Порекло презимена Ступар

16. март 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. djoka stanarevic

    poreklo stupara je sa podrucja stare srbije,posle kosovskog boja bratstvo stupara se povlaci prema crnoj gori jedan dio,drugi se povlace prema hercegovini i tu se zadrzavaju oko 150god,.zatim se povlace prema rjeci zrmanji na granici like i dalmacije gdje se zadrzavaju negdje do 1700 a zatim se prebacuju na skakavac i dalje preko une u bihacku opstinu,drugi krecu prema kljucu i ostalim destinacijama,stanarevici su po poreklu stupari,slavimo lazarevu subotu,ponovljena migracija 1945 ih je rasula,ima stanarevica u srbiji iz bosne koji su se doselili pred prvi svjetski rat……

    • Ognjen

      Андулајевићи су грана исто ове миграције, оне према Кључу, тамо од Ступара воде порекло Тадићи и Андулајевићи и сви славимо св Лазара четвородневног – Лазареву суботу.

    • Nenad Stupar

      Ako uopsste ikada proverite ovu poruku molim javite se na broj 065/35-0077

  2. Војислав Ананић

    СТУПАР, у Бравско код Бос. Петровца се доселили из Далмације око 1725. године. Једна већа скупина је “даљом старином од Лике”. Презиме су можда добили по занимању, бавећи се прерађивањем сукна на “ступи” (дрвена справа за одвајање влакана конопље и лана од поздера).
    Живјели у околини Кључа и на Змијању. Имали земљу под тапију (у власништву). Али, једну жену чобаницу превари Турчин и узме јој тапију, те Ступари остану без земље, јер ју је бег убеглучио. Огарјешина куће се изненади када види да му је тапија нестала. Кад бег опет дође на његову земљу, овај га убије. Смјеста се сви дигну и разбјеже на све стране.
    Друго казивање тврди да су Ступари у кључки срез дошли из Зрмање. А иначе, у оно вријеме ни друге породице нису се дуго задржавале на једном кућишту. Ступари су се раселили на више страна (12, 192-193). Има их у Горњој Градини и Ушивцу, славе Лазаревдан (Лазареву Суботу).

    Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

    • Мирјана Ступар

      Ми смо из општине Мркоњић Град и цијело село се зове Ступари, и сви се презивамо Ступар. Славимо Часне вериге. По причи старијих у селу поријекло имена је по тој ступици/ступи. Село се бавило узгајањем конопље све док није била забрањена. Покојни дид ми је причао да је нама право поријекло презимена Плавшић-Плавчић-Правишић (пошто се прича преносила са кољена на кољено не знају више гдје је нагласак) и долазимо из источне Херцеговине, па кроз бијежање од Турака су се ту сакрили. у селу има једна фамилија Ступар, али они славе Лазаревдан.

    • мирко ступар

      Моји Ступари су око 1750. из околине Никшића доселили у Сански Мост.Око 1800. у село Јањила код Босанског Петровца.Тако да нисмо из Бравска него из Јањила.1840.је мој наврђед Глишо доселио у Ревеник код Петровца.Брат му Лазар је остао у Јањилима,а Ројан отишао у Србију.По њему ми смо Ројани.Славимо Светог Лазара(Лазареву суботу).Ја не знам ни једног Ступара који слави неку другу Славу.Станаревићи из Липе су били Ступари.Славе Светог Лазара.Овдје пишем скраћено колико знам о поријеклу.Спомињу се Ступари у Бјелају.Биле су двије куће Милан и Светко.Ја сам знао те људе.Они су из Смољане.Трећи брат Бошко је остао у Смољани.Отац им је Лука.

  3. Zdravko Stupat

    Slavim Lazarevu Subotu ! A interesuje me dali nam dodju Rod Stupari koji slave Casne Verige, i Arandjelovdan!

  4. Bojan

    A odakle onda poticu moji Stupari, mi smo iz istocne Bosnr. Slavimo sv. Luku?

  5. Djuradj Stupar

    Stupar na rumunskom znaci pcelar, otuda i poreklo Stupara, samo se o tome malo zna i pise…

  6. Митар

    Ступри код Мркоњић Града раније су се презивали Плавшићи а на Црној Реци су држали ступе по чему су добили презиме. Дошли су из Херцеговине. Славе Благочасне Вериге.

  7. Siniša Stupar

    Moji Stupari su iz Sanskog Mosta rodom, slavimo Lazarevu Subotu. Upoznat sam sa pričom da su iz iste loze i Andulajevići koji takođe slave Lazarevu Subotu.

  8. Denis Stupar

    Poreklo iz Sanskog Mosta.
    Slavimo Lazarevu subotu.
    Poznat medju nama je pokojni deda ujak,doktor profesor Mihailo Stupar.
    Doktor prava, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i direktor Instituta za spoljnu politiku. Rodjen u Hibingu(SAD) 29.09.1918godine odrastao i zavrsio osnovnu skolu u Sanskom Mostu.
    Na putu iz Kopenhagena u Zagreb,preminuo je u Zagrebu 18.06.1969 godine.
    Sahranjen u Beogradu na Novom groblju Aleji narodnih heroja.

  9. Suzana

    Od pre 2. svetskog rata: Dobro selo, opstina Buzim. Slavimo Arandjelovdan. Drugo nista ne znam i nemam vise koga da pitam.