Порекло презимена, село Оризари (Липково)

19. март 2021.

коментара: 0

Порекло становништва Оризари (по књизи Оризаре), општина Липково, Северна Македонија. Према књизи Др Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“, издање Београд 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село лежи у подгорини Црне Горе, око 1 км северно од Липкева. У селу су по двориштима бунари; има још шест чесама и један извор (Крони Даутит). Чесме се зову: Чешма Катундит (Сеоска Чесма), Ибибски Дол, Чешма Алиас, Чешма Етемит, Чешма Бајрамит, Чешма Алијат. Прве две име добиле по месту на коме се налазе а остале по оснивачима (подизали их „за себап”).

Земље и шуме.

Село је релативно богато у њивама, а сиромашније у шуми и утринама. Називи појединих потеса су: Оризиште, Рупа, Смолица, Купињак, Градина, Гуз Габер, Ливада, Друм, Ечмениште, Равша, Осоница, Пржар, Прони Шин Ђерђит (Ђурђевдански Поток)), Прони Мал (Велики Поток), Благун.

Тип села.

Куће су груписане у четири махале које су међу собом незнатно удаљене. Махале су: Маала Епр (Горња Махала), Маала Поштр (Доња Махала), Цумељ и Муслиалар. Прве две махале носе имена по положају, а остале по главнијим родовима. У селу има 18 родова са 77 домова.

Прошлост и стране.

Оризаре је старо село, раније са православним јужнословенским становништвом, које се касније постепено из села сасвим иселило. За најстарије исељенике сматрају се Ризићи (2 к) у Шилову код Гњилана. Они славе св. Димитрија и памте да су се иселили из Оризара доста рано. У првој половини: 19 века. иселили се из Оризара Дошљаци, који сада живе у Мургашу (Куманово). Они славе св. Јована и причају да су њихови стари добегли у Мургаш због арбанашког зулума. Тешко је сазнати где се иселили остали православни јужнословенски родови. Њихов је број био раније у Оризару знатан. То се јасно види по томе што је православно становништво око половине прошлог века по броју домова у Оризару било равно са досељеним муслиманима. 1868 г. православни оризарски сељаци платили су 1817 гроша харача и имали свога кмета званог Taшy. Православних становника у Оризру било је и касније: око 1900 г. поред муслимана, у селу се наводи да има и 24 православних душа. Последњи православни сељаци из Оризара изгледа да су од рода Петко (1 к), који су пре 30 година прешли у Опаје ( Куманово).

Данас у селу живи досељено муслиманско становништво пореклом из Арбаније. Оно се досељавало од краја 18. века. О имену селу садашњи становници не знају ништа. Сасвим је сигурно да је име дошло по култури пиринча, која је раније у насељу била раширена.

Порекло становништва.

Сеоски родови су:

-Муслиалар (20 к), од фиса Тсач. Име добили по млађем претку, најстарији предак и оснивач рода звао се Џафер. Пореклом су из Северне Арбаније. Овде живе од краја 18 века.

-Цумељ (17 к), од фиса Бериш. Старина и време досељења као код становника из рода Муслиалар.

-Булош (8 к), од фиса Бериш. Исте су старине као и предњи родови, али су овде дошли нешто иза њих.

-Aсанови (4 к), од фиса Гаш. Пореклом су из Северне Арбаније.

-Биљал (1 к), од фиса Гаш. Доселио се другој половини 19 века из истог места као и Асанови.

-Шабединлар (2 к), од фиса Бериш. Доселшги се у турско доба. По селу Липкову, преко кога су овде дошли, род је познат и под именом Липкоалит; тамо припадали роду Тауше и живели у истоименој махали. Даље порекло као и код њих.

-Белановчанлар (6 к), од фиса Гаш. Доселили се када и липковски род преко Белановца, где се неко време задржавали долазећи из Северне Арбаније.

-Алиови (3 к), од фиса Гаш. Овде се доселили као и предњи род из Белановца. Време досељења и порекло као и код њих.

-Зећирови (4 к), од фиса Гаш. Овде дошли крајем 19 века преко Горњег Злокућана, где се неко време задржавши на путу из Северне Арбаније.

-Мемед Чауш (1 к), од фиса Гаш. Дошли су 1878 г. као мухаџири из Врања.

-Оџалар (1 к), од фиса Гаш (они кажу Бели Гаш). Дошли као мухаџири из Масурице.

-Ђаковалија (1 к), дућанџија у селу. Доселио се после предњих родова из Ђаковице. Кућу нема и фисну припадност не зна.

За последњих 30 година из Оризајра се иселило 17 муслиманских породица и то: 7 y Куманово (од Муслиалар). 6 y Турску (5 од Цумељ и 1 од Муслиалар), 3 у Лопате код Куманова (2 од Вулош и 1 од Алиових) и 1 у Матејчу (од Муслиалар).

Цигани.

Пре 10 година у селу је било око 20 циганских породица. Крајем 1940 г. од њих је остало свега 6 домова. Цигани y Оризшру немају куће и земљиште, већ раде са децом и женама на имањима богатијих муслимана, код којих и станују. Њихово ближе порекло је из Куманова.

ИЗВОР: Према књизи Др. Јована Ф. Трифуноског „Кумановско – Прешевска Црна Гора“, издање Београд 1971. године. Приредио сарадник Порекла Милодан

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.