Порекло презимена Џодановић

2. март 2014.

коментара: 1

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЏОДАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Џодановић

Хаплогрупа: R1a M458 L1029

Порекло: Београд, Србија / старином из околине Осијека, Славонија

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Борис Џодановић

    Породица Џодановић је 1700 године дошла у село Допсин на отоку у мочвари Палача између Осијека и Ђакова. Становници Допсина су дошли у Славонију негдје са херцеговачко-црногорске границе, бар према аустријским записима.
    Како нису тражили дозволу за насељење забиљежен је њихов долазак као долазак уљеза.
    У почетку су се бавили крађом стоке па је ту чињеницу искористила Марија Јурић Загорка да Допсинчане прикаже као најгоре негативце у роману Витез славонске равни.

    До 1702. године су преговарали у упису у крајишнике кад су пристали али под условом да припадну под српског капетана из Вуковара. Врло брзо успјевају да испослују да припрадају коморском добру што у пријеводу значи да смију да тргују по Крајини али нису у обавези да иду у војску, већ плаћају порез коморском добру. Трговци ван Крајине нису имали право трговања унутар Крајине.

    Прво помињање презимена Џодановић у поњемченом облику Chadanovich се може наћи у попису становништва из 1736. године. Село има 37 кућа, 62 коња, 58 волова, нешто мало земље. Књез села је Предојевић, а други човјек Мирко Џодановић.
    Види се да само Џодановићи имају овце и козе (пописане заједно) што значи да су у случају да су све овце негдје од Пљевља, Пријепоља или Романије, а у случају да су козе онда негдје из високе Херцеговине.

    Сeло има своју стражу (Џодановићи дали објекат за смјештај страже). У том објекту 1792. поп држи школу у којој се учи читање, писање, рачун и појање.

    Иначе, на сајту
    https://familysearch.org/search/image/index#uri=https%3A%2F%2Ffamilysearch.org%2Frecords%2Fwaypoint%2FMM5K-L94%3A771660628%3Fcc%3D2040054
    се могу наћи матичне књиге из Хрватске. Ја сам те матичне књиге прегледао у осјечком архиву и овдје су микрофилмоване. Из тих књига сам извадио породично стабло до 1789, онда ми фали једно кoљено па иде Мирко Џодановић који је вјероватно негдје око 1700 године рођен. Из тих књига се види да 300 година нисмо мјењали презиме.
    Крсна слава је Св. Никола па претпостављам да имамо везе са Џоданима са Кордуна који су исто Никољштаци.