На Српски ДНК дан преко 50 појединаца тестирало своје генетичко прапорекло

15. септембар 2015.

коментара: 4

Друштво српских родословаца са радошћу објављује да је први Српски ДНК дан, 14. септембра 2015, прошао изнад свих очекивања – тестирана су 52 појединца заинтересована за своје генетичко прапорекло! Очекујемо да се овај број попне за још десетак, с обзиром да у лабораторију треба да пристигну узорци послати поштом. Захваљујемо се на изузетној подршци нашим пријатељима из ДНК центра за генетику.

Српски ДНК дан окупио је људе из свих крајева где живе Срби. Између осталог, тестирано је више појединаца који славе ретку крсну славу – Свети цар Константин и царица Јелена, њих укупно седам. Такође, и Радовићи су били у запаженом броју.

Очекујемо да први резултати пристигну већ крајем ове недеље, о чему ће сви бити који су учествовали бити благовремено обавештени. О резултатима ће се моћи дискутовати на нашем форуму. Кад смо код форума, извињавамо се што је у току данашњег дана дошло до техничких проблема, услед којих регистровани корисници нису могли да постављају постове. Проблем је још увек присутан и чинимо све да га отклонимо.

Подсећамо да целе ове ДНК недеље можете набавити књиге у издању Друштва српских родословаца “Порекло” уз значајан попуст. Реч је управо о књигама које у својој основи имају генетичку генеалогију:

knjiga o macurama izasla iz stampe“Књига о Мацурама” (Београд, 2014; аутори Дејан Вујанић, Синиша Јерковић, Јовица Кртинић и Александар Маринковић). Прва књига у Србији у којој је један род (Мацуре) истражен и из генетичког угла. С обзиром на то да је реч о једној од првих књига на нашим просторима која се бави генетичком генеалогијом, у њој се налази `мали уџбеник` из генетичке генеалогије.
Редовна цена књиге: 700 динара
У периоду 14-19. септембар: 500 динара

etnologija-i-genetika,-korice“Етнологија и генетика”, прелиминарна мултидисциплинарна истраживања порекла Срба и становништва Србије (Београд, 2015; аутор др Ивица Тодоровић и др.). Књига која представља увод у велико истраживање порекла Срба, које ће обухватити преко 1100 тестираних појединаца. У књизи дат општи пресек генетичке слике Србије. Посебан значај студије је што се у њој налазе подаци за преко 200 тестираних појединаца, с тежиштем на две области – Пријепоље и Жупа Александровачка.

Редовна цена књиге: 700 динара
У периоду 14-19. септембар: 500 динара

ПОСЕБНА ПОГОДНОСТ: Уколико се наруче обе књиге, цена је 900 динара.

Књиге се могу купити у копирници Библиотеке “Милутин Бојић”, Илије Гарашанина 5 (код Палилулске пијаце) у периоду од 8.00 до 20.00 (суботом од 8.00 до 14.00).
Књиге се могу наручити на мејл [email protected] и добити поштом. Плаћање поузећем.

Куповином књига помажете рад Друштва српских родословаца “Порекло” и наше наредне издавачке и истраживачке подухвате.

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Лука

    A mi koji smo propustili akciju,hocemo li uskoro imati jos neku priliku za testiranje

    • Јовица Кртинић

      Поштовани, жао нам је што нисте благовремено уочили наше позиве за учешће у акцији Српски ДНК дан. Нисмо сигурни да ћемо ускоро поновити сличну акцију. Остаје Вам могућност да са учлањењем у Друштво српских родословаца “Порекло” остварите попуст на тестирање од 50 одсто (дакле, цена за чланове је 6.500 динара, уместо редовних 13.000 динара). Годишња чланарина у Друштву српских родословаца “Порекло” је 2.000 динара. Срдачан поздрав

      • U ČEMU JE PROBLEM....??

        Šta se je našlo na putu kao prepreka da se organizuje novi ciklus testiranja ? Kako je moguće da se te prepreke uklone ?….to su neka pitanja koja traže odgovor. Jer, kao što primetimo enorman broj ljudi traži svoje “Poreklo”, želi svoje Rodoslovlje, hoće da ima svoje Geneaološko stablo….neki žele da se sa svim dostupnim informacijama o svom “rodu” = gens pripreme za obeležavanje 1 000 = Hiljadugodišnjice = Millenium od prvog zapisa Krsne SLAVE, 15/28.08.1018….Rod Serbskij (Gens Rascianum/serbianum) ima razloga da sebi priušti to zadovoljstvo koje je prepoznato čak i u UNESCO-u = nematerijalna baština, jedinstveni narod u svetu koji ima ugodnu obavezu da se jednom godišnje seti svojih predaka, seti se sebe kao jedne karike u lancu (uzaludnog) života i podseti potomstvo na ovaj ,više od Hiljadugodišnjeg, običaja koje se postavlja kao imperativ u budućim vremenima Novog Svetskog Poretka. Premda u toj piramidi staleškog položaja naša pozicija je, kao i dosada, predviđena za nivo ne više od roba, kmeta, jeftinog nadničara, sebra, vlaha, meropsa, uz iznimke dobrovoljnih janjičara i ostalih “jeftino prodanih duša”, ipak ostaje Gorka Istina – opet će, ko bude hteo, od našeg potomstva da zna ko je, šta je, od koga je, odakle je i zašto je to što jeste. Oni koji su nakon 1 000 godina mislili da se malo “modernizuju” upali su proces samonegacije i sistematskog etnoinžinjeringa pa sad predstavljaju svoju ličnu sramotu i predačko prokletstvo izumiranja u beščašću. Očekujem da će se naći odgovor na želje posetilaca sajta jer vreme brzo odmiče pa nam se potomstvo može, kako je to i predviđeno, da se nađe na staleškoj lestvici vrednosti ne više od “debiliziranih zombija”…prve početke tog sistema naopakih vrednosti “demonokratije” već je okusila sadašnja generacija….srećno!

  2. VP

    Svaka čast! Skoro 10% broja trenutnih testiranih će sigurno pružiti puno puno materijala za diskusiju u narednom periodu; ujedno, svaki sledeći urađeni test će biti utoliko vredniji.

    Sledeće godine ponovo, nadam se!!