Мишчевић

25. фебруар 2012.

коментара: 4

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Gordana

    originalni Miscevici poticu iz Ivanovih Korita ili tacnije iz Zanjevog Dola, pod Lovcenom u Crnoj Gori, preselivi se krajem 17-tog veka u Krajinu, tacnije Plasko Polje, davni predak je ubio Poturicu, jer mu je silovao jednu od ceri. Tadasnji glavesina Crnogorskog plemena je naredio Mileti Miscevic, kao glavnom staresini familije da se mora seliti iz CG, sa tim pokusavsi da izbegne Tursku odmazdu i prolivanje neduzne krvi. Tridesetak dusa je krenulo poput Krajine sa svom svojom imovinom, trazeci neki bolji zivot u Vojnoj Krajini. Ivan-dan se slavi i dan danas u tim krajevima Crne Gore kao slava rodjenja prvo-krstitelja Svetog Jovana.
    Tokom vekova, Miscevici su postali jedna od vecih familija u tom delu Austrougarske, podelivsi se vise puta na dosta manjih familijarnih grupica. Uglavnom, kraje 19-tog veka su postojale tri grane familije, Miscevici-Gornjani (Josipdol, Vain Vrh i Vojnovac), Miscevici-Donjani (Plaški, Janja Gora, Latin, Lapat, Podhum Plašèanski, Zebiæ, Kuniæ i Jezero)i Miscevici- Banijsko-Kordunaski (Topusko, Kostajnica, Sisak).

  2. Николај Мишчевић

    ХВАЛА ТИ ГОРДАНА !!!
    ХВАЛА КОРДИЋУ….и свим племенитим Србима који ПАМТЕ……..

    БРАТ НИКОЛАЈ МИШЧЕВИЋ ….Канада…….

    Село Гређани… обала ријеке Глине… између Глине и Топуског.

    Као што рече наш највећи живи пјесник Матија: “…ЋЕРАЋЕМО СЕ ЈОШ !!!”

    • Милош Мишчевић

      Трагајући за коренима дођох и до овог текста. Врло интересантно!
      Мој деда, Милош Мишчевић рођен је, колико ја знам у Гређанима крај Топуског. Мој отац Стојан иначе рођен у Светоблажју крај Ђакова 1922 године као 11-о дете, водио ме је у Гређане да видим одакле је деда. Остала ми је у сећању огромна храстова шума и предивни предели.
      Име сам и добио по деди који је једно време боравио у Америци, колико се сећам Детроит је био у питању. По повратку из Америке са породицом се преселио у Славонију, село Светоблажје крај Ђакова.
      Нажалост, тек пред смрт мог оца Стојана сам успео да са њим попричам о породици Мишчевић и њеним коренима. У породици славимо Светог Јована (20.јануар). Ја сам рођен у Београду где је отац и радио и где почива.
      Ако неко ово прочита, молим за контакт или информације којима бих допунио своја сазнања око мог порекла.

      • MladenMiščević

        Postovani.
        Moj deda Srbo Miščević je rođen u majaru u slavoniji (Selo blizu djakova). Iskreno ,interesuje me odakle potiče nas koren. I baš mi je drago da sam pročitao par komentara po kojim se poklapa mesto,slava i prezime. Slava koju slavimo je Ivandan 07.07.