Калесија и околна села

21. јун 2012.

коментара: 1

КАЛЕСИЈА

Борогово, Брезик, Булатовци, Цапарде, Дубница, Гојчин, Хајвази, Храсно Доње, Храсно Горње, Јегинов Луг, Јелово Брдо, Калесија, Калесија (село), Кикачи, Косовача, Кулина, Кусоње, Липовице, Махала, Матковац, Мемићи, Миљановци, Осмаци, Петровице, Прњавор, Раинци Доњи, Раинци Горњи, Ракино Брдо, Сајтовићи, Сарачи, Сељубље, Старо Село, Шехер, Тојшићи, Виличевићи, Вуковије Доње, Вуковије Горње, Зелина, Зоље и Зукићи.

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Хаџи Мирослав Ерић

    Зоље.
    Мјесто Зоље налази се у Босни и Херцеговини, Федерацији Босне и Херцеговине, општини Калесија. Његов географски положај објаснићемо тако што ћемо пратити пут Зворник -Тузла крећући се из Зворника ка Тузли. Око 300 метара прије уласка у Калесију код отпада Мачак, преко пута ромског насеља Орлановца, скреће се за село Зоље.
    Са десне стране, гледајући од Калесије, село Зоље граничи са са Горњом Калесијом, у народу ово мјесто познато је као Пањеви. Од српских засеока Зоља са Пањевима граниче се Ерићи и Лазаревићи. Преко територије засеока Лазаревићи, након Пањева, Зоље се граниче са мјестом Брда, засеок Муратовићи. Даље се граница села протеже ка Јајићима.
    Изнад засеока Лазаревићи налази се засеок Јовићи. Препознатљив брержуљак на коме је смјештен засеок Јовићи је Осредак. Са Јовићима граниче Српски Јајићи. Изнад српских Јајића налази се село муслимански Јајићи који су припадали мјесној заједници Зоље. Гледајући из правца Калесије ка Зољама, Јајићи дођу на крају насеља, као најудаљенија тачка од градске зоне Калесије. До сада је описан географски положај мјеста Зоље са десне стране пута Зоље – Јајићи.
    Изнад Јајића протеже се планина Мајевица. Гледајући из правца Калесије, са лијеве стране пута ка Калесији до Јајића граничи засеок Стојановићи изнад којих се уздиже брдо Кремеш, а изнад Кремеша излетиште Милтаковац, који је смјештен високо изнад села и припада планини Мајевици. Изнад Милтаковца је радио релеј, препознатљив је објекат у том крају.
    Ка Калесији са лијеве стране пута на Стојановиће надовезују се засеоци Јовићи и Михајловићи. Са наведеним засеоцима граничи се српско село Дубница. Граница између Зоља и Дубнице је такозвани Дубоки Поток. Испод Јовића Косе и Михајловића протиче поток који извире у Михајловћима и на коме је некада било неколико воденица за мљевење житарица. Поток се спушта до муслиманског села Палавра, које се налазе преко пута, односно испод засеока Миловановића Доњих и граничи са Јовићима.
    Након проласка кроз Палавре долазимо до територије Зоља коју је народ називао Паљевине. У том насељу био је изграђен приличан број кућа власништво Срба из Зоља који су се, услед запошљавања у институцијама и предузећима у Калесији, спуштали ка послу како би им трошкови а и вријеме око одласка и доласка са посла били мањи.
    На крају насеља Палавре, гледајући ка Калесији, налазио се макадамски пут за засеок Катановиће, који је водио лијево. Граница између Калесије и Зоља били су засеок Михајловићи Доњи који су били смјештени на самом почетку насеља, и граничили су се са насељем Царска Башта која је територијално припадала граду Калесија. Царска Башта је ново насеље насељено већински српским становништвом, од чега је добар број кућа био и од млађих домаћина поријеклом из Зоља. Царске Башта налази се на брдељку изнад Калесије и са исте се пружа предиван поглед на Калесију, Спречанско поље, Зелину, Осмаке.

    Идући магистралним путем Зворник-Тузла, гледајући из правца Калесије, за Зоље се скрећe код бивше Деветине продавнице, која се некада налазила у првој кући до магистрале са лијеве стране пута након укључења на пут за Зоље, а са десне стране пута налази се отпад Мачак. На путу за Зоље након 50 метара лијево води прво скретање за Царску Башту, а са десне стране је ромско имање покојног Незира. Када се продужи још 100 метара напријед са лијеве стране је друго, ново и главно скретање за Царску Башту, и тим путем се силази на магистралу Зворник – Тузла код бензинске пумпе на улазу у Калесију.
    Након скретања за Царску Башту, напријед након 30 метара ка Зољама одваја се макадамски пут десно за засеок Ериће. Након одвајања за Ериће поред пута, десно је шума а лијево је имање Јована Вујановића. После педесетак метара благе низбрдице спуштамо се у поток звани Ђурашиновац који извире негде у шумама засеока Ерићи и слива се до ријеке Спрече. Пут даље за Ериће води узбрдо стотињак метара и то је такозвани стари Партизански пут. Поред тог пута, на узбрдици, након ратних дејстава од 1992 године изграђено је неколико кућа.