Живак

17. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    ЖИВАК (п), у Брђанима и Загорицама (Коњиц). Према породичном предању, даљом су старином од Милидраговића из билећког краја. Некада давно, у околину Коњица, доселила су три брата и настанили се у Живању код Загорице. По топониму Живање узели су ново презиме. Из Живања је један од браће прешао у Загорице, а један у Брђане. Од њих потичу данашње породице у поменутим насељима. По завршетку Другог свјетског рата неке су породице одселиле у Белу Цркву и Равни Топаловац (Војводина). Славе Ђурђевдан. (Подаци: Страхиња Живак из Брђана). Стара су и угледна породица у коњичком крају. Историјски извори биљеже да је “Стоја Живак, звана Чава. била једина жена са данашњег подручја општине Коњиц учесник Солунског фронта” (90:253).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. pozdrav..I ja takodje znam ovi gore navedeno o Živacima ako neko zna više molila bih da napiše ili nas je baš tako malo na ovom svijetu koji imamo želju da saznamo tačno porijeklo našeg lijepog prezimena..

    • Хаџи Ђуро Си. Куљанин

      Поштована Мирјана, моја нова књига КОЊИЦ-СРПСКИ ПРЕЗИМЕНОСЛОВ излати из штампе током јануара 2022. године. У њој је обухваћено више од стотину српских старосједилачких родова на подручју Коњица, међу којима је и ваше презима Живак, иначе моји богодавни кумови. Свако добро. Поздрав.