Порекло презимена Добривојевић

7. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Srdjan Jovanovic

    o dobrivojevicima iz slovca kod lajkovca cu da ispricam, kako je meni pokojna baka govorila o rodu svog oca.

    bese jedna stara majka sa podosta sinova. jedan od njih, pop, ubio je turcina koji ga napade, te resi da bezi. no, porodica ga ne pusti sampg no podje skupa sa njim. bili su lekici i krenuli su iz strmne gore.

    stigli su na desnu obalu kolubare u stosic, preko puta slovca kod lajkovca. krenuli su da krce sumu ali im pobeze suprasna krmaca pa podjose da je traze. jedan od brace, dobrivoj, nadje ne na brdu u slovcu i tu napravi kucu. nje danas nema, ali je na istom mestu stara kuca pantelije dobrivojevica (rodjenog 1942).

    od ostale brace prezime su ustanovili petrovici, jovanovici (brz izgovor, nikako ovaj opsti), djordjevici, matici, markovici, uopste svi oni koji slave mratindan i selu su.

    jedino najstariji radomir nije imao dece jer ga ubise u lovu. posle su dosli neki ljudi i rekli da su bili tu negde kad ga upucase i da mu je zadnja rec bila Drz’ jer je psa sa sobom vodio. porodica je sumnjala da su ga oni usmrtili ali dokaza nije imala. na najstarijem belegu u slovackom groblju kazu da je pisala bas ta rec ali se sad to ne razaznaje.

    jos jedan od tih lekica je otisao u strmovo i od njega su rankovici. danas ih ima i u obliznjem lajkovcu. takodje je jedan otisao u tamnavu ali se ne zna gde. poznaju se po slavi, mratindanu.

  2. BRANKA

    DOBRIVOJEVICI SA ZABLJAKA SV.NIKOLA SLAVA.OSNIVAJU SELO BOBOVA KOD VALJEVA,ZAJEDNO SA ZIVKOVICIMA.

  3. Nikola

    Da li poštovani Srđane možemo stupiti u kontakti. Mene interesuje poreklo prezimena Jovanović iz sela Slovac. Pišite mi putem mejla [email protected] . Pozdrav.