Порекло презимена, село Луг (Јабланица)

19. септембар 2022.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Луг, општина Јабланица. Према књизи Јевта Дедијера Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене.

На доњој Неретвиној тераси од којих су према опису овдје јасно изражене двије. Куће су поредане дуж горње ивице, уз саму стрмен којом се горња тераса диже из доње. Чесма, Постијење и Сопот су три стална врела. Заклоњено од вјетрова, село је блаже климе. Већи дио земље је на горњој и доњој тераси, које зову Горње и Доње Поље. Имају је у Лушкој Грабовици три сата од села, у Шаници два сата, у Глогошници и у селу Равној сат и по од села. Имају и добрих „косњача“ и шуме. Сви су сељаци слободни. Двојица само обрађују земљу других сељана, као приорачи.

Тип села.

Село се дијели на шест мањих и збијених група, које су међусобно просјечно 20 до 30 корака удаљене. Лушка Грабовица са 15 кућа је раселица села Луга, постала за вријеме куге од једне породице. Осим ње раселице су Шаница (3 куће), и Вао (1 кућа). У Лугу има 29 кућа.

Једна кућа има стан у Рогозници на Глогову, три и по сата од села, гдје се остаје два до три љетна мјесеца.

Порекло становништва.

Сељаци су Муслимани, ијекавског нарјечја. O поријеклу свом врло мало знају. Испитивач, В. Јелић, закључује да су били православни.

Најстарије породице звале су се:

-Чилићи, Од Чилића су Карићи, Ћелићи, Муратовићи, Исхамовићи и Јусићи, од Парића Бурићи, Шире и Шабићи.

-Алебићи, има их 7 кућа.

Чилићи и Парићи узимају се између себе, а Алебићи не.

Осим ових има и досељеника:

-Индићи су, веле, „прави Турци“, они су из Индије! Били су црни као Арапи па ни сад њихови потомци нијесу бијели као други.

-Куловићима се подругују да су из Бекије, али управо не знају одакле су.

-Зебе причају да потичу од некакве „Шокице из Костајнице“, која је у прошњи заборавила свога синчића од седам гоцина, кога су послије потурчили.

Више сеоских кућа је старо Петковића Гробље, обрасло у бујну папрат. У близини је и Дућин Греб. Не знају чије је то гробље.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.