Порекло презимена, село Извор (Липково)

23. март 2021.

коментара: 0

Порекло становништва Извор, општина Липково, Северна Македонија. Према књизи Др Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“, издање Београд 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село се налази на дугачкој коси чија висина износи око 850 м. Она је са истока и запада ограничена двема сувим долинама, док са југозападне стране води пут Куманово—Гњилане.

Воду за пиће добија становништво са извора: Врело, Крошт Подлешан (Подлешански Извор) и Крони Втофт (Хладан Извор).

Земље и шуме.

Потеси се зову: Језер, Подлешан, Тупан, Џенем, Ливаде, Враца, Вра Ука (Црко Вук).

Тип села.

Село је збијено и куће груписане у две махале. Старија је махала Маљок, у којој има 18 домова. Исто толико домова има и у махали Али Баш. Растојање између њих је незнатно.

Прошлост u старине.

Извор као насеље помиње се 1355 г. Тада је оно било приложене, а 10 августа исте године потврђено цркви св. Богородице у Архиљевици. Исто је село 1381 г. завештано Хиландару.

Вероватно да је Извор продужио живот и касније, јер се зна да је до скоро насеље имало више православних јужнословенских стариначких домова него досељених муслиманских. Осим тога овде се казује да је на 500 м северозападно од села. постојао манастир посвећен св. Илији. За овај манастир J. X- Васиљевић наводи да је припадао оближњем селу Велановцу, и да је пре 40 година налазио људе у Матејчи и Отљи који су памтили од својих дедова како је раније у њему било калуђера. Рушевине од манастира данас се не познају.

По расељењу православног стариначког становништва село је расло досељавањем муслимана из Арбаније и њиховим прираштајем.

Порекло становништва.

У селу су родови:

-Маљок (18 к), од фиса Краснић. Доселио се предак Раман пре 90 до 100 година (три појаса: Лиман. Азир и Муједин, жив) и тада је, по традицији, затекао село са православним становништвом. Иначе су они старином из Арне у области Мердит (Северна Арбанија), где су живели у сродству са данашњим руђинским родовима.

-Али Баш (18 к), од фиса Бериш. Пореклом су из Северне Арбаније. Овде дошли после рода Маљок. Пре досељења живели су око 50 година у горњеморавоком селу Челику, где су из католичанства прешли на ислам.

Пре 10 година 1 породица (Белиови) од рода Маљок прешла је у Черкеско Село код Куманова.

Пусто селиште Подлешане.

Налази се на атару села Извора. Ово је раније било старо село, јер се помиње у повељи цара Душана (14. век) када је заједно са Извором било потврђено цркви у Архиљевици, а касније (1381 г.) Јевдокија Дејановић са сином Константином приложила га Хиландару.

Када је село опустеле у традицији је непознато. По опустошењу села његов су атар присвојили углавном суседни становници из села Извора који су досељени из Арбаније.

Успомене на село данас су очуване у топографском називу Подлешане и у извору звани Крони Подлешан (Подлешански Извор). Остаци од кућа сада се не познају.

ИЗВОР: Према књизи Др Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“, издање Београд 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.