Порекло презимена Голијанин

15. фебруар 2012.

коментара: 1

Презиме Голијанин обрадио је мр Момчило Голијанин у књизи “Братство Голијани” (Невесиње 2007.):

– “Већ друже времена осјећа се потреба да се прибиљеже елементарни подаци о нашој породици, да се прикупи грађа за породичну монографију, да сачувамо потомству успомену на претке.

Ова обавеза је утолико већа што старија генерација која је о томе знала више од нас, изумире, а млађи, захваћени вртлозима и динамиком новог времена, показују све мање интересовања за своје поријекло.

По неким казивањима презиме Голијанин потиче од Вишњића, а по другим изворима они су паралелна грана с Вишњићима, а и једни и други потичу од Бановића с Косова.

По казивању Обрада Вишњића, аутора монографије “Голија и Голијани”, Митар Бановић је 1502. године са шездесетак породица побјегао из косовског Петропоља у Бањане. Узрок је био сукоб око одвоођења српске дјеце у турску војску, што су Бановићи одбили.

У тим сукобима настрадало је доста Турака, али и Бановића.

Турци су ипак успјели да одведу једно дијете, каснијег Елмер пашу, истакнутог турског војсковођу и ратника, који ће у једном тренутку ратовати против удружених Бановића и Шпањолаца око Рисна и Новог.

Паша ће тада заштитити Бановиће и њиховог кнеза Грбана, одвојити их од Шпањолаца и дати им велике повластице (војводство и обор-кнежевство у Бањанима и спахилуке у Гацку).

Бановићима је, дакле, било довољно побјећи у Црну Гору, ту оазу слободарства, па да се сачува глава од крвне освете Турака. Од тих Бановића су највероватније Голијани, као паралелна линија са Вишњићима, Савићима, Зечевићима, Гмизовићима, Бјеладиновићима у Рисну, са Ђајама у Дубровнику.

Андрија Лубурић, познати етнограф и истраживач братстава у старој Херцеговини каже: “По своме пресељењу у Бањане, Бановићи се раздвојише на многе огранке и прозову новим презименима међу којима је и презиме Голијанин, доминантно у Голији, Гацку, Невесињу, Рудинама, Требињу, Рисну, Дубровнику и у Чајетини.”

Презиме Голијанин данас важи за презиме старе Херцеговине (данашња источна Херцеговина и део Црне Горе).

Лозе презимена Голијанин су:

Језерски Голијани;

Невесињски;

Никшићки;

Голијани из Родијеља

Ратаја;

Бистрочаја;

Забојска;

Трнова; и

Хан Пијеска.”

КРСНА СЛАВА: Породична слава Голијана је Свети Јован Крститељ.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Milica

    Ne golijan, vec prezime GOVORCIN
    Nvala