Порекло презимена Старовић

3. фебруар 2012.

коментара: 2

Презиме Старовић матично је из места Самобор код Гацка у Херцеговини. Према књизи Риста Милићевића “Херцеговачка презимена”, Старовићи су старином из Дробњака у Црној Гори. Њихов предак Мирко Омакаловић дошао је у Самобор са четири сина у првој половини 16. века. После Маркове смрти, његов најстарији син Никола је био “старјешина у кући” и укућани су га назвали надимком “Стари” и отуда презиме Старовић.

Од осталих Маркових синова настала су у Самобору још три братства: Давидовићи, Поповићи и Слијепчевићи. Због тога Јевто Дедијер каже да у Самобору, “селу од осамдесет кућа”, живи једна породица, а четири братства. Сви славе Светог Саву.

Ристо Милићевић још пише да се у породици Старовића помиње један стари кнез Илија Старовић, о коме је, како каже, сачувано више анегдота, али не наводи којих.

КРСНА СЛАВА: Свети Сава

ПОЗНАТИ:

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    СТАРОВИЋ (п), у Самобору (Гацко). Старином су из Дробњака у Црној Гори. Раније су се звали Омакаловићи. Њихов предак Мирко Омакаловић, дошао је у Самобор са своја четири сина у првој половини 16. вијека. Послије Маркове смрти, његов најстарији син Никола био је “старјешина у кући” и укућани су га звали надимком “Стари” (отуда презиме Старовић), Од осталих Маркових синова настала су у Самобору још три братства: Давидовићи, Поповићи и Слијепчевићи. Због тога Дедијер каже да у Самобору, “селу са осамдесет кућа”, живи једна породица, а четири братства. Сви славе Св. Саву (59:196). У породици Старовића помиње се један стари кнез – Илија Старовић, о коме је сачувано неколико анегдота.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Sreten Neskovic Buradja

    Da dopunite Kompletan rodoslov pročitajte moj komentar za prezime Dabović. Od Marka Omakalovića samoboranina nastalo je 10 prezimena. Pozdrav