Порекло презимена, село Мрђебаре (Купрес)

22. септембар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Мрђебаре, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне и саобраћајне прилике.

Њиве су на „плећима“, око кућа, у Шестоперцу, Ромића Бригу, Прикачама итд. Између њих су пашњаци у Дубоком Доцу, Томасином Доцу, Брижинама итд. Ливаде су по дну поља, а пашњаци су испод ливада, до Рбине, у Сувати, Крсту, Малим Коритима, Рајичевој Коси итд.

Низ драгу води пут у поље, где су ливаде.

Положај и тип.

Куће леже у облуку Камените Драге, којом потече вода за време кише. Вода се доноси у вучијама, на коњима, из Сариног Врила; оно ]е усред поља, у јарузи, удаљено од села за 20 минута хода.

Кућа има: Лозића 3, Ивића 2, Матића 2 и Свалина 3. Између кућа су вртови са купусом и конопљом и њиве.

 

Порекло становништва.

Матићи су пореклом испод Врљике. Њихов предак је на пиру (о женидби) или на слави убио човека, и, бојећи се освете, побегао у Долац (у Гламочу), почетком 17. века. Ту су Матићи живели око 100 година, и имали увек 1000—1600 оваца. Једна „цура“ у Доцу отишла је за једног Матића, а није хтела за Ковачића. Овај тада запали кућу Матића и у њој изгори мушко дете. Матићи су тада морали платити Турцима глобу и почетком 18. века иселе се у Благај (код Тулића Чардака) са 1600 оваца и коза. Једног Матића ту убију Јањани (мислећи да је „кесеџија“), а другог убију Талићи (Бећирбеговићи). Преостали Матићи се онда преселе Пашићима у Малован. Кад је Малован почетком 19. века припао Кукавичићима, они отерају Матиће и ови се настане у Мрђебарама. Одавде су отишли једни Матићи „прије Аустрије“ у Благај.

Свалине су дошле из Суаве око 1860. год.

Ивићи су пореклом из Суаве. Њихови су преци били остали „сироти“, па су „ходали по најму”. Овде су дошли „прије Аустрије“.

Лозићи су пореклом „из Кавура“ (из Далмације). Њихов прадед Топо рођен је у Приморју. Био је „злочест“, па је морао да бежи: дошао је најпре у Посушје и одатле у Злосела. Једном га је позвао Бећир-бег на беглук, а Топо није хтео ићи. Бег „повади сабљу“, а Топо замахне косом и скине бегу „ахмедију“ (чалму). Турци одведу Топа у град (Купрес), и затворе га у кулу; али он одатле побегне. Доцније Бећир-бег дође Топу и нападне га, а Топо убије бега вилама и одсели у Малован (у Ћемалиће). Ту су живели четири године; али се „закрве“ са Ивазима, те их бег дигне. Онда пређу. у Османлије; одатле дођу у Злосела, где су били 10 година; и из Злосела преселе се у Мрђебаре, око 1873. године.

У Мрђебарама су раније биле Куне и одселиле у Растичево. Крајем 18. века били су и Ромићи, па их је дигао паша и населио Матиће; Ромићи су тада отишли у Стражбеницу. Овде су биле и Свалине; оне су се одселиле у Злосела, а на њихово место дошли су Лозићи.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.