Нова књига о пореклу Малешеваца из Дреноваца

5. март 2021.

коментара: 1

Малешевци су старо српско племе с подручја данашње Херцеговине које историјски извори помињу још у 14. веку. Иако су били предмет многих научних радова, нека свеобухватнија студија о Малешевцима до скоро није постојала. Књига „Малешевци из Дреноваца (Ужичка Црна Гора)” у многоме је обухватила и на систематичан начин приказала историју овог племена.

Насловна страна корица књиге „Малешевци из Дреноваца (Ужичка Црна Гора)”

У овој вредној књизи која је изашла почетком 2020. године у издању аутора и члана ДСР „Порекло” Братислава Миланова Ђуровића обрађено је:

За Стару Херцеговину 210 докумената из дубровачког архива са сигнатурама, од којих 135 регеста (комплетнијих или сажетијих), преведених извода из турских дефтера везаних за малешевско окружење у Херцеговини (за 1475, 1585. и 1701. годину), мноштво обједињених података (до сада пронађених) о племену и саплеменицима, сачувана предања са коментарима, прегледи неких малешевских братстава забележених у 19. и 20. веку, као и подаци о 150 презимена малешевских братстава у 21. веку, ауторизовани искази о догађајима из новије историје племена;

За Ужичку Црну Гору изводи из 14 пореских и пописних дефтера за потомке Алексића, породице досељене у подручје села Дреновци код Косјерића, изводи из 58 матичних књига (рођених, венчаних и умрлих) за братства Илића, Радосављевића и Ђуровића, и њихових 36 родословних листова, од којих њих 29 обухватају 1.098 припадника ова три братства, као и 7 родословних листова породица родбински повезаних са Ђуровићима, животопис малешевске породице кроз 4 генерације;

У књизи је посебно детаљно истражено и богато описано житије Светог Игњатија Богоносца, старе и заветне крсне славе Малешеваца.

Библиографија садржи 258 библиографских јединица и 1.938 фуснота, на 773 стране.

Да би књига угледала светлост дана помоћ и подршку пружили су и Историјски архив, Народна библиотека и Народни музеј Града Ужица и Друштво српских родословаца „Порекло” из Београда.

Књига може да се набави код аутора.

Додатно о Малешевцима (стара слава Свети Игњатије Богоносац) и новој књизи можете још наћи и на следећим веб-страницама:

1. https://malesevci.rs/ (први племенски сајт на Балкану)

2. https://www.youtube.com/ (књижевно вече у Дреновцима, код Борка Ђуровића Малешевца)

3. http://savremenaistorija.com/ (одломак из књиге: Истинита прича о трагичној смрти свештеника Ристе Јарамаза; испричала и ауторизовала ћерка Оливера)

4. https://ibn.rs/ (извод из књиге)

5. https://snc.rs/ (занимљива наука, занимљиви линкови, Српско племе Малешевци)

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Maroje

    Nije mi jasno dali su u hercegovini postojali Vlasi Maleševci ili seljaci odnosno župa Maleševa i župljani Maleševci. Naime u historijskim izvorima i podacima se govori o Vlasima Maleševcima koji su došli kao katunari s ovcama s makedonskih planina u Hercegovinu te nisu imali stanište u svom vlasništvu. Ovdje čitam da se radi o nekim srpskim plemićima koji su vjerovatno imali u vlasništvu svoju zemlju. Ponekad se dešavalo da su Vlaški katuni nazivani po župama oko kojih su bili smješteni što nas često dovodi u zabunu. Jesu li Maleševci srednjovjekovni Vlasi ili Plemići,seljaci,župljani.