Херцеговина као матица крајишких родова (Хаплогрупа R1a-Z282)

2. април 2021.

коментара: 7

Хаплогрупа R1a-Z282 се код Срба, у зависности од региона, налази на другом, или трећем месту по заступљености (15-20%). Присутна је углавном кроз подгране R-Z280 и R-M458. У Крајини се хаплогрупа R1a креће нешто изнад српског просека. Присутнија је у Лици, на Банији и Кордуну, него у Северној Далмацији.

 

Тестиране породице

R1a-Z280>CTS1211>YP4278

Крајина:

Дувњак (Мратиндан), Доњи Малован, Купрес; Згоњанин (Никољдан), Горња Драготиња, Приједор; Шушић (Св. Симеон Богопримац), Рекавице, Бања Лука; Јакшић (Лазаревдан), Слабиња, Костајница; Гаврић (Марковдан), Јошавка, Челинац; Јелић (Марковдан), Кремна, Прњавор; Милосављевић (Михољдан), Поточани, Прњавор.

Херцеговина:

Ова подграна R1a је веома раширена на простору Херцеговине. Присутна је код више разгранатих родова. Презимена: Бабић (Јовањдан), Мостар-Коњиц; Сјеран (Јовањдан), Житомислићи, Мостар; Елезовић (Матијевдан), Херцеговина; Бабић (Лазаревдан), Билећа; Жерајић (Лазаревдан), Невесиње; Стајић (Лазаревдан), Невесиње; Шаренац (Лазаревдан), Билећа. Херцеговачка група R-YP4278, са славом Лазаревдан, припада дубљој подграни R-Y144943, као и Јакшићи (иста слава) са Баније.

 

R1a-M458>L1029>YP417

Крајина:

Обрадовић (Јовањдан), Брувно, Лика, Средње Поуње, Загорац (Никоњдан), Лика; Тесла, Ђурђевдан, Радуч, Лика; Рашета (Никољдан), Доњи Лапац; Метлић (Никољдан), Роре, Гламоч; Каламанда (Никољдан), Котор Варош; Плећаш (Јовањдан), Госпић; Граховац (Василијевдан), Драгочај, Бања Лука; Павковић (Василијевдан), Грачац; Драгаш (Јовањдан), Дрвар; Кецман (Вартоломијевдан), Босански Петровац; Жакула (Петровдан), Лика; Кесић, Ђурђевдан, Грачац.

Хаплогрупа R1a-M458 је веома заступљена међу крајишким Србима, највише у Лици (11,4%). Углавном је присутна кроз подграну R-YP417, али се јавља и R-A11460 (род Бурсаћа). Сви R-YP417 са овог списка налазе се у оквиру општег рода и имају прилично блиска генетичка поклапања са тестиранима из Херцеговине. Судећи по томе, могло би се претпоставити да је главнини крајишких R-YP417 матица управо негде у Херцеговини, иако је ова подграна присутна и у другим српским областима (Зета, Јужна Србија).

– Рашете, према литератури, спадају у старије досељенике “с југоистока”. Од Рашета су пореклом Бероње (слава Јовањдан). На 23andMe постоји резултат Бероња – хаплогрупа R-YP417.

– Павковићи су део шире групе родова који славе Св. Василија Великог. По Крајини су се расељавали из Северне Далмације, а није се могло утврдити да ли су даљим пореклом из Рашке, или Средње Босне. Нису сви повезани по директној мушкој линији (више хаплогрупа).

Херцеговина:

Говедарица (Никољдан), Михољаче, Гацко; Пикула (Никољдан), Сливља, Гацко; Путица (Ђурђевдан), Требиње; Салата (Митровдан), Равно; Кундачина (Лучиндан), Билећа. У Херцеговини је ова подграна R1a-M458 такође прилично раширена. Припада јој неколико старих и разгранатих родова са потеза Гацко-Билећа-Невесиње.

 

Никола Тесла

 

Стеван Стево Жакула

 

Никола Плећаш

 

Извори:

– Јевто Дедијер, Херцеговина, 1998
– Милан Карановић, Поуње у Босанској Крајини, 1925
– Стјепан Павичић, Сеобе и насеља у Лици, Зборник за народни живот и обичаје Јужних Славена, 1962
– Српски ДНК пројекат
– 23andMe

 

Аутор: Небојша Новаковић

 

 

 

 

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Vidić

    Prvi put negdje pročitah da je Tesla porjeklom Vlah Burmaz.

  2. Далибор

    Пишем вам још једном у жељи да сазнам нешто о пореклу презимена Јончић,који су дошли у Лапово око 1790.из Тетова.Интересује ме њихово даље порекло.Да ли су Срби из Полошке области у некаквој вези са Херцеговином и Црном Гором,који се овде помињу?
    Унапред захвалан.

    • Небојша Новаковић

      Лапово и Тетово немају везе а овом темом. Ако су Ваши преци досељени у Лапово из Тетова, онда су део досељеничке струје с југа, која и нема превише везе са херцеговчаком досељеничком струјом. Јончићи из Лапова нису тестирани, па да би могли да упоредимо постоји ли евентуално даља генетичка веза са Херцеговином и Црном Гором.

  3. Slaven

    Ovo me malo podsjeća na predavanja Miroljuba Petrovića o genetičkoj genealogiji gdje je tvrdio da Srbi i Jevreji imaju visok nivo poklapanja haplogrupa Y hromozoma (E1b, R1a, J2b itd.). I neko ko nema pojma o temi stvarno povjeruje da su Srbi porijeklom semiti.
    Malo je reći da su nategnute ove tvrdnje o bliskoj vezi Hercegovaca i Krajišnika R1a.

    • Небојша Новаковић

      Лоше поређење. Мирољуб на основу присуства одређених хаплогрупа и то само основних SNP-ова, изводи овакве закључке. Притом пореди хаплогрупе које нису у истом проценту заступљене код ових групација.

      Овде су издвојене свега две подгране, од много различитих подграна R1a са простора Крајине. Издвојене управо због очигледне везе са Херцеговином.

      То се нпр. не може рећи за крајишке R-YP951, или R-Y2608, који спорадична генетичка поклапања имају чак и на простору Херцеговине.

  4. Vedran Arnsson

    Marko Arnautovic (umro 1921) iz Celebica kod Konjic, Hercegovina
    Paternal Y-Haplogroup: R1a → R-M512 (Vedran) → Z92 (Branko)