Кривокућа

22. фебруар 2012.

коментара: 2

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Bojan

    Krivokuće koje potiču iz Dobrskog sela, Riječke nahije, u Crnoj Gori, je izuzetno staro bratstvo koje se prvi put spominje u Gramatu, rodonačelnika Crne Gore, iz 15 vijeka.
    Naime, ne postoji niti jedan zapis ili kazivanje koje bi govorilo odakle je prethodno došlo ili potiče ovo bratstvo. Sa druge strane postoje neka tumačenja da ovo bratstvo zapravo pripada starosjediocima ovih prostora Lužanima, odnosno prvim Slavenima koja su naselili ove krajeve.
    Bratstvo Krivokuće su se sporadično, doduše u manjem broju, u Dobrsko selu zadržali sve do početka prošlog vijeka, dok se najveći dio, a zbog teške krvne osvete, polovinom 19 vijeka, preko Pješivaca pokraj Nikšića, odselio iz današnje Crne Gore. Tu su i slavu promjenili uzevši da slave Jovandan.
    Jedan ogranak tog bratstva je tad promjenio i prezime u Stojiće i od njih su danas Stojići iz sela Sitnice, na planini Manjači, blizu Banja Luke.
    Drugi ogranak se uputio u Srbiju, gdje su naselili područje podno planina Javora i Golije. Tu se nalaze i dan danas dok prezime nijesu mijenjali.

    Treba istaći da Krivokuće koje se pod tim prezimenom danas nalaze ili pak potiču iz Bosne i Hrvatske, ne pripadaju ovom bratstvu iz Dobrskog sela, već su ovo prezime ranije u 17 vijeku, uzeli od prezimena Marjanović.
    O svemu ovom govori i brojna literatura u kojoj se pominje bratstvo Krivokuća kao što je: Crnogorske isprave od 16 do 19 vijeka autora Branka Pavićevića i Tomice Nikčevića, Spomen crnogorski prezimena u kotorskim spomenicama, autora Mariana Bolice, Riječka nahija od autora Andrije Jovićevića iz 1911.g, i drugi zapisi.