Свилар

16. март 2012.

коментара: 7

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. радован свилар

    поздрав.занима ме одакле потиче моје презиме..моји су из села пећани општина кореница.оно што ја ˝знам˝ јесте да смо презиме свилар добили по имену нашег племена,а у племе свилар спадају у том селу и ова презимена рашић,кандић,марић али сви носимо презиме свилар..мој прадеда стеван свилар имао је и презиме марић,а од деде свима нам је остало само свилар.славимо светог николу..могу још да наведем, бака ми је будисавлјевић из истог села је.по причи коју ја знам будисавлјевићи су основали село,а дошли су са косова из околине пећи и тако су назвали село пећани.иначе село је сто посто српско од осниванја па до етничког чишћенја 95год. после којег је остало пусто.ја сам иначе рођен у вуковару и тамо живим од рођенја.

  2. radivoj svlar

    Po izjavi Jovanke Broz Budisavljević prezime Svlar potiče iz aktivnosti kojom se se bavili naši preci tj. trgovinom svile na području Dubrovnika. Inače njen kum bijaše Mihajlo Mića Svilar. Svi iz Pećana kod Korenice.

  3. Dane

    Pozdravljam.
    Ono sto ja znam o Svilarima, je da smo iz sela Pecani sa Kosova, opstina Suva reka. Selo postoji i dan danas.
    Moji su inače iz Pećani. Nas prvi porodični nadimak je bio Ralote ( u prevodu, vredni ljudi ). Živeli smo u delu sela koji se zove Kesići.
    Moj čukundeda Nikola se prizenio u kuci Dozet, na Brezak. Ti Dozeti su imali nadimak Banovići te je samim tim i moj čukundeda primio taj nadimak i tako nas zovu i dan danas. Nažalost, poslednji članovi familije su napustili Pecane za vreme nesrećne Oluje. Ostalla je pustoš i grobovi.
    Možda će se neko pronaći u ovom tekstu. Neko ko zna nešto više o svom poreklu. Možda smo isto pleme, sa istog ognjišta.
    Pozdrav.