Порекло презимена Живковић

6. март 2012.

коментара: 140

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЖИВКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Живковић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Живковић

Хаплогрупа: I2a DS

Порекло: Александровац, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Живковић Колџић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280 род А

Порекло: Ликодра, Крупањ, Србија / старије презиме Колџић

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Живковић

Хаплогрупа: I1 род Дробњака

Порекло: Бранчић, Љиг Србија

Крсна слава: Ђурђевдан

Контакт:
_________________________

Живковић

Хаплогрупа: Ј2а род П

Порекло: Крагујевац, раније Прилеп, Македонија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЖИВКОВИЋИ

(у Крњој Јели)

Поријеклом су од Раичевића из Љешкопоља, а даљња старина им је од Косова, одакле су се, бјежећи пред Турцима, населили у Херцеговини у мјесту Чарађе код Гацка. Из Чарађа због убиства неких турских насилника средином 16. вијека побјегну у Бањане, гдје се кратко задрже и одатле пређу у Цуце у мјесто Липу, одакле се браћа Неноје, Раич и Радоња одселе у Бајице крај Цетиња. Од Неноја су сви Мартиновићи у Бајицама, а од Радоњиних синова Вука и Секула су сви Бандићи. Шта је било са трећим братом Раичем , не зна се.

Породична традиција Раичевића из Љешкопоља казује да су они од попа Ивана Мартиновића који је имао три сина. Један Иванов син у свађи уби Ераковића са Његуша. Бојећи се освете, поп Иван са синовима побјеже у Спуж код Турака под. њихову заштиту. У Спужу Иван умре и један му син, чија жена остане у другом стању и роди посмртно мушко дијете, коме су дали име Раич, вјероватно поновивши име Ненојева брата Раича коме се изгубио сваки траг.

Други Иванов син, вјероватно убица Ераковића, потурчи се и од њега се заснова братство Пиринић из Ботуна, које касније пређе у Подгорицу и Скадар.

Трећи Иванов син Рајко, након смрти оца и брата и преласка другог брата у ислам, нашао се у незавидној ситуацији. Одлучио се да бјежи даље. Заваравајући траг и кријући се од освете, насељава се у Зети у селу Српска. Ту се жени од Дрекаловића из Куча и добија два сина Петра и Илију. И у овој новој средини Рајко се осјећао несигурним бојећи се стално освете, те одлучи да поново бјежи са породицом. Крене према Морачи тражећи већу сигурност. Доласком у Морачу, пресретну га турске харачлије из Колашина у мјесту званом Лопате, гдје Рајко у сукобу са њима погине, а они му заробе малољетне синове и поведу пут Колашина. Њихова мајка поче да кука и нариче за погинулим мужем Рајком и отетим синовима Петром и Илијом. Предање казује да се била толико уморила кукајући и наричући да је почела да јекће, да јеца због чега су је касније назвали „Јекна“. Њено кукање и дозивање у помоћ чули су Горњоморачани који су се налазили у близини мјеста отмице и погибије, дају се у потјеру за Турцима, поставе им засједу, Турке поубијају, а Рајкове малољетне синове ослободе и врате мајци. Мајка се са синовима настани у Горњој Морачи и након неког времена, кад јој синови поодрасту, уда се и добије трећег сина коме да име Вучко кога по мајци Јекни назваше Јекнић. Његови потомци узеше то презиме као своје,

Од Рајковог сина Петра који је имао надимак Чогура настаде братство Чогурићи, а од другог Рајковог сина Илије братство Живковићи у Крњој Јели.

Илија Рајков је имао синове Станка и Милована од кога није остало порода. Станко је имао сина Живка, а овај Нику, Николу и још двојицу којима не знају имена и оба су одселили негдје у Србију. Никини и Николини потомци узеше презиме по оцу Живку Живковићи. Живковића има у Свракама, Крњој Јели, Липову, Морачи и Колашину, у Војводини, Словенији и у другим мјестима.

Живковићи су се истицали у свим бојевима као храбри ратници од којих треба поменути Марка и Павића, Арсенијеве синове, затим Илију Алексина, Стојана и Саву, Миркове синове који су погинули на Мојковцу 1916. године, те Живка Неђељкова који је погинуо код Алића Долине 1917. године. Браћа Миливоје и Милош Окичини су умрли 1916/17 године у Нађмеђеру у Мађарској, а са њима је тамновао и Богдан Николин. У НОР-у 1941-1945. године истакао се Љубо Миланов као учесник пљеваљске битке 1. 12. 1941. године и крваве битке на Вилића Гувну 1943. године, гдје је и оставио своје кости.

Славе Шћепандан, а прислужују Светог Илију.

____________________

ЖИВКОВИЋИ 

Живковићи у Пиви воде поријекло од Живка Церовића, који се, почетком 19. вијека, одселио из Тушиње у Пиву.

____________________

ЖИВКОВИЋИ

(на Слатини)

Живковићи су поријеклом од братства Булатовића из Роваца, одакле је њихов предак, због крви, ускочио у село Стричину код Колашина и ту се населио. Потомак му Живко Булатовић, са синовима Радованом, Добрицом и Новицом, ускочи 1862. године из Стричине у Дробњак и касели се на Слатини, гдје му се потомци прозваше Живковићи.

Савик-Гиле Максимов је истакнути борац НОР-а од првих устаничких дана; био је један од најхрабријих бораца у Петом батаљону Четврте црногорске бригаде, у чијим је редовима и погинуо као командир чете јуна 1943. године код Миљевине.

Славе Лучиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (140)

Одговорите

140 коментара

  1. Dragan Živković

    Pozdrav svim Živkovićima ma gde živeli. Moja porodica živi u selu Kočine, opština Brus. Slavimo Aranđelovdan. Znam da i u susednoj opštini Aleksandrovac ima porodica koji se prezivaju Živković. Takođe u Nišu i okolini ima dosta porodica koji se prezivaju Živković.

    • Марко

      Поздрав Драгане, и ја сам пореклом Живковић и моји су славили Аранђеловдан, пореклом из Преконоге код Сврљига. Знаш ли нешто више о даљем пореклу? Можда бисмо могли да дођемо до заједничког претка. Да ли си радио ДНК тест?

  2. Момир Живковић

    У тексту о поријеклу Живковића потомака од Раичка налази се много нетачних података.
    Прво насељавање Живковића из Доње Мораче било је, од Рада сина Раичковог у Сврке,а један дио у правцу Србије. Друго није Петар него Раде .Треће Од рада су Живковићи а од Илије Чогурићи.Треће дијете које се помиње од кога су јекнићи није њихов брат, већ од њиховог брата за којега се не зна шта се са њим десило.
    Четврто, Никола и Ника нијесу браћа,већ је Никола Ники стриц и населили су се у Село Сврке Горња Морача на Главицу Живковића.Пето Од Николе су Живковићи из Сврка,и од њих су се једни преселили у Крњој Јели,која је насењена диобом браће,један брат је узео дио у Сврке а други у Крњој Јели,јер је Крња Јела била Катун Сврчки, а даљ један дио из Крње Јеле у село Сига код Мојковца и Вранешка долина, код Бијелог Поља. Ника је имао седам кћери без мушких потомака.Никин унук је био Чувени Ратко Зиндовић познат по свом Чардаку ( Чардак Зиндовића),који је своје мајчинство оставио ујчевини ,звано Дуге Њиве.

    • Nikolina

      Dobar dan,Divno ste ovo napisali..Ako vam nije tesko od pocetka da napisete sve o Zivkovicima u Krnjoj Jeli..Odakle smo dosli ,nase potomke..Bila bih vam zahvalana ..I da znamo tacnije podatke..Jer se ni meni gore dosta ne poklapa..Hvala Vam

      • Момир Живковић

        Драга Николина.Сви Живковићи у Крњој јели су из Сврка.Главица Живковића.Крњу јели су користили становници Сврка само у летњем периоду,када су изагонили стоку на планину.Инала је назив Катун Сврчким.Приликом диобе браће,они који су имали више стоке узимали су дио у Крњу Јелу,јер је планина била богом дана за сточарство.Други су остајџлу у Сврке.Један дио Живковића је одселио у Правцу Мојковца ( село Сига) и Бијелог Поља( Вранешка долина).Један дио Живковића из Сврка је пошао за Србију,Медвеђа,село Шљивица и Пусто Шилово,гдје и данас живе.Све даље информације,можеш добити преко мејла [email protected] или тел +38268895256.
        Реци ми гдје живиш и име оца.

  3. Bosko zivkovic

    Dali neko zna odakle su se doselili Zivkovici u okolinu zvornika!!sl

  4. Marija Živković

    Moji Živkovići su iz Aleksinca. Pradeda Velimir, stradao u Mathauzenu, i žena Stanislava, imali su petoro dece: sina Jovana i Tomislava, ćerke Gordanu, Danicu i Anku. Moj deda Tomislav je oženio Mirjanu i dobili su dvojicu sinova, Slobodana i mog oca Velimira. Na žalost, nemam nikakve informacije o daljem rodoslovu, niti znam odakle su se doselili. Imam utisak da stariji nisu prenosili sećanja jer su samo gledali kako da prežive i zaborave muke, a jako mi je žao što nemam više informacija. Ako neko ima neke informacije ili ideje, puno bi mi značilo. Hvala unapred!

  5. Zivkovic. Sanela

    Pozz svima. Rodjena u smedrevo zivim u palanku krv gruppa Mona je A pozitiv Rodjena 13.04.1982 trazim svoji cist rod i oca majku

  6. Miroslav

    Ima nas puno svima pozdrav da smo zivi i zdravi. ZIVKOVICI 💪

  7. Stojadinka Zivkovic

    Pozdrav! Da li znate nesto vise o poreklu Zivkovica iz Rajetica na Rogozni? Krsna Slava je Arandjelovdan.

  8. Danijela

    Dobar dan svima Zivkovicima
    Moje poreklo je iz Pive
    Djed je bio Stanko od oca Mitra,koloniziro je u Backo Dobro Polje i imo je mog oca Petra,strica Svetozara i tri sceri
    Krsna slava nam je Djurdjevdan
    Dali znate nesto
    Pozdrav