Објављена спомен-књига “Цркве у Лици”, теренски записи Димитрија Мирка Ћелића

26. децембра 2020.

коментара: 0

Спомен-књига “Цркве у Лици” теренски су записи и фотографије прерано упокојеног уметника Димитрија Мирка Ћелића (1983-2019). Он је неколико година походио места у Лици где су данас углавном остаци бројних православних храмова, сачинивши на хиљаде фотографија-сведочанстава њиховог постојања.

У књизи су сабране фотографије храмова, њихових остатака или места где су некад постојали у следећим насељима:

Архијерејско наместиштво грачачко са седиштем у Грачацу

Црквене општине: Брувно, Велика Попина, Грачац, Зрмања, Кик, Мазин, Плоча, Прибудић, Томингај, Штикада.

Архијерејско намесништво кореничко са седиштем у Врелу

Црквене општине: Бјелопоље, Бунић, Врело, Дебело Брдо, Кореница, Крбавица, Плитвичка језера, Личко Петрово Село, Садиловац, Кордунски Љесковац.

Архијерејско намесништво крбавско-прилошко са седиштем у Доњем Лапцу

Црквене општине: Висућ, Добросело, Дољани, Доњи Лапац, Јошан, Комић, Мекињар, Мутилић, Небљуси, Осредци, Подлапача, Срб, Средња Гора, Суваја.

Архијерејско намесништво личко са седиштем у Госпићу

Црквене општине: Вребац, Госпић, Дивосело, Медак, Могорић, Острвица, Почитељ, Радуч, Смиљан, Широка Кула.

Архијерејско намесништво са седиштем у Оточцу

Црквене општине: Бриње, Брлог, Водотеч, Врховине, Дабар, Дољани, Залужница, Косињ, Оточац, Сењ, Студенци, Црна Власт, Швица, Шкаре.

Архијерејско намесништво плашчанско са седиштем у Српским Моравицама

Црквене општине: Војни Тук, Врбовско, Гомирје, Горње Дубраве, Дрежница, Јасенак, Личка Јасеница, Муњава, Огулин, Плашки, Поникве, Српске Моравице, Сушак.

О Мирку Ћелићу

Димитрије Мирко Ћелић рођен је 30. августа 1983. у Сомбору. Његов деда се после Другог светског рата доселио из Радуча (Лика) у Пригревицу. Интересовање за црквену уметност пробудило се 2009. године, кад уписује Академију СПЦ за уметност и консервацију у Београду. Дипломирао је 2012 на одсеку Фреско сликарство с темом “Наоружање светих ратника на средњовековним фрескама”. Годину дана пред смрт уписао је мастер студије на Факултету примењених уметности (смер вајараство) али није стигао да их заврши. Иза њега су остала бројна уметничка дела: аутор је многобројних мозаика, иконостасних преграда од дрвета и камена, меморалних споменика, фотографија. Године 2018. израдио је од белог мермера споменик у облику крста с представом Христовог распећа. Споменик је поклонио Епархији горњокарловачкој, која је овај споменик поставила поред масовне гробнице у Смиљану, непосредно уз родну кућу Николе Тесле и цркву Светих Петра и Павла.

Иза Димитрија Мирка Ћелића остали су супруга Наташа и ћерке Милица, Недеља и Мара.

Мирко је у Лику први пут отишао 2012. године. Од тада је у Лику одлазио сваке године и у овој књизи је избор од близу 10.000 фотографија које је начинио.

Предговор књизи и биографију Димитрија Мирка Ћелића написала је историчарка уметности Сњежана Орловић.

Књига стаје 2.000 динара (плус поштански трошкови), а може се поручити преко Димитријеве мајке Славице Ћелић на телефонски број 061 2426 244.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.