Порекло презимена Мирјанић

25. фебруар 2012.

коментара: 14

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (14)

Одговорите

14 коментара

  1. dusan

    nadam se da ce svi ostaviti po neki komentar pa da pohvatamo svoje korene,Pozz svima,prezivam se mirjanic,zivim u loznici kod valjeva.Moja familija je ovde bila vec 1839 god,po crkvenim knjigama(od tada postoje)a kada smo i odakle doseljeni neznam. verovatno iz crne gore.krsna slava je djurdjevdan,a ima mirjanica i u turjaku i vrnjackoj banji sa istom slavom.

  2. Marija

    Ja sam sa Kosova, tj moj deda se tamo doselio, a pradeda je sa Cetinja, ali isto se doselio iz Hercegovine. Slavimo Arandjelovdam 21.novembar. Imate li kakvih informacija o Mirjanicima iz Hercegovine?

    • dusan

      pojam “hercegovina” je danas ogranicen na okolinu Mostara,ali tada kad su bile migracije stanovnistva,u vreme kad su turci zauzimali ta krajeve Hercegovina je obuhvatala dobar deo Crne gore i Sandzaka,Drobnjak…

  3. OLIVERA

    Devojacko prezime mi je Mirjanic.Deda mi je iz sela Kusadak (kod Smederevske Palanke).Po njegovoj prici prezime smo dobili po baba Mirjani ,prethodno smo se prezivali Bankovic.Slavimo Arandjelovdan 21.11.Baba Mirjana se spominje i u knjizi Milovana Glisica (mislim da se pripovetka zove “Posle sto godina).Postoje ,po informacijama koje imam, i Mirjanici iz Bosne ali oni slave Svetog Nikolu. Ne mogu da se setim ,ali mi se cini da mi je rekao da su Bankovici dosli iz Crne Gore.

  4. goran

    istina,moj otac je rodom iz Kusadka,inace moj stric je istrazivao korene i dosao je do saznanja da su svi poreklom sa severa Crne Gore na granici sa Kosovom,odatle su se odselili i dosli u danasnju Sumadiju,odakle su se raselili ,jedni u Bosnu,drugi u Vojvodinu a treci su ostali tu,inace prvobitno prezime jeste bilo Bankovic a kasnije je promenjeno u Mirjanic po baba Mirjani,slava je Arandjelovdan zimski

  5. Љиљана

    Девојачко презиме ми је Мирјанић. Отац ми је из села Милошево Брдо код Градишке, у Републици Српској. Крсна Слава мојих Мирјанића је Ђурђевдан.

  6. Stevo

    Samo Mirjanići koji slave Sv. Ignjatija Bogonosca pripadaju starom plemenu Maleševaca i u 14 veku sa Kosova su došli u Hercegovinu.

    • Dragan

      Moj čukundeda je doselio iz Stare Hercegovine , iz okoline Gacka, na Sokolac, tačnije u selo Prinčići.Odatle su dva njegova brata otišli, jedan u Rogaticu, drugi severnije u okolinu Tuzle . Došao sam do tih podataka u zemljišnim knjigama Sokolca, dalje istraživanje vodi do crkvenih knjiga u Nevesinju, ali tamo nema podataka o Mirjanićima, tako da priča o nekoj babi Mirjani po kojoj smo dobili prezime u usmenim predavanjima i kod nas obitava.U ta vremena svaka porodica koja je ubila nekogTurčina je bežala i menjala prezime kako bi zametnula trag, pa je verovatno to i kod nas slučaj.
      Krsna slava nam je Sv.IgnjatijeBogonosac, jako retka slava., 2.januar, tako da mislim da su izvorni Mirjanići upravo slavili tu slavu.
      Poznajem pavloviće koji su takođe iz stare hercegovine poreklom, a slave Sv.Ignjatija.
      Živim u Zemunu.

    • Dusko

      Moji Slave SV.Ignjatiju, od 1700 su u Trpinji kod Vu. Jovan Mirjanic(markuscanin) rodjen krajem 16veka. Po crkv.knjigama. za prije nemam Info. Mozete li me uputiti na neke izvore Info.?

    • Tamara

      Tačno. Mirjanić je moje devojačko prezime, a krsna slava Sv. Ignjatije Bogonosac. Isključivo Mirjanići koji slave Sv. Ignjatija potomci su Maleša.

    • Tamara

      Mirjanić je moje devojačko prezime, a krsna slava Sv. Ignjatije Bogonosac. Isključivo Mirjanići koji slave Sv. Ignjatija potomci su Maleša.

  7. Miloš

    Moji su naseljeni u selu Deliblatu, u Južnom Banatu. Slavimo Sv. Arhangela Mihajla. Po nekim svojim saznanjima i izvorima, Mirjanići se na ovom području pominju još 1772god, izvesni Simeon Mirjanić. Ne zna se odakle su došli i kada.