Poreklo prezimena Čađenović

29. avgust 2020.

komentara: 8

Čađenovići iz sela Zagorič (Podgorica) su najdalja grana porijekla bratonoškog. Vode porijeklo od Brata, koji je imao dva sina.
Od jednoga su svi Bratonožići ovoga poroda. Od drugoga Bratova sina je Čađo, od kojega su Čađenovići u Podgorici, gdje su iz Bratonožića doseljeni za radom.
Čađenu je bilo ime Lazo, Lazo je sin Nikov, a Niko je sin Bratov. Laza su prozvali Čađo, jer je imao staru čađavu odjeću.
Bogdan Čađenović bio je imućni trgovac u Podgorici. Mnogo je pomagao škole, crkve, kulturno–umjetnička društva. Svakome ko mu se obratio za pomoć izišao je u susret. Puno je volio knjigu. U starije doba išao je sa ženom Stefom na Hristov grob u Jerusalim i dobio titulu hadžija. Kada je 1932. godine umro Hadži Bogdan, njegovoj porodici poslao je telegram patrijarh srpski Varnava.
Dva zvona na crkvi Sv. Đorđa u Podgorici zadužbina su kuće Čađenović. U podgoričkoj “Trgovačkoj riječi” 1925. godine pominju se Petar i Jovan Čađenović, kao članovi društva “Branko” u Podgorici.

Jedan rod sa Čađenovićima su Pištelići iz Podgorice, gde su naseljeni iz sela Vilca-Bratonožići. Prozvali su se Pištelići po nekom Jovu Pištalici.

Izvor: Ilija Peko J. Peličić, Zapisi o Zeti, Sabor Zete, Golubovci-Beograd, 1997, str. 230, 243-244.

Čađenovići kao i ostali pripadnici plemena Bratonožići slave Sv. Nikolu.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. Ime Prezime

    Ima li testiranih Cadjenovica? Treba bi bilo naci i uraditi.
    Cadjenovicima srodni su Djurici

  2. Mirko

    Muslimani Muminovici iz Plava vode poreklo bas od tih Cadjenovica.

  3. Sanja

    @mirko ja ovo prvi put cujem da su Muminovici od Cadjenovica,molim te odakle ti taj podatak bas bih voljela to da procitam?

  4. Miloš

    Prvo, mi nismo najdalja grana nego naprotiv, mi Čađenovići smo jedno od 4 glavna bratstva u plemenu Bratonožić i najbliža grana. Druga stvar, Lazar Čađo je sin Pavlov, a ne sin Nikov. I nije dobio nadimak po,, čađavom odelu ” nego po svojoj tamnoj boji kože. Treće, svi Čađenovići su iz Brskuta. Ja ne znam ko je ovo pisao, ali se nimalo ne slažem sa ovim podacima iz ovog teksta i deluje mi dosta kao zlonameran tekst, tako namerno napisan, to je moj utisak. Moj predlog svima je da, ako žele da pročitaju tačne podatke o Čađenovići a, pročitaju knjigu od dr. Jovana Erdeljanovića,, Kuči, Bratonožići i Piperi “, knjigu od profesora doktora Milorada Milo Markovića,, Bratonožići kroz istoriju”, knjigu,, Pleme Bratonožići u dolini Lima “monografija sa rodoslovom, itd. . Tu su tačni podaci o plemenu i bratstvu Čađenovića.

  5. Brskut

    Što se tiče porijekla Čađenovića iz Brskuta, tačnije zaseoka Prisoja, predanje je zapisao Jovan Erdeljanović u obimnoj studiji o Bratonožićima. U knjizi A. Jovićevića “Plavsko gusinjska oblast str.474 , zapisano je da su muhamedanska bratstva Balovići, Muminovići, Mrgići, Tafići (Tafiljevići),porijeklom od Čađenovića, a na str.493 je zapisana veza sa porodicama Šoškić, Otašević.
    Nakon nedavnog DNK istraživanja, utvrdjeno je da Čađenovići kao starobalkansko pleme, pripadaju Q L275 – L245, i da postoji teza o zajedničkom porijeklu sa Bukumirima. Ukoliko je potrebno još podataka o predanju, istoriji, ili narodnim pričama u vezi porodice ili sela, kao i značajnih ličnosti, slobodno se obratite. Pozrdav.