Порекло презимена село Рај(и)чевци (Лакташи)

30. новембар 2022.

коментара: 0

Порекло становништва села Рај(и)чевци*, општина Лакташи. Према књизи Живка Вујића „Лакташка Жупа – прошлост и садашњост“ – издање 2013. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и комуникације.

Село у општини Лакташи, удаљено 20 км југоисточно од општинског центра, 17 км од Клашница и 12 км од магистралног пута Клашнице–Прњавор. Простире се на површини 9,633 км2. Смјештено је на 178–472 м. н. в.

Кроз село пролази асфалтни пут дуг 2 км који је изграђен 1984. године. Остали путеви до заселака су макадамски. Село је разбијеног типа; куће су претежно лоциране по засеоцима Бабићи, Батинари, Дабићи и око главне саобраћајнице. Граничи са селима Љубатовци и Ћетојевићи (лакташка општина), те Црни Врх и Лађевци (челиначка општина).

Са сјеверне стране села протиче Турјаница, а кроз село рјечица Каменица, која се у њу улива. Познатији потоци су Црноушица, Паљеуша и Скакавац.

Топоними.

Терен је претежно брежуљкаст и брдовит (обронци планине Црни врх), осим око Каменице.

У селу су познатија узвишења: Богдановац, Друм, Јанковац, Марковац, Паљевица, Торине, Трешњево брдо и Урије. Око 80 одсто сеоског атара обрасло је бјелогоричном шумом.

Њиве се зову: Башице, Градина, Дабића језера, Луковиште, Мекота, Митровића језеро. ..

Занимање становништва, образовање и гробља.

Становништво Рајичеваца бави се пољопривредом, а мањи дио је запослен у иностранству. Узгајају се кукуруз, пшеница, зоб, а успијева и воће (шљива, јабука, крушка…) Прије три–четири деценије село је било чувено по многобројним кречанама и производњи квалитетног креча. Данас нема кречана, али има још доста квалитетног камена који се користи у грађевинарству.

Село никада није имало основну школу. ћаци су до 5. септембра 2006. похађали ОШ у Њубатовцима, а отада путују аутобусом у ОШ у Бошковићима. На средини села је саграђен друштвени дом.

У селу постоје четири гробља: Бабића, Батинарско, Митровића и Тришића. Нема (нити је било) цркве, на мјештани иду у кокорску цркву (општина Прњавор).

Воде и остали подаци о селу.

Рајичевци су богати изворима питке воде: Врело Луке, Вујића точак, Јеланово врело и друга. Становништво се снабдијева водом са извора и из мањих локалних водовода.

Село је добило електричну енергију 1971, а телефонске прикључке 2000. године.

Аутобуска линија до Бањалуке је отворена 19. октобра 1974.

Увјерљивих и поузданих података о поријеклу становништва и називу села нема.

На прелазу у нови миленијум (2000. године) село је имало 72 домаћинства у којима је живјело 258 становника.

Крајем 2011. село је имало 68 домаћинстава, 85 кућа и викендица, а у домаћинствима су живјела 193 становника српске националности (65 мање него 2000. године)“. Има осам ненасељених (пустих) кућа.

Порекло становништва.

Најбројније породице су:

-Батинар (12 домаћинстава у којима живи 36 становника), славе Јовањдан;

-Вујић (11, 42) – Марковдан) и:

-Дабић (8, 22) — Св. Стефана.

Заступљена су још презимена:

-Бабић – славе Аранђеловдан; Бојић – Часне вериге; Густоварац, Теодоровић, Тришић – Ђурђевдан; Заипац — Јовањдан; дио Ковачевића слави Лазареву суботу, а дио Лучиндан; Маринковић, Павичић — Св. Стефана; Митровић –Илиндан; Радоњић, Савичић, Самарџић – Ђурђевдан; Тилић, Тешић – Св. Василија.

* * *

* Постоји дилема да ли се село зове Рајичевци, Рајчевци или Раичевци. С обзиром на то да мјештани за Турјаницу, Каменицу, паставицу, сјеницу…, кажу Турјан’ца, Камен’ца; ластав’ца, сјен’ца…, аутор сматра да по тој логици изговарају и име свога села – Рај’чевци.

ИЗВОР: Према књизи Живка Вујића „Лакташка Жупа – прошлост и садашњост“, издање 2013. године. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.