Порекло презимена, села Чехари и Дјевор (Јабланица)

27. август 2022.

коментара: 0

Порекло становништва насеља Чехари и Дјевор, општина Јабланица – Херцеговина. Према књизи Јевта Дедијера Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Опште напомене.

Два мала сеоца у долини Неретве, оба на лијевој страни Неретве, једно у осоју, друго у присоју. Иако су међу собом сат и по раздалеко, описивач г. В. Јелић описао их је уједно. Сељани се служе водом из Неретве, затим из многих врела, којих у Дјевору има три и y Чехарима безброј. Доста је хладно, због јаких вјетрова.

Дјеворани имају зиратне земље око кућа, и у Острошцу и Добригошћу која им је дошла женидбом, а Чехари имају Вртле испод кућа, Пољице близу села, у Чивељу сат и по од села и у Добригошком Брду. Сељани нијесу никад били кметови.

Тип села.

У оба села збијене су куће у групе. У првом је једна група са 6 кућа, а у другом једна група са двије куће у даљини од 2070 корака. У Чехарима има 14 кућа.

Дјевор има само колиба у планини, а Чехари имају пет станова у Чивељу. У станове долазе сваке друге године да гноје њиве.

Дјевор је прозват по брду Дјевору, чије је име старије од села. Чехари или Чари значи Чохари, тј. људи који носе чоху, а тако су ближи сељани прозвали ове сељанс, јер су се у чову облачили.

Порекло становништва.

-Чилићи су доселили с Луга у Дјевор прије 100 година. Не зна се је ли ко прије њих ту становао.

У Чехаре је прије 200 год. доселио из Худутског некакав:

-Клепо, јер му је на њиви нађен мртвац, и осуђен је на 75 гроша крварине, па није хтио признати. Од њега су и:

– Јусуповићи и:

-Јамаковићи или Барјактаревићи. Клепе се међу собом жене, а Јусуповићи и Јамаковићи не жене.

-Будим се прије 130 година доселио због сиромаштва из Дрежнице.

За саморанца:

-Булу не знају или је старјеник или досељеник.

У Дјевору нема никаквих старина, а у Пољицу код Чехара има неко старије муслиманско гробље.

ИЗВОР: Према књизи Јевта Дедијера „Херцеговина – антропогеографске студије“ у издању “НОВА КЊИГА ВИДОСЛОВ”. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.