Маунага

26. фебруар 2012.

коментара: 6

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. vojislav ananić

    МАУНАГА
    Из Гатачког поља

    Јован Маумага из Семизовца зна за предање да су се доселила три брата из околине Титограда (Тузи) од којих је један остао у Херцеговини, други се населио у Тилави, а трећи на агинско земљиште, прво у Кадин Вир а касније на Седраж (Семизовац).
    Колико је нама познато у околини Сарајева се обично спомиње род Маунога, а не Маунага. Све Маунаге (Мауноге) славе Михољдан.
    Двадесетих година овог вијека у селу Седражу било је пет кућа Маунога и забиљежено је предање да су поријеклом из села Гарева у Гатачком пољу (Херцеговина). У то вријеме било је Маунога и у Козаревићима и Младицама (Сарајевско поље). У Сутишчици (Високо) у то вријеме је била једна породица Маунога која се доселила из Сарајева пред Први свјетски рат.
    Предање које наводи наш читалац, вјероватно је вјеродостојно. Када су се Мауноге доселиле на сарајевско подручје нисмо у могућности тачно утврдити. Да је то било прилично давно видимо из тога што је 1762. године у Сарајеву живио Јован Маунога, који се вјероватно преселио у Сарајево из Козаревића, одакле су се они расељавали по Сарајевском пољу.

    ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
    БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

  2. Ljiljana

    Nastanjeni od pre Turaka na području Koševa. Dvojica braće prešla na islam i postali Maunagići. (sajđija na Marin dvoru, drugi je knjigovezac na ćaršiji). Trojica braće koji nisu prešli na islam protetani iz grada Sarajeva i naselili se jedan u Semizovcu, dugi u Tilavi i treći u Kasindolu (Mladice). Svi slave Miholjdan, 12.oktobar. Poreklo iz starina je oblast Avtovac kraj Gacka. Ne znam prezime iz starine, a ovo je od nekog pretka koji je bio hrom-manuo nogom pa su Maunoge. Od drugog svetskog rata su Maunage. Poznati su novinar Milan Maunaga i dekan šumarskog fakulteta u Banjaluci(ne znam ime). Ovo je porodično predanje Maunage sa Mladica

  3. Ljiljana

    Deo Maunaga se pokatoličio, uglavnom ovi od Semizovca pa prema Brezi i Visokom. A jedan od tih je odselio u Ameriku i postao mormon i izgleda, silno se obogatio.

  4. slobodan maunaga

    Postoji i predanje da su u Tuzii doselili sa Sicilije iz Palmerma gdje, a da su dio familjije Maunagi koji su poznati kao mafijaski klan na Siciliji.

  5. Dragan Bearas

    Pozz. Moja baka po ocu je Maunaga Viktorija, iz Semizovca kod Sarajeva, udata Beara. sestra joj bila Kosarka, udata Krivokapić, unuk joj sportski novinar Krivokapić sa RTSa. Udale se za pilote Kraljevine SHS pre 2. Sv. Rata. Miholjdan Slava devojačka.