА ) И ИМЕНА(ТОПОНИМА) БРДА НИЈЕ ДОВОЉАН П О К А З А Т Е Љ О ПОРЕКЛУ НАШЕГ ПРЕЗИМЕНА
    СРДАЧАН ПОЗДРАВ ОД ДРАГАНА (МУЧИБАБИЋА)
    КРАВИЋА ИЗ СКОПЉА
    П.С. ПОСТОЈЕ И НАШИ БРАТСТВЕНИЦИ КОЈИ СУ ПРИХВАТИЛИ КАТОЛИЦИЗАМ И ИСЛАМ КАО ИСПОВЕДАЊЕ ВЕРЕ У БОГА, ПА ИХ МОЛИМ ДА СЕ НЕ УВРЕДЕ ЗБОГ ОВОГА МОГА ПРИЛОГА…

  3. vojislav ananić

    МУЧИБАБИЋ
    Поријекло из Србије

    По источној Србији на више мјеста налазе се топоними Мучибаба, а у Заглавку (село Репушница) постоји род Мичибапци, који су поријеклом из Мучибаба из околине Гњилана.
    Мучибабић Ристо из Мостара, родом из села Зијемља пише нам да су његови преци поријеклом из Љескова Дуба код Гацка. Српски род Мучибабића славе св. Арханђела Михаила и на Зијемљу су од XVIII вијека. Старина им је на Љескову Дубу који су се доселили са Равне (Гацко), у који су још почетком овог вијека имали властиту земљу. Мучибабића је почетком овог вијека било и у Фојници (Невесиње), у коју су се доселили из Љескова Дуба. Поред тога Мирићи из Домрка су од “братства” Мучибабића, а истог поријекла су и Јаредићи у Братачу, Перини, у Невесињу и Мостару, Ђерићи у Шипачну. Сви ови родови славе св. Арханђела Михаила.
    У околини Калиновика у селу Романи постоји заселак Мучибабе. Крајем прошлог вијека у селу Романи је било десет кућа са 80 становника и сви су били Срби.
    Поријекло Мучибабића треба тражити на простору Старе Србије. У околини Гњилана постоји село Мучибаба, данас насељено Албанцима. У другој половини XVIII вијека Срби из Мучибаба су се преселили у Билинце и Доње Кормињане (такође Гњилане). У Билинцима је између два рата било 24 куће Великића и Гајтанића, који знају да су поријеклом из Мучибабе и славе св. Арханђела Михаила. У Доњем Кормињану је у исто вријеме било 5 кућа Секуловића поријеклом из Мучибабе, који славе св. Николу. По источној Србији на више мјеста се налазе топоними Мучибаба, а у Заглавку (село Репушница) постоји род Мучибапци који славе Ђурђиц а поријеклом су из Мучибабе.
    Из напријед реченог произлази да су се Мучибабићи из Старе Србије током XVIII вијека пресељавали у Херцеговину, а друга грана је отишла према источној Србији. Потврда овом закључивању је и заједничка слава св. Арханђел Михаило.

    ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
    БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

  4. Имате у књиги Петра Ашкрабе Загорског СРБИЈА (СТАРА СРБСКА ПРЕЗИМЕНА,СЕОБЕ; ЗАБОРАВ), најдаље и најдетаљније поријекло Мучибабића.

  5. Војислав Ананић

    МУЧИБАБИЋ (п), Љесков Дуб, Фојница и Зијемља (Невесиње). Некада су живјели у Равнима (Гацко), гдје је постојала “велика задруга Мучибабића. Били су старосједиоци. О њима је забиљежено и ово: кући су имали двоја врата. Једном им ударе муслимани, и сви се разбјегну на разне стране. Веле да су се раздијелили и побјегли на оба врата, и ти се дијелови нијесу никада више састали.” Из Равни су иселили у Љесков Дуб и Фојницу, а у Зијемља су дошли из Љесковог Дуба. Славе Аранђеловдан (59:235,236,328,333). Мучибабићи воде поријекло од Мучибаба из Скопске Црне Горе. Неки истраживачи сматрају да су од Ракочевића из Црне Горе, одакле су “најприје” дошли у Шуму требињску, а одатле у Равни, затим у Љесков Дуб и Фојницу (147:584).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Слобо

      Предање забележено у књизи “Породица Буха, старином у Херцеговини”
      ” Око 100 гд послије Бјелокосића у сусједно село Равни дошла је породица Кљајић и ту живјела. И данас се од тог доба једно камено брдо зове Кљајића греда јер су им испод њега биле куће. Касније, за вријеме Турака, због нечег су били оптужени и запријетила им је опасност од истребљења. Три брата Кљајића су побјегла са фамилијама па је од једног брата потекла фамилјија Мучибабић, од другог породица Ђерић а од трећег Кравић. Најмлађи брат, кога су Турци заробили, прешао је на ислам и од њега је постала муслиманска породица Пргуде, која и сада живи у селу Равни. Тај најмлаћи брат дао је нешто земље брату од кога су постали Мучибабићи, тако да и данас Пргуде и Мучибабићи у Равнима дијеле неку земљу (доказ заједничког поријекла).
      Милутин Буха из Домрка је имао четири сина. Један од њих, Вук, је имао кћер Миру, која се удала за Мучибабића. Мужа је довела на очеву земљу Домрке и од њих су постали Мирићи, који и сада живе у Домркама”…

  6. Mirko

    Dragi rođaci, da li imate bilo kojih saznanja o Mučibabićima iz Sarajeva i okoline?

  7. NIKOLA

    U Sarajevu je zivio Todor Mucibabic,bio je zenjen sa Jovankom Beslema iz Hodbine kod Mostara, Todor je iz Fojnice kod Gacka U Sarajevu je imao stampariju za vrijeme Kraljevine Jugoslavije,drzao je i trgovacku radnju..Todorovi roditelji su se zvali Lazar i Soka i umrli su i sahranjeni u Fojnici.Soka je bila iz porodice Pikula.iz sela Slivalja. Todor je imao jos 3 brata i 6 sestara.NJihova imena su ;Nikola,Bosko, Milan,Milan je otisao u Ameriku i umro je vrlo mlad negde u drzavi Micigen.Bosko je bio u Americi i ucestvovao je u proboju Solunskog fronta.Sestre su se zvale Stana,Anjdja, Stoja,DJurdja,Sava i Milica.Ovo pisem za Mirka,nadajuci se da nije mozda Todorov potomak, posto je Todor imao nekoliko sinova.Moja baba oceva majka je Todorova sestra Djurdja,Tako da dosta znam o porodici Mucibabic, Ova porodica je iz danasnje Grcke porijeklom,Te je doselila u okolinu Mucibabe planine a odatle u Hercegovinu.Kao i jos neka srpska plemena i porodice,kao; Ivkovici ,Milacici ,Milincici,

    • Nije bitn0

      Pozdrav,

      Ja sam Todorov potomak

    • Жељко

      Поздрав.
      Случајмо сам наишао на Ваш текст,истражујићи поријекло Мучибабића.Горе поменути Бошко (Солунац),Тодоров брат,је мој пранђед (мајчин ђед),и сјећам га се кроз маглу док сам био мали.Из вашег текста закључујем да имате шире информације од мене о овој грани Мучибабића.Био бих захвалан ако би смо могли остварити меки контакт на ову тему.Моја емаил адреса је: [email protected]. .
      Срдачан поздрав.

  8. Nikola

    Treba napomenuti da ovoj gore grupaciji porodica koje poticu od Mucibabica, potice i muslimanska porodica Prguda iz Ravni.To su mi potvrdili mnogi Mucibabici.Cak kazu da se vidi da su od njih i po tome sto su uredni i pedantni.Kuce i dvorista su im sredjeni i sve je na svom mestu slozeno,cak i spice od jarmova.