Kako su nastala srpska prezimena

31. januar 2012.

komentara: 595

Portal PorekloSrpska prezimena su najčešće nastajala po imenu oca, dosta je i onih koji su vezana za zanimanja, lične osobine, mesto porekla, pleme iz kojeg potiču.

Uzimanje prezimena potpuno se ukorenilo u srpskom narodu tek u 18. veku. Do tog perioda, prošlo se kroz nekoliko faza. Najpre prezimena nije ni bilo. Umesto prezimena kod Srba je bilo rasprostranjeno da uz ime dodaju naziv plemena iz kojeg potiču. Kasnije su se počeli koristiti tzv. patronimi, izvedeni iz imena očeva – od Petra su nastali Petrovići, od Nikole Nikolići, od Jovana Jovanovići…

Malo je poznato da je jedan Miloš Obrenović zapravo rođen kao Miloš Teodorović, a da je 1810. odlučio da uzme prezime po imenu prvog supruga svoje majke Obrena.

U to vreme nastaju i brojna druga prezimena po sledećim principima:

1. Po ocu – najčešće

2. Po plemenu – Vasojević, Drobnjak…

3. Po zvanju – Popović, Kapetanović…

4. Po zanatu – Kovačević, Majstorović…

5. Po osobinama – Mudrinić, Bjeloglav…

6. Po mestu, zavičaju – Glamočanin, Ličanin…

7. Po nadimku, špicnametu – Surla, Zatezalo

8. Po stranoj reči – Tintor, Bomeštar…

Kako je nastalo vaše prezime, pišite ovde i na Forumu Poreklo, a naši članovi će se rado pridružiti diskusiji, i trudiće se doprineti otkrivanju porekla vašeg prezimena.

Komentari (595)

Odgovorite

595 komentara

  1. VLASTIMIR - VLAJA SEKULIĆ

    POSTOJI NEKOLIKO MIŠLJENJA O POREKLU PREZIMENA SEKULIĆ . JEDNO, DA POTIČEMO OD RODA ORLOVIĆA( PAVLE ORLOVIĆ-BARJAKTAR KNEZA LAZARA) ŠTO JE DATO U NJIHOVOM RODOSLOVU . INAČE , SAMO PREZIME SE PO NEKIMA MENJALO PA JE NEKI PREDAK SEKULA JELIĆ ZBOG NESLAGANJA SA TURCIMA PREBEGAO IZ SVOG MESTA I PROMENIO PREZIME U SEKULIĆ . OPET , PREZIME SE MOGLO DOBITI I PO UNUKU MILOŠA IVANOVIĆA ,SEKULI ŠTO JE VEROVATNIJE .

    • Vuinović ili Vujnović Vuinović ili Vujnović

      Moji preci su bili etnički Srbi koji su u Ameriku došli iz Vitunja u Hrvatskoj nakon što su ih proterali Osmanlije. Pre toga su bili iz Ličkog kraja i sela Panik pored Bilećkog jezera. Možda su se pre toga nalazili u Dešanu, pre toga u Vučitrnu na Kosovu i izgleda da su poreklom iz Užica.

  2. Rade Rubežić

    Poštovani,
    tražim potomke Trifuna Mitrovog(vjerovatno sad Mitrovića) Rubežanina-Rubežića rođ.1843.god.u Užice ili Uskoci’ Crna Gora.
    Trifun je ostao siroče jer je Mitar umro 1850.god.u Užicu,našao sam jedan podatak da je možda naš Trifun živio u okolini Bajine Bašte u mjestu Rastište i kazivao se kao Trifun Jakić Mitrović a da je kasnije živio u Trešnjici kod Ljubovije.Umro je u bolnici Kraljevo kao ranjenik 1912.god.ili griješim…

    Sledeći podatak,da je Trifun uzeo naše staro Brastveničko’ prezime Jaković-Jakičić iz Rubeža Onogošt- Nikšić,i da je živio u selo blizu Zlakuse kod Požege kao Trifun Jaković.
    e-mail:[email protected]
    Hvala unaprijed!

  3. Suzana Stojanovic

    Poštovani ,

    zanima me prezime Milosevic iz Sela Ravni Del.( Opstina Leskovac)

    Deda mi se zvao Stojan Miloševic (njegov otac se zvao Stojan.)

    Hvala unapred na odgovoru.

  4. Rade

    Zanime me porijeklo prezimena Dobričanin (Krmine B.Luka). Slave Sv. Jovana?

  5. Bojan Digić

    Prezime Digić.Prvi podaci o prezimenu pojavljuju se iz 1832 godine.Jedino ga ima i selu Bogdanje kod Trstenika.Svi koji su van Bogdanja su poreklom iz ovog sela.
    Da li je jos negde neko cuo ili procitao o ovom prezimenu.Svaki trag bi mi puno znacio u istrazivanju svog prezimena.Hvala unapred.