Poreklo prezimena Šurbatović

24. decembar 2020.

komentara: 2

Prezime Šurbatović prisutno je u Nikšićkoj župi, u selu Bršno.

U knjizi Milana Pekovića “Nikšićka župa” (Beograd, 1974, str. 107-108) navodi se sledeće predanje:

Bršno nije bilo naseljeno sve do sedamnaestoga vijeka, kada se južno od Vršna, kod brda Gradac, doselio Šurbat. Šurbatovo pravo ime se ne zna, a govori se da je on unuk Vukote Vukašinovića sa Čeva i da je ovo ime dobio zato što su ga Bokelji zvali „šjor–bata“. Nešto kasnije, Šurbatovi sinovi Pero i Ilija su se spustili u današnje Bršno. Od njih potiču današnja bratstva: Šurbatovići, Čanovići i Mirjačići. I sva ostala bratstva u Bršnu potiču od pojedinih doseljenika koji su se docnije nastanili u selu.

Šurbatovići vode porijeklo od Šurbata, po kome su i dobili prezime, dok su se Čanovići i Mirjačići, takođe Šurbatovi potomci, prozvali po svojim neposrednim precima. Ovo bratstvo se dijeli na dva ogranka: Janjiće i Kakiće i ono je dalo nekoliko istaknutih bršanskih prvaka i hrabrih boraca u oslobodilačkim ratovima. Od starih Šurbatovića, posebno
treba pomenuti barjaktara Murata Kakića–Šurbatovića, kojemu je vladika Petar I dodijelio barjak, Mirka Janjića–Šurbatovića, kojega su Turci objesili u Mostaru, njegovog sinovca Stanišu Janjića–Šurbatovića koji je, zbog pokazane hrabrosti u oslobodilačkim ratovima 1875–1878. godine, dobio oficirski čin. U prvom svjetskom ratu, svojom hrabrošću veoma se istakao komandir bršanske čete kapetan Blagota Kakić–Šurbatović, koji je dobio četiri visoka odlikovanja, među kojima i orden „Belog orla sa mačevima“.

Šurbatovića ima na današnjoj granici Crne Gore i Hercegovine u Korjenićima.

U knjizi Rista Milićevića “Hercegovačka prezimena” (Beograd, 2005, str. 671) navodi se sledeće:

Šurbatović (p), stara porodica u Klobuku (Korjenići, Trebinje). Prema porodičnoj tradiciji u ovom selu (zaselak Klobuci) su od “davnih vremena”. Toponim Šurbatovića do u Klobucima nazvan je po njima. Slave Đurđevdan.

Milićević navodi da i nosioce prezimena Šurbat u Trebinju. Njihova porodična tradicija je da su od starih Šurbatovića iz Nikšića i da su, iz nekih porodičnih razloga, skratili prezime. U Trebinje su doselili u prvoj polovini 18. vijeka “i uvijek ih ima jedna kuća”. Slave Jovanjdan. (podaci dobijeni od Dragana Šurbata iz Trebinja).

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Dušanka Šurbatović

    Šurbatovići ne slave Đurđevdan, već Aranđelovdan

    • Nikola Gojković

      ako neko ko je proučavao tu temu iznese podatak da jedan deo šurbatovića (oni od trebinja) slave aranđelovdan onda je to tako… a ako ste vi napravili istraživanje i došli do nekog zaključka i za taj trebinjski deo šurbatovića, onda bi bilo lepo da date više detalja pa da svi nešto naučimo eventualno… pozdrav!