Добој и околна села

21. јун 2012.

коментара: 6

ДОБОЈ

Алибеговци, Божинци Доњи, Брестово, Бријесница Мала, Бријесница Велика, Буковац, Буковица Мала, Буковица Велика, Бушлетић, Церовица, Цвртковци, Чајре, Чивчије Буковичке, Чивчије Осјечанске, Добој, Драгаловци, Фоча, Глоговица, Грабовица, Грапска Доња, Грапска Горња, Јелањска, Јоховац, Кладари, Клокотница, Комарица, Костајница, Которско, Кожухе, Липац, Лукавица Ријека, Љеб, Љескове Воде, Мајевац, Макљеновац, Матузићи, Миљковац, Митровићи, Мравићи, Опсине, Осјечани Доњи, Осјечани Горњи, Осредак, Остружња Доња, Остружња Горња, Палежница Доња, Палежница Горња, Плочник, Подновље, Порјечје, Поточани, Придјел Доњи, Придјел Горњи, Присаде, Прњавор Мали, Прњавор Велики, Радња Доња, Рашковци, Ритешић, Сјенина, Сјенина Ријека, Станари, Станић Ријека, Станови, Сухо Поље, Свјетлича, Шеварлије, Текућица, Тисовац, Трњани, Уларице, Врандук и Зарјеча.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Novica

    Zanima me da li možete da mi istražite poreklo prezimena Bijeljić ali sa Lj ne sa L. Slavim slavu Sv. Luka, i moji su iz sela Mitrovići, Dobojska opština. Pa mi date odgovor na e-mail [email protected] ili novicabijeljic @gmail.com hvala

  2. Бранко Тодоровић

    На подручју Добоја прошле године је дошло до промене у административном смислу, јер је дошло до оснивања Општине Станари, која је издвојена из бивше Општине Добој (сада Град Добој), те којој су припала места: Брестово, Драгаловци, Јелањска, Љеб, Митровићи, Осредак, Остружња Доња, Остружња Горња, Радња Доња, Рашковци, Станари, Цвртковци и Церовица, као и Станари који су постали средиште нове општине.

  3. Mladen

    Interesuje me porijeklo prezimena Đurić; trenutno smo nastanjeni u Doboju (RS), a znam da mi je pradjed živio u selu Lipac, te i danas imam rodbinu na tom području.
    Jedini kuriozitet o nama, bar onaj meni poznat, je sledeći:
    Nismo bili imućni, živjeli smo u sojenicama, a važnije od svega bilo nam je skupiti se ispod velikog stabla, igrati kolo i pjevati pjesme.
    Prije nekoliko godina sam došao do podatka da Đurići vode porijeklo od prezimena Karadžić, te da smo potekli podno planine Karadžica u Makedoniji – koliko je to istina, zaista ne znam, a jako me interesuje bilo koja informacija o mojim starima. Unaprijed zahvalan,
    Mladen Đurić

    • Бранко Тодоровић

      Поштовани Младене,

      Добој је нажалост прилично лоше обрађен по питању порекла становништва, па осим неких појединачних монографија и чланак о неким селима, остало све још увек стоји по архивама и чека неке ентузијасте који би се прихватили тог озбиљног посла.

      Оно што ми као појединци у том случају можемо направити, јесте да истражимо црквене архиве које би требале бити сачуване, и за почетак побележимо податке из њих. А уз то колико је могуће са старијима попричамо о нашем пореклу и евентуално региструјемо неко предање.

      Елем, оно што је да данас могуће и што је на неки начин “спас” у оваквим случајевима, јесте постојање генетичке генеалогије, па се тестирањем по мушкој Y-ДНК лози може доћи до података о географском пореклу, али и сродности са другим родовима уколико су неки ваши даљи рођаци тестирани.

      Као неко ко је све ове кораке прошао, и на крају дошао до тражених одговора, препоручио бих вам да тако и ви урадите. А овде вам у том смислу сви стојим на располагању. 😉

  4. Војислав Ананић

    ДОБОЈ

    Добој је смјештен између обронака Озрена и Борије, на излазу из маглајске-добојске клисуре, у широкој равници на 143 метара надморске висине гдје Босна прима своје притоке Усору и Спречу. Долине споменутих ријека биле су природни путеви па је Добој био вазна раскрсница друмског и жељезницког саобраћаја. Културно-историјски развитак, као онај најстарији, резултат је развитка Добоја.
    На самом усцу Усоре у Босну откривени су остаци људског станишта са бројним предметима чија се старост процјењује на око 35 000 година.Тековине које је човјек овог подручја оставио, пренијеле су се у нови културни ступањ неолит (млађе камено доба) које је значило огроман корак напријед у развитку друштва. Појавом и употребом метала значајније се мијењају услови и начин живота (тадашњег) човјека. На овом територију појављују се тада илирска племена на својим “градинама” утврђењима на брежуљцима од којих је најпознатија “Омерова главица” на ушћу Усоре.
    Ново раздобље развитка овог краја почиње римским освајањем и владавином. Римска грађевинска дјелатност на ушћу Усоре врло је обилна. Ту су, у ствари, двије утврђене грађевине цјелине једног одбрамбеног комплекса. Прва од њих данас више не постоји, налазила се на мјесту старе илирске градине, а друга 1км сјеверозападно од прве. То је римски војнички логор каструм, чији су зидови дјелимично и данас добро уочљиви. У вријеме великих сеоба народа, почевши од 4 стољећа нове ере, римско утврђење и логори на Усори су пропали, а тиме њихова војна и политичка моћ на овом тлу.
    Долазак нових етничких група, међу њима и Славена у ове крајеве, значило је почетак нове историјске епохе. Најстарији сачувани писмени траг имена Добоја потиче из 1415 године. Исте године спомиње се и насеље око тврђаве. Не зна се тачно када су Турци заузели Добој, али један писани извор из 1503. године затиче тврђаву у турском посједу.
    Половином XVIII стољећа Добој постаје сједиште најмање капетаније у Босни, а припадао је тешањском кадилуку. Током XIX стољећа Добој се још спомиње у вези Аустро-угарским ратом, многобројним бунама Муслимана и раје, нарочито у вези са почетком “Змаја од Босне” Хусеин капетана Градашевића. Са овим догађајем Добој улази у предвечерје Аустро-угарске окупације Босне и Херцеговине. Аустро-угарске окупационе трупе, које су надирале у правцу Добоја, наишле су на неочекивани спонтани отпор народа.
    У току 1. свјетског рата Аустро-угарска је у Добоју организовала прихватни логор за интернирце одакле су они упућивали у злогласне логоре Арад, Шопрањску и другдје, а добар дио логораша је умро од глади, исцрпљености и масовних епидемија у самом логору. Рачуна се да је кроз овај логор од краја 1915. године до половине 1917. године прошло преко 45 000 интернираца оба пола рачунајући дјецу и одрасле.
    Знатан је допринос Добоја у народноослободилачком рату у социалистичкој револуцији народа и народности Југославије. У његовој непосредној близини успјешно је дјеловао и борио се Озренски партизански одред формиран међу првима на територији БиХ. У првим данима устанка народа овог краја ноћу између 23. и 24. августа 1941. године ослобођен је највећи дио града и извршена једна од највећих диверзија тога времена у Европи дигнуто је у зрак око 150 вагона са муницијом које је окупатор припремио за транспорт на источни фронт. Док су се овако из дана у дан успјешно ређале акције Озренског партизанског одреда, непријатељ је у у сталном страху од поновног нападана Добој жестоко појачавао терор убијањем становништва, масовним одвођењем људи, жена и дјеце у логоре. И поред свега тога, непријатељ није успио да сломи отпор народа, његову вјеру и коначно ослобођење. Ни порушени мостови, друмови, електрична централа и жељезничка постројења које је окупатор, повлачећи се у свом гњеву, оставио за собом, нису могли спутати одушевљене становнике Добоја које су у зору 17. априла 1945. године, дочекали своје ослободиоце. Добојска општина је дала револуцији пет народних хероја Исмета Капетановића, Милоша Купреса, Јосипа Јовановића, Симу Лукића и Рефика Бешлагића.
    И тако су на згариштима и рушевинама опустошеног града и општине под веома тешким условима ударени темељи привреди, образовању, култури, здравству стамбено комуналној изградњи новог, слободног и социјалистичког Добоја.
    1980. године Добојска општина је имала око 60 школских објеката, а основне и средње школе је похађало око 20 000 ученика, затим модерну библиотеку са одјелима у више села са око 100 000 књига, локални лист, радио-станицу, музеј, архиву, аматерско позориште, 14 културно-умјетничких и просвјетних друштава, 55 спортских организација …….

    Извор: Интернет

  5. Војислав Ананић

    ЖРТВЕ ДОБОЈСКЕ ИНТЕРНАЦИЈЕ

    НАПОМЕНА АУТОРА

    Ово је само дио дугачког списка жртава добојског логора смрти. Подаци су узети из »Споменице«, а њен главни уредник доктор Јово С. Дракулић са својим са¬ радницима дошао је до ових више од 1.000 имена жртава уз помоћ очевидаца страдања у логору и црквених за¬ писа, као и кориштењем докумената аустроугарских вој¬ них власти. На жалост, списак жртава је много дужи; још неколико хиљада лица оставило је своје кости по бре¬ жуљцима око Добоја или на путу до логора, и имена многих од њих можда се никада неће сазнати. У ово, дру¬ го, издање унесено је и десетине нових имена. Извршене су и исправке неколико имена људи и мјеста из првог из¬ дања, али се не искључују још многобројне грешке. Као шири завичај мртвих, чија имена доносимо, узети су бивши срезови, по територијалној по.цјели из 1938. године, како је то у »Споменици« сређено. Тако су под »Срез Сарајево« унесена имена умрлих из Пала, Со¬ коца, Прибоја, Хаџића и других мјеста из ближе и даље околине Сарајева.

    БИВШИ СРЕЗОВИ

    РОГАТИЦА

    Смиљана Ерлета – Осечина Урош Ћиро – Братиљевићи Драго Загајац – Гајеви Стана Неричић – Седише Роса Ђуровић – Плана
    Стево Вукосављевић – Чоло пек Милија Телетина – Прача Коста Ковач – Нехорићи Танкосава Драговић – Врхпрач а Анђа Лубарда – Пјечевица
    Јока Вуксановић – Чолопек Радо ван Јанковић – Барник Милан Ковачевић – Гуждељи Светозар Јовановић – Чемерно Стана Витомир – Педише
    Јово Шкобо – Стокмоци Владе Переул а – Вра жал ице Милан Ћуфер – Врхпрача Стана Данојлић – Сочице Љубица Васиљевић – Сеља ни Танасије Лазић – Носовић Обренија Вујовић – Прерача Ружа Живковић – Пећ ине Радо јка Самарџија – Вранеши Танасије Лазић – Носовићи.
    Милутин Томић – Подроманија Драгоје Делић – Бранковићи Арсо Переула – Вражалице Милош Кулашевић – Сељани Бошко Кракић – Сенакчена Петра Пурковић – Сјетлина Јован Коностравац – Ковањ Божана Деспотовић – Осово Анђа Бартула – Барник
    Борислав Боровчанин – Чt:шановиh Милош Пелениш – Брњица
    Митра Бартула
    Бошко Сорак – Гуждељи Милосав Елета – Бећи
    Даринка Пржиљ – Коностравци Анђелка Драгутиновић – Ждраловићи Божана Чворо – Миошић
    Аница Фрrања – Грнчарева Анђа Тадић – Оглава
    Јока Добриловић – Мандра Роса Переула – Вражалице Крсто Вуксановић – Чолопек Василија Делић – Бранковићи Перса Делић – Бранковићи Мара Вуксановић – Чолопек Десимир Чворо – Миошић Танасија Тешановић – Брњица Петра Средојевић – Осово Милица Средојевић – Осово Јања Новаковић – Козићи Коса Ковач – Личевице Станија Радовић – Осово Радован Планинчић – Гучево Стана Пржуљ – Коностравци Војко Данојловић – Илијак Миливоје Заrајац – Кула Јован Вичетић – Кула
    Андрија Тодоровић – Илијак Даринка Илић – Чутањевић
    Милка Росић – Долови Гроздана Данојлић – Илијак Милан Митровић – Рогатица Десанка Гицо – Братиљевић
    Милован Драгутиновић – Ждраловић
    Миленка Божић – Ковањ Мил ица Крунић – Ковачица
    Милија Цвијовић – Соколовићи Маринко Косорић – Соколац Лепосава Јакшић – Соколац Петко Переула – Бранковићи Љубица Переула – Илијак Радојка Беговић – Соколовићи Анђелка Лучић – Вражалице Јелка Данојловић – Илијак Боса Станишић – Соколац Јован Чабовић- Шенковићи Станко Јакшић – Стрмац Петко Коностравац – Ковањ Аћим Данојловић – Илијак Арсо Тешановић – Бинче Василија Мочар – Соколац Новица Переула – Долови
    Стоја Деспотовић – Баксадић Анђа Мијановић – Шариновићи Гоја Стакић – Сељани
    Митра Ремовић – Русановић
    Стана Јакиш – Стрма ц. Бранко Мешковић – Косо вићи. Јелена Стакић – Сељани
    Јока Новаковић – Кошић Рајко Ђокић – Дједовци Перса Чворо – Миошић Мирко Росић – Северско Милан Коностраваu – Ковањ
    Рајко Бојовић – Феризовићи Милош Коностравац – Ковањ Ђоко Марковић – Маргетићи Драгица Марковић – Мичибаба Радојка Кусмук – Гиесево
    Миле Драгутиновић – Ждраловић Борисав Крстић – Штавањ
    Илија Средојевић – Рогатица Василија Печеница – Марrетићи Богољуб Печеница – Сељани Ристо Марковић – Марrетићи Богомир Ћукић – Ђедовци Ристо Средојевић – Косовићи Илинка Драганић – Врхпрача
    Зорка Кракић – Крна Јоса Ранковић – Барник
    Танкосава Божић – Ковањ Урош Вуковић – Џимрије Раде Шупета – Соколац Радојка Сорак – Гуждељи Јованка Андам – Вражалице Средоје Братић – Милковић Саво Керлета – Врхпрача Станија Бартула – Барник
    Радован Средојевић – Косовићи Димшо Вуксановић – Чолопек Ранко Чоловић – Шенковићи
    Љепосава и Рајко Клисара – Рогатица Тарса Врбарац – Кула
    Стана Зорановић – Трново Ковиљка Печеница – Вранеш Даринка Делић – Милетци’ Ратко Дупљанин – Видрићи Светозар Мицојевић – Рањен Данило Планинчић – Берег Видоје Драговић – Гуте Милован Прељаћ – Заграђе Милка Ковачевић – Читлуци Даница Лубарда – Пљешевица Лазар Пешић – Драrодол Аница Шука – Кусаче
    Вељко Драшковић – Осоје Милија Пелемиш – Брњица Милка Јашеровић – Вранеш Милија Фргања – Гичево Милија Аћимовић – Мандра Петар Чворо – Миошићи Милка Росић – Долови Лепосава Мачар – Балтићи Ружа Андан – Вражалице Неђо Бартула – Рогатица Милица Драшковић – Осоје Митар Чечар – Совци Јованка Божић – Завичина Милка Бартула – Рогатица Софрен Бармац – Калиновик
    Милован и Љубица Деретић – Калиновик Алекса Тодоровић – Калиновик
    Љубо Андан – Калиновик Станко Петровић – Калиновик
    Васиљка Зорановић – Соколовићи Тарса Миленковић
    Милка Загајац Грујо Градимац
    Смољана Маловић – Милетци Даница Момовић – Мркање Манојло Драгутиновић – Рогатица Илија Самарџија – Рогатица Милица Андан – Розанци
    Тода Андан – Розанци Јово Станковић Милка Вукић
    Вујадин Фрrања Ђорђе Милетић Миливоје Бартула
    Даница Ковачевић – Гуждељи Стоја Андан – Вражалице Лако Миленковић – Богојева Обренија Дечић – Фочник Марко Вукад ин – Средње
    Љубица Печеница – Вранеши Стево Печеница – Вранеши Стана Данојлић – Илијак Савка Љубинац – Сељани Милева Кракић – Сељани Јелка Новаковић – Козићи Гојко Росић – Вражалице Милан Марић – Чаварине Јелка Војиновић – Раковац Даница Јанковић – Љешевић Милован Јанковић – Барник Јока Суботић – Прача Милош Бајић – Сочице
    Новица Станојевић – Мркаљи Илија Планојевић – Себечко Стана Мотика – Осоје
    Радован Цвијетић – Клечковац Видак Крсмановић – Булози Сава Бартула – Барник
    Раде Печеница – Булози Стана Загајац – Кула Милка Јанковић – Барник
    Јелка Пла нојевић – Мркаље Стоја Бабовић – Шенковићи Анђелка Градинац – Зовик Софија Тодоровић – Илијак Маринко Ђидић – Бећи Стоја Делић – Калиновик Миливоје Нерић – Гучево Ружа Зорановић – Стрмац Јована Цвијетић – Бабљак Милка Кулашевић – Сељани Ристо Елез – Лисовићи Благоје Брбара – Кула Тодор Витомир – Соколац
    Крсто Пржуљ – Коностревuи Јованка Јовичић – Гучево Неђо Мићановић – Сјетлина Гоја Загајац – Кула
    Милка Данојлић – Сочице Божо Дундић – Митровићи Боса Башовић – Кусаче Рајко Прелић – Заграђе Милан Јанковић – Рогатица Вујадин Печеница – Сељани Јелисавка Лаловић – Пазаје Петра Лучић – Вражалице Јелка Лучић – Вражалице Саво Елез – Лисовићи Милка Елез – Крбљине
    Јока Коностравац – Ковањ Миливоје Нешковић – Пљешевица Раде Илић – Песирић
    Милосав Шаренац – Бабљак Десанка Печеница – Прача Петра Војиновић – Рогатица, Роса Ружић – Кула
    Марко Даневић – Илијак Илија Цица Братиљево
    Милован Андан – Вражалице Стоја ЈовичиЬ – Барнок Вељко Вуксановић – Прача
    Владислав Станишић – Понор Никола Станишић – Понор Раде Фуртула
    Милица Авазовић
    Младен Боровчанин – Боровац Анђелка Печеница – Илијак Миладин Андан – Вражалице Јања Бартула – Барник
    Љупко Ђоровић – Бранковићи Бошко Јиждић – Ли кине Радојка Цвијетић – Вражалице Стана Драганић – Гута
    Ана Лундић – Цимрије Мара Марковић – Жељевица Плема Зековић – Брњца Благоје Вукадин – Средње
    Драго Љубинац – Чешановић Даринка Данојлић – Сочице Спаса Ачиновић – Мандра Светоз Марић – Чаварине Никола Андан – Вражалице Милан Брезо – Виноград Даница Шкипина – Прача Обренија Ашања – Радовић Љубица Клачар – Брењица Борисав Манцо – Бјелогорци Коса Војновић – Врхпрача Борисав Пајић – Мислово Спасоје Лонцо – Довлићи Симо Новаковић – Козићи Ружа Ковачевић – Гуждељ
    Милан Боровчанин – Ћемановићи Остоја Андан – Вражалице
    Марко Перовић – Долић Мара Вуксановић – Прача Милош Јовичић – Гучево Боса Андан – Вражалице Јелка Елез – Лисовићи
    Анђелко Ковачевић – Гуждељи Рајко Војиновић – Врхпрача Лепосава Цвијетић – Бабљак Јока Данојлић – Илијак
    Зорка Јанковић – Сјетлина Петра Суботић – Прача Миле Дундић – Мркаљ
    Милана Мирковић – Феризовићи Мара Данојлић – Илијак
    Ђука Телетина – Илијак
    Јока Вуковић – Сјетлина Радојка Ристић – Мировићи Лепосава Тошић – Будимлија Милена Тодић – Оrлавак Обрен Томић – Баrнић
    Љубо Матић – Мељковић Аксентије Градинац – Зовик Коста Ђуровић – Феризовићи Анђа Мачар – Ристићи
    Радојка Планојевић – Мркоњић Даница Јевтић – Фериз()вићи Неђо Станишић – Соколац Јован Улумић – Соколац
    Мара Беговић – Барник
    Стоја Перендија – Бранковићи Симо Маловић – Милетци · Стака Гутаљ – Понор
    Стана Цицовић – Врхпрача Гојко Бартула – Барник Танкосава Данојлић – Илијак Петра Жићић – Рогатица Милка Росић – Долови
    Душан Милинковић – Рогатица Филип Суботић – Прача
    Петар Вукадин – Средње Лазар Ећимовић – Мандра Ђорђе Вуксановић
    – Петар Ребић – Пешурићи Сока Станишић – Бурсићи Божо Дупљанин – Виндрић Петар Антонијевић – Прача Миливоје Ристић – Вражалице Милан Елез – Лисовићи
    Мирко Перендија – Бранковићи Илија Лалић – Соколац
    Бранко Обреновић – Кунић Василије Елез
    Стево Петровић – Агаровци Савка Росић – Долови Гавро Гутаљ – Понор
    Обренија Срдановић – Реновица Коса Ђајић
    Радоје Пушара Цвијета Елез
    Милка Рајић
    Ана Џебић – Заграђе
    Митра Чиновић – Бракљевић Стојан Гутаљ – Врхпрача Милка Војиновић – Маровић Златана Градинац – Зовик Јелка Зечевић – Сарче Миливоје Јашаревић – Вранеш Божидар Мирковић – Корзевић Јово Переула – Вражалице Аница Драшковић – Брдо
    Рако Прелић – Заграђе Милка Самарџија – Вранеш Миле Симић – Потпећ Милојка Врбара – Кула Анђа Лелек – Драче
    Аница Паунић – Јела Зорка Бартула – Барник
    Милорад Марић – Шенковићи Стана Обрадовић – Осово Јања Данојлић – Гласинац Славка Лелек – Богнић Миливоје Војиновић – Барник
    Милка Хршум – Сочице Љубица Клачар – Раките Никола Тюювић – Кусуци Вукан Жељаја – Балтићи Зорка Вуковић – Калиновик Аница Переула – Вражалице Радоје Витомир – Тадиша Крсто Вучетић – Кула .
    Радојка Вучковић – Илијак Јован Тодоровић – Барник Милош Тешановић – Бујаци Смиља Пеленић – Брново Смиља Керовић – Сељани Јово Рудовић- Кула Милица Цвијетић – Барник
    Смиљана Планинчић – Вучево Десанка Брезо – Виноград Милован Ашоња – Рађевићи Владо Шука – Кусаче
    Милка Ђокић – Прача Петра Томић – Заграђе
    Танкосава Руџић – Сочиuе Анђелка Бартула – Барник Василије Буква – Ка л иновик С о ка Вукадин – Грабовиuа Миливоје Шука – Кусаче Сава Симовић – Сјетлина Милиuа Симовић – Сјетлина Обрен Брезо – Виноград Стјепан Ремовиh – Русановиh Алекса Радојчић – Вјенић Госпава Мотика – Сељани Љубица Божић – Долови Митра Беговић – Соколац Боса Ристановић – Штавањ Стеван Никол ић – Лаинско Милка Мотика – Сељани Милан Андан – Вражалице Јања Пелешиh – Врхпрача Митра Печеница – Прача Милија Андан – Вражалице Коса Росић – Долови
    Вељко Драшковић – Брдо
    Душан Јанковић – Ковањ Радисав Божић – Ковањ

    САРАЈЕВО

    Зора Старчевић – Пале
    Милија Регоје – Добро Поље Илија Регоје – Добро Поље Рајко Лазић – Осечина Крсто Ћирић – Касиндол Видак Букара – Пале
    Милка Клачар – Пале Бранко Маринковић – Пале
    Риста Пољакуша – Љубоrошта Војин Пржуљ – Крбљине Милка Станишић – Арнаутовић Грозда Peroje – Добро Поље Коста Лиздек – Мокро
    Душан Peroje – Добро Поље Неђо Клачар – Пале
    Гоја Пржуљ – Крбљине Божана Терзић – Пале Милан Елез – Крбљине Милан Тодоровић – Заграђе Неђо Каришиh – Јеловци
    Иконија Пољакуша – Љубогошта Милош Шалипур – Радијевиhи Илија Скокиh – Пале
    Душан Вучићевић – Мокро Радојка Пржуљ – Бољановићи Васо Боровчанин – Жиље
    Десанка Мицић – Роrоушићи Тарса Скокић – Раковац Васо Peroje – Добро Поље Савка Ковачевић – Пале Душан Јакововић – Крбљине Даринка Цицовић – Нерићи
    Василија Рајчевић – Горње Село Јованка Ћирић – Касиндол
    Зорка и Јелка Регоје – Добро Поље Божана Крљаш – Јеловци
    Марко Старчевић – Раковац Стака Ковачевић – Горовићи Јован Савић – Селишта Јелка Ковачевић – Горовиhи
    Петра Пољакуша – Љубоrошта Плема Тановић – Булози
    Сока Анић – Мокро Милка Ђукић – Пале Гавро Лиздек – Мокро Сретен Крљаш – Јеловци Ђорђе Ћирић – Касиндол
    Анђа Пандуровић – Пајровине Борика Ковачевић – Горовићи Петар Драговић – Добро Поље Илија Пржуљ – Крбљине
    Јула и Милан Пржуљ – До9ро Поље Бојана Станишић – Љубогошта Вељко Лаловић – Сена Крена
    Анђа Благојевић – Бараковац Цвија ‘Јоксимовић – Крбљине Трифко Клачар – Соколац Иконија Лиздек – Мокро Ђорђе Ивановић – Миље Бранко Јовић – Улобци Милан Букара – Пале
    Гоја Елез – Добро Поље Коста Вељо – Добро Поље Митра Клачар – Пале Мара Росић- Булози Јована Фуртула- Боговиhи
    Рајко Ковачевић – Горовићи Стоја Бабић – Добрић
    Гоша Зликовац- Јасик Богдан Клачар – Клацаник
    Плема Комадан – Пале
    Новица Пандуровић – Тодоровић Неђо Ковачевић – Љубогошта Ђорђе Топаловић – Требевиh Марко Марковић – Црна Ријека Стака Дујовић – Трипоња
    Божо Павичевић – Пале Милован Југовић – Љубогошта Ђурђа Елез – Добро Поље Михајло Вуковић – Љубогошта Бранко Пандуровић – Павловац Драгица Ашкаба – Крбљине Новак Клачар – Кочевик Симана Чечар – Совац
    Десанка Рудовић – Булози Милица Фуртула – Пале Милутин Максимовић – Мокро Перо Вељо – Трново
    Милан Каравдија – Пале Вучина Пржуљ – Крбљина Илија Јањић – Будимлија Трифко Вељо – Трново Марија Гачанин – Пале Петко Маринковић – Пале Тома Крсмановић- Улобци Јања Ћетковић – Пале Милан Вуковић – Љубогошта
    Даринка Рајчевић…,. Горње Село Мара Петровић – Радијевићи Даница Вуковић – Хаџићи Петко Клачар – Раковац
    Ђоко Станишић – Љубогошта Гавро Гавриловић – Бјелогорци Илија Бјелица – Улобци
    Рада Матић – Сарајево Неђо Врећо – Црна Ријека Митар Ерић – Бјелогорци Стана Старчевић – Раковац Стана Бабић – Крајенић Живко Клисара – Јеловци Гоша Елез – Ратоке Периша Ћетковић – Пале.
    Данило Мићановић -Сјетлина Тодо Парађина – Мокро
    Анђа Лиздек – Кадино Село Јања Елез – Крбљине
    Симо Пољаковић – Љубогошта
    Симо Јовичић – Соколац Гавро Пекић – Мокро Периша Ћетковић – Пале Милка Елез – Крбљине
    Јоко Коностревац – Крбљине Неђо Лале – Шиљак.
    Неђо Благојевић – Бараковац Микаило Мијајловић – Пале Даша Шкобо – Пале
    Ружа Јовичић – Пробој Гоја Peroje – Добро Поље Милена Гајовић – Пале
    Мил ица Комленовић – Озрен Крсто Симић – Пале
    Мирко Парђина – Мокро Марко Станичић – Љубоrошта Стака Бјелица – Иловица Јован Людек – Мокро
    Крсто Поповић – Пале Душанка Пајић – Романија Милорад Гајевић – Оточина Илинка Ћетковић – Пале Љубица Рудић – Пале
    Милица Милутиновић – Довлићи Јока Лазаревић – Љубоrошта
    Микајл о Самарџија – Пале. Богдан Милутиновић – Требевић Данило Андан – Вражалиuа Бошко Клачар – Ратковаu Даринка Бабић – Довлићи Милка Фуртула – Боrојевићи Савка Клисара – Јеловци
    Јово Цицовић – Неорићи Мирко Тодоровић – Заграђе Владо Бјелица – Јеловци
    Мара Ковачевић – Добро Поље Јања Милисав – Влаховићи Десанка Савић – Пале
    Милка Рудовић – Гласинац Јока Петровић – Радојевићи Анђа Сокиша – Раковац Стана Милутиновић -Јасик Јово Продановић – Мокро Ана Јакововић – Крбљине Мара Тодоровић – Влаховићи Обрад Терзић- Пале Милутин Ћосић – Булози Саво Јевтић- Булози
    Влађен Вуковић – Сињево Марко Клисура – Јеловци Максим Клачар – Пал, е Милена Антонић – Романија
    Крсто Ковачевић – Добро Поље Бранко Благојевић – Бараковац
    Јелена Гојковић – Осечина Вида Ашкаба – Крбљине Милка Гуњак – Удеж
    Драгица Ковачевић – Добро Поље Петра Карадија – Прибањ
    Марко Јовановић – Трново
    Алекса Елез – Добро Поље Стево Вељо – Добро Поље
    Босиљка Ковачевић – Добро Поље Боса Зликовац – Влаховићи
    Мара Клачар- Кочевик Петра Комленовић – Ријећа Симуна Терзић – Пале
    Никола Милутиновић – Требевиh Перо Андан – Вражалице
    Милка Пољаковић – Љубоrо шта. Зорка Ковачевић – Добро Поље Урош Пржуљ – Крбљине
    Душан Ковачевић – Булози. Ђуро Бањанин – Добро Поље
    Василија Станишић – Љубоrошта Јово Ристичевић – Беговина
    Роса Комненовић – Ријека Анђа Петровић – Пале Смиља Милутиновић – Јасик Мара Клачар – Кочевик
    Ђорђо Дробљаковић – Касиндол Јока Вујадин – Булози
    Нецјељко Peroje – Добро Поље Даница Пржуљ- Крбљине Стеван Гавриловић – Бјелогорци Јанко Рајић – Росиље
    Данило Ковачевић – Добро Поље Госпава Пољаковић – Љубоrошта Стака Елез – Крбљине
    Петко Церовић – Врхпрача Богдан Бољанић – Иловице Сава Драговић – Мушић Тонка Букера – Пале
    Гојко Елез – Добро Поље Дивна Решић – Црни Врх
    Новак Станишић – Љубоrошта ” !
    Душан Кусмук – Пале
    Роса Гавриловић – Бјелогорци
    Стјепан Ћосић – Пале Милица Грубановиh – Мокро Ана Марковић – Трново Стака Парађина – Мокро Јања Панuо – Бјелоrорци Сретен Пајић – Романија Риста Тодоровић – Заграђе Марица Бјелица – Пе11е Даница Гачанин – Прибањ Анђа Ковачевић – Пале Зорка Пржуљ – Крбљине Радован Гуњак – Јеловци Љубица Лопатић – Јеловци Деса Гуњак – Удеж
    Јања Толић – Булози Илинка Фуртула – Влаховићи Данило Матић – Влаховићи
    Јованка Деспотовић – Осово Милка Ковачевић – Булози
    Сара Вукадин – Космај Роса Скокић – Раковац Роса Рудић- Пале
    Спасенија Станишић – Љубогошта Митра Мијовић – Улобци
    Јанко Парађина – Мокро Томо Бегенишић – Мокро Сока Боровчанин – Шуљ Јока Клачар – Пале Данило Пржуљ – Крбљине Милена Лопатиh – Мокро
    Сава Станишић – Љубоrошта Михајло Ковачевић – Гаровиhи Госпава Матовић – Боrовићи Анђа Сантрач – Љубогошта Лепосава Антонић – Романија Софија Кусмук – Долови
    Мара Клачар – Кочевик Новак Симатовић – Кочевик Божана Каравдија – Кочевик Ристо Рудић – Пале Раде Пандуровић – Јасик Драгица Вуковић – Виноград Василија Благојевић – Бараковац Петар Марић – Булози
    Лука Јањић – Булози Маринко Лопатић – Мокро Сретен Антић – Мокро Јелка Савић – Селишта Ана Самарџић – Мокро Јово Антонић – Булози
    Младен Гајовић – Хоточина Јања Ковачевић – Добропоље Анђа Станишић – Љубогошта Симо Вуковић – Костреша

    ТРЕБИЊЕ

    Владо Средановић – Вучје Сава Деретић – Ораховац Анета Грубач – Ораховац Гојко Вучковић – Зубци Вукота Савковић – Ораховац Благоје Тркља – Ораховац Марко Мијановић – Грнчарево Живко Чајић – Ораховац Стана ‘Матовић – Богојево Обренија Мрдић – Ораховац Мато Деретић – Ораховац Стана Тркља – Ораховац Стана Рутешић – Клобук
    Анђа Средановић- Ушће Андрија Деретић – Ораховац Стоја Матовић – Богојево Мила Грубач – Лазаревићи Спасоје Вукаловић – Требиње Златана Грубач – Ораховац Божо Вучковић – Богојево Цвијета Грубач – Заровце Љепосава Вучковић – Вучје Илинка Вашковић – Требиње Томо Грубач – Ораховац Јања Средановић- Корјениhи Видосава Ђајић – Ораховац
    Јованка Средановић – Вучје
    Митрана Грубач
    Никола Ђајић – Ораховац Драгиња Петровић – Ораховац Иван Предовац – Коњско
    Лука Средановић – Богојево Милица Ковачевић-Корјениhи Анђа Стијачић-Клобук
    Јована Вучковић – Богојево Обрен Ђајић – Ораховац Спасенија Деретић
    Вељко Бегенишић – Ораховац Зорка Мрдиh – Аранђелово Спасоје Мрдић – Ораховац Блажо Средановић- Ушће Стјепа Матовић – Боrојево Милован Шакотић – Ораховац Госпава Мрдић – Ораховац Анђа Матовић – Боrојево Јована Ратковић – Зубци
    Јован Вучуревић – Боrојево Стана Деретић – Ораховац Милка Благојевић – Бараковац Милица Тркуља – Ораховац Симона Стијачић – Јасен Милица Грубач – Ораховац Василија Шакотић
    Мара Бегенишић Госпава Бегенишић Даница Ђајић
    Обренија Грубач – Ораховац Јово Стијачић – Клобук Спасенија Дабовић – Ушће Марица Стијачић :-. Клобук Ђурђа Грубач
    Петруша Грубач – Ораховац Пиља Средановић – Зубци Симона Шакотић
    Мирко Грубач Перо Деретић Јован Гајић Петруша Шакотић
    Љубица Грубач – Ораховац Ђорђо Вучковић
    Стана Мавроња – Зубци
    Ђурђа Бегенишић – Ораховац Видак и Зорка Грубач – Ораховац Анђа Матовић – Богојева
    Благоје Ђурић – Коњско Јована Симовић
    Госпава Вучковић – Богојева Ђурђа Деретић – Богојево Душан Средановић – Корјенићи Стана Џајић
    Манда Мићановић
    Јована Шакотић – Ораховац Милан Вуковић – Богојево Душан Средановић – Корјениhи Стана Џајић – Ораховац
    Сава Градинац – Маоче Стана Средановић – Зубци Бошко Бегенишић – Ораховац Јован Ковачевић – Ораховац Лука Тркља
    Божија Ђајић Госпава Деретић Зорка Деретић Костиња Деретић Госпава Грубач
    Петра Мрдић – Ораховац Васа Мрдић – Виовићи Ружа Вукаловић – Зубци Савка Мићановић – Граб Раде Бегенишић – Ораховац
    Стана Средановић – Корјенићи Милан Гавриловић
    Обренија Мићановић – Богојево Вељко Мрдиh
    Јована Бегенишић – Ораховац Душан Средановић – Зубци Стоја Деретић
    Бранко Бегенишић Манда Бегенишић Ристо Бахоч – Ораховац Марко Бегенишић Новица Бегенишић
    Ђурђа Шакотић Вида Грубач Митра Бегенишић
    Анђа Грубач Госпава Грубач
    Јелка Грубач – Ораховац Стеван Средановић
    Ана Самарџија – Зубци Милица Дабовић – Рупе Стана Мићановић – Буква Јована Средановић – Требиње
    Цвијета Бегенишић – Ораховац Вида Рутешиh
    Митар Бакић – Клобук Милан Тркља
    Марија Грубач – Ораховац
    Митар Паприца и Драгица Ћирић – Зубци Лазар Мићановић – Боrојево
    Марко Мрдиh и Јовица Грубач – Ораховац Анђа Мијановић – Грнчарево
    Крстина Ратковић – Зубци Радован Бегенишић – Ораховац Анђа Мићановић – Боrојево Петруша Средановић – Корјенићи Цвијета Грубач
    Плана Бегенишић
    Стака Деретић – Ораховац Божо Ћирић – Коњско Мара Матовић – Боrојево Томо Ћатовић – Богојево
    Савица Бегенишић – Ораховац Стана Бегенишић – Јањач Видак Ратковић – Зубци Спасенија Баковић – Клобук Ђурђа Грубач – Ораховац

    ВИШЕГРАД

    Јеремије Пузовић – Лијеска Алекса Пузовић – Лијеска Илија Јовановић – Ораховац
    Симо и Недељко Масал – Вардиште Алексије Видаковић – Бијело Поље Борислав Микавица
    Милисав Микавица Јоксим Микавица Војин Микавица Јевто Марковић Обрад Видаковић Симо Арсић Филиман Микавица Алексије Анђић
    Илија Јањић – Бијело Брдо Здравка Томић – Штрбци Јеремије Божовић – Оморине Љубисав Видаковић
    Миле Поповић – Штрбци Гавро Спасојевић – Кућерине Трифко Мићевић – Тргачи Алекса Мићевић – Зубањ Јово Новаковић – Бјегојевићи Сретен Пејовић – Ренуловићи Миле Зарић – Биље
    Станоје Тешковић – Вићевиhи Станојка Тешевић
    Васо Тешевић
    Ристо Тешевиh – Дринско Добрисав Малешевић – Ћаћине Даринка Тешевић – Дуrовијеч

    ГАЦКО

    Миле Милетић – Јасеник Милојко Трипковић – Гоrори Тодора Савић
    Илија Савић – Жањевица Симона Шворцан – Гарева Јела Лубарда – Корито Војин Мастиловић – Изгори Лазар Вуковић – Вучинић
    Радоје Сибињац (или Љубињац) – Чешановић Милка Ковачевић – Гурачево
    Стеван Шкиљевић – Изгори Трифко Вуковић – Улиње Данило Елез – Изгори Јован Бејатовић – Гарева
    Ђурица Војиновић – Дражљево Илинка Мастиловић – Изгори Раде Бејат – Жењевица
    Благоје Шворцан – Корита Пеко Ребић – Чемерно Петар Беатовић – Гајеви Мивуша Јакшић – Корита Анђа Свецениша – Корита Јованка Мастиловић – Гацко Босиљка Јакшић – Корита Мирко Средановић – Ушће
    Богдан Грбар – Ораховац – Требиње Владимир Шупић – Врба
    Спасенија Грубачић – Врба Јован Шупић – Врба
    Стана Шупић – Изгори Јована Стијерчић – Самобор Новак Пушара – Ушће
    Стана Мастиловић – Изгори Стоја Бабић
    Мара Јакшић – Корита Петар Вуковић – Улиње Стана Рончевић – Жањевица Трифко Шупић – Изгори
    Мивуша Окиљевић – Дражљево Никола Шкиљевић – Изгори Обрен Шупић – Дражљево Бојана Беатовиh – Гарева Ђурђа Суботић – Гацко
    Анђа Белетић – Билеће
    Ђурђа Бошковић – Драмешина Јована Јакшић – Корита Мивуша Ребић – Гацко Степанија Белетић – Самобор Илија Шкиљевић – Изгори
    . Саво Тодоровић – Усти колина – Фоча Јована Трифковић – Изгори
    Стјепан Пушара – Ул’иње Радомир Шворцан
    Белем Андрић – Дулићи Максим Вуковић – Улиње
    Јања Савић, кћи Илије и Тодоре – Жањевица Василија Елез
    Милосава Рончевић – Жањевиuа Мирко Вуковић – Улиње Милуша Шкиљевић – Изгори Анђа Дамњановић – Гарево Душан Бабић – Драмешина Видак Ћосић – Белешић
    Сава Слијепчевић – Самобор
    Петар Пушиловић – У лиње Лука Вуковић – Улиње Игњат Пољановиh – Данци Максим Шупић – Чемерно Ђорђо Дамјановић – Гарева Коста Мандић -Дулић
    Рајко Бошковић – Драмешина
    Аћим Кујунђић – Сиrози Илија Миловић – Чемерно Новица Супић – Јасеник Раде Елез – Изгори
    Цвијета Апрдовић – Изгори
    Босиљка Ашкраба – Драмешина Јаков Поповић – Дражљево Грујо Сиџин – Чемерно
    Јела Пушара
    Крстиња Вашковић – Казанице Стана Симовић – Дражљево Обрен Слијепчевић – Самобор Обрен Бошковић – Драмешина Обренија Слијепчевић – Самобор Спасенија Елез – Изгори
    Анђа Милетић – Јасеник Анђа Бебић – Јасеник Госпава Сушић
    Пејо Јакшић – Корита Мара Елез – Гацко Ђурђа Мастиловић Крстиња Супић – Изгори
    Ксенија Копривица – Чемерно Драгица Тепавчевић – Казанци Стоја Супић – Изгори
    Мара Лубарда – Гарева Радоје Перовић – Данић Илија Мезлун – Корита Анђа Супић
    Саво Дубљевић – Изгори Радован Грубач – Врба Игњат Шулић – Чемерно
    Милица Црњак – Мосоровићи – Фоча

    БИЛЕЋА

    Петруша Вујовић – Прелац Ристо Вуковић – Аџић Ђурђа Албијанић – Блајићи Љубо Вујовић – Прерача
    Милош Мачуровић – Требиње – Билеће Татомир Уљаревић – Врбица
    Јања Уљаревић- Врбица Вида Попара – Кукрићје Крсто Бјелетић
    Викота Курдилија Пава Будалић Андрија Вујовић
    Ружа Будалић – сви из Прераче Љубица Курдулија – Пренче Јаков Милошевић – Брестице
    Јања Невроња – Требиње – Билеће Мирко Иванковић – Бранидо
    Роса Будалић Трифко Вујовић
    Спасоје Вујовић – сви из Прерача Божо Бабић – Аџић
    Спасенија Бјелетић Јања Вујовић
    Јован Будалић – Прерача Андрија Албијанић – Бајици Софија Дундић
    Обрад Милошевић – Ј>истриh Крстиња Албијанић – Блајце Лука Милићевић – Сјеверско Крсто Бабић – Аџић

    ФОЧА

    Раде Црњак – Мосоровићи Гоја Црњак – Мосоровићи Госпава Гајовић – Ринцећа Василије Вуковић – Вучинић Јелена Шкобо – Стрганци Зорка Сушић – Мрежица Зорка Личић – Мрежице Мила н Лаловић – Јелашца
    Васи лије Ђуровић – Мосоровиh Сава Драшковић – Мрежица Крсто Голијанин •
    Јока Голијанин – Родиљ Јанко Шкоба – Колаковићи Ружа Сушић – Сакаровић Милица Мацаљ – Сулови Анђа Дракула – Закмур Стојан Радановић – Билотић Обрад Симовић – Јабука Радоје Драшковић – Осија Милица Ђуровић – Бараковац Анђа Ђуровић – Бакова
    Секула Милинков.ић – Устиколина Милка Uетрић – Јабука
    Даница Лаловић – Јелашца Ристо Остојић – Виовић Перо Маловић – Боровић Божо Јовановић – Јошаница
    Милан Матуловић – Требиње Јованка Сушић – Татаровићи Гоја Остојић
    Стана Кењиh – Вијовиhи Ђурђа Сушиh-Рашкови Спасоје Драшковић – Мрежица Аница Ђајић – Врбница
    Јелка Капуран – Милотина Тимотије Павловић – Пређиђ Милосава Ћосовић – Колаковић Милка Режиh – Висовиh Спас’Ьје Ковачевић – Закмур Грозда Давидовић – Туловиhи
    Љупко Дракул – Горомље Милован Милетић – Кута Ристо Филиповић – Градац Савка Симовић – Милотина Зорка Пауновић
    Видоје Дракул – Закмур Славко Требња – Присоје Гојко Прrања – Вучево Благоје Тодоровић – Боrовићи Лазар Вуковић – Вичинић Стоја Црњак – Мосоровиhи Јоле Малић – Нурица
    Гоја Скакавац – Фоча · Славка Лаловић – Виовиhи Филип Божовић – Борје Јованка Драшковић – Борин Младен Сушић – Рачковиhи
    Остоја Вуковић – Вичениuа
    Богдан Ристичевић – Боrовиhи Тарса Вуковић – Фоча
    Тихомир Саламаџија – Драrочава Вукосава Ристичевић – Боrовиhи Трифун Божовић – Борје
    Марија Ристичевић – Јабука Анђелка Сушић – Раковићи Јово Шкипина – Гајевић Лазар Дракул – Закмур Милица Милетић – Бакови Стојан Ристичевић – Боrовиhи Јоко Саламадија – Драгочава Јована Драшковић – Јабука
    Ристо Елез – Борјанице Василије Перишић – Слатина Ђуро Говедарица – Калиновик Нецјељко Драшковић – Осија Тодор Тепавчевић – Сијерча Никола Миле тић – Фоча
    Ђоко Аничић – Фоча Алекса Јанковић – Ђеђево Милан Елез – Борјанице Ружица Илић – Зашур
    Петар Кенић и Мара Остојић – Вијовићи Јово Митровић – Бунови
    Мирко Сушић – Буњи Спасоје Крнојелац – Белени
    Василије Ристичевић – Боговићи Милена Вуковић – Буковица Сока Вуковић – Вичениuа
    Стево Врана – Дражљево Милован Дракул – Закмур Стана Сушић – Мрежица Ђорђо Шкобо – Јабука Ристо Илић – Врбица Радован Шолаја – Вратло Илија Тришин – Вуњаци Митар Ђајић – Закмур Јово Сушић – Рашковић Смиљана Јакшић – Бећ Никола Нишић – Жељево Тодор Матовић – Поповић Васо Матовић – Бунови Јово Матовић – Ридањ
    Јованка Перендија – Вичинићи Васо Драшковић – Осија Обрад Вуковић – Вичиниhи Вукосав Будалић – Турача Владо Симовић – Јабука Даница Црњак
    Сока Црњак – Мосоровиhи Милан Елез – Пољице Кристина Драговић
    Владо Драшко -Јабука Мара Црњак – Мосоровићи Спасоје Дубовина – Тауљиhи Благоје Сушић – Фоча
    Митар Паприца – Љубиња Сава Елез – Пијеци Ъубица Симовић – Јабука
    Цвета Тепавчевић – Сијерче Милица Симовић
    Даница Симовић – Милотина Раде Црњак – Мосоровић Стјепан Ћосовић -Барне Њиве Даница Ћосовић – Барне Њиве Симо Ћосовић- Барне Њиве
    Стоја Ћосовић – Барне Њиве – Фоча

    Извор: Добојски логор (1915 – 1917), Душан Паравац (Хроника о аустроугарском логору интернираца у Добоју 1915 – 1917. године), Добој, маја 1990. године