Порекло презимена Стевић

4. фебруар 2012.

коментара: 44

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СТЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Стевић

Хаплогрупа: R1a М458 L1029

Порекло: Горњи Локањ, Зворник, Република Српска

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (44)

Одговорите

44 коментара

  1. Sladjana

    Moja porodica i ma nas desetak kuca u selu Koretistu Gnjilane Kosovo i Metohija slave slavu sveti Jovan ima ih dosta na kosovu sa prezimenom Stevic a da nisi u srodstvu tetka mi je bila udata u susednom selu Stanisor isto Stevic isto slave sveti Jovan veliki pozdrav za sve Stevice

  2. Vinka Stevic

    Pozdrav za sve Vas ,koji ste do danas pisali komemtare.
    Moj muz se zove..Milan Stevic..roden je u selu Grbavci oko 10 km udaljenom od grada Zvornik,u R.Srpskoj.Slavimo slavu Sv. Ilija 2 avgust..
    I njegovi preci su se doselili odprilike krajem 18,pocetkom 19 vijeka po prici njegovog pokojnog djeda Veljka Stevica.
    Oni su se po djedovoj prici doselili se iz okoline Plava iz Cg. A citam komentare i ni jedna porodica Stevic nema da im je krsna slava Sv. Ilija…bas cudno.
    U Grbavcima sad trenutno zivi ja mislim 7…8 porodica,dok je do 70 tih godina bilo puno vise…ali su se nazalost raselili sirom bivse Jugoslavije.Djed Veljko Stevic je imao 8 djece..4 sina i 4 kcerke.Samo moj pokojni sbekar je zivjeo u Grbavcima a braca njegova Nedeljko,Savo i Cviko su odselili u Srbiju…tako je Nedeljko pokojni zivjeo u Budanovcima ima dvijw kcerke i sina Savu Stevica koji zivi u Rumi…Savo drugi brta svekrov je zivjeo u Ugrenovcima ima kcerku i sina Gorana Stevica koji zivi u Òrebro u Svedskoj i treci svekrov najmladi brat Cviko Stevic pokojni zivjeo u Bacincima kod Sida,ima kcerku i sina Velemira..koji takode zivi sa porodicom u Bacincima. Tako da oni svi slave sv. Iliju..
    Po djedovoj prici pradjefovi koji su se doselili u Grbavce …bili su dva brata jedan se zvso Stevo a drugi Risto,tako da su dali sebi prezimena Stevi je ostalo staro prezime Stevic a Risto je dobio novo prezime Ristic…i tako sad oni sbi slave sv. Iliju i Stevici i Ristic i svi su tu u MZ Grbavci ,nedaleko od Zvornika. Takode ima i dio Stevica koji su se preselili nedaleko od Grbavaca u Selo Petkovci takode opstna Zvornik…nezna tacno koliko porodica zivi u Petkovcima…ali znam da i oni svi slave krsnu slavu sv. Iliju.
    Ako ima neko od Stevica da slavi sv.Iliju a da nije sa Opstine Zvornik…neka se javi u komentare,bilo bih nam drago…
    Vollela bih znati nesto vise o precima mog muza….o lozi familije Stevic koji slave sv. Iliju…to bih volela zbog nas i znog nase djece i unucadi.
    Moj muz i ja imamo sina i kcerku.
    Sin Sasa Stevic s porodicom zivi u Mùnhenu a kcerka Sanja Stevic zivi u Wienu..
    Veliki pozdrav za sve Stevice…ma gdje bili ,zivi i zdravi nam bili😊

    • Драган Стевић

      Pozdrav, moj otac je iz Gornjih Grbavaca Petar Stević, njegov brat od strica je Neđo Stević koji je nazalost pre par godina poginuo. Puno pozdrava za Steviće

      • Zoran 3

        Pozdrav za Stevice.
        Jasam rodjen u Gornjim Grbavcima opstina Zvornik. Od oca Branislava, slavimo slavu Svetog proroka Iliju 2 Avgust. Prema moim saznanjima porjeklo Porodice Stevic potice iz Hercegovine. Rodonacelnik Stevo je rodjen oko 1820 godine. On je imao dva sina Tomu i Tosana. Njihovi potomci i danas zive u Grbavcima. Starije generacije su nosile nadimak Tomici. Ja pamtim ta vremena. U crkvenim knjigama nazalost nema nikakvih podataka knjige su spaljene u drugom svjetskom ratu. Maticne knjige su takodje tek od 20 vjeka. Molim Dragana Stevica da mi se javi. Mislim dasmo blizak rod. Volijobih da saznam porjeklo mojih dragih predaka. Pozdrav za sve Stevice.

  3. Ljiljana Stević Jovanović

    Dobar dan! Ima li neko od Stevića iz okoline Velike Kladuše? Moj nažalost pokojni otac zvao se Milorad, deda koji je jos uvek živ zove se Milos , pokojna baka je bila Stana i tetka je Željka. Oni su se ’65 -e doselili u Kulu. Krsna slava nam je sveti Vasilije Veliki, 14.1. Volela bi da upoznam još neku rodbinu, a nedavno sam došla do saznanja da smo imali neke rođake u blizini Mostara.

  4. Виктор Стевич

    Здраво свима,

    Ја сам роџен у Македонија, мој деда је Момир Стевич са Гњилане.
    Његова породица је дошла у Гњилане од Црна Гора.
    Кучна слава нам је Свети Никола.

  5. Miloš

    Pozdrav Stevići,moji su sa kosova:Cukndeda Sava,pradeda Uros,deda Budimir,Otac Dragan,slavimo Vavedenje presvete Bogorodice.