Порекло презимена Чађеновић

29. август 2020.

коментара: 8

Чађеновићи из села Загорич (Подгорица) су најдаља грана поријекла братоношког. Воде поријекло од Брата, који је имао два сина.
Од једнога су сви Братоножићи овога порода. Од другога Братова сина је Чађо, од којега су Чађеновићи у Подгорици, гдје су из Братоножића досељени за радом.
Чађену је било име Лазо, Лазо је син Ников, а Нико је син Братов. Лаза су прозвали Чађо, јер је имао стару чађаву одјећу.
Богдан Чађеновић био је имућни трговац у Подгорици. Много је помагао школе, цркве, културно–умјетничка друштва. Свакоме ко му се обратио за помоћ изишао је у сусрет. Пуно је волио књигу. У старије доба ишао је са женом Стефом на Христов гроб у Јерусалим и добио титулу хаџија. Када је 1932. године умро Хаџи Богдан, његовој породици послао је телеграм патријарх српски Варнава.
Два звона на цркви Св. Ђорђа у Подгорици задужбина су куће Чађеновић. У подгоричкој “Трговачкој ријечи” 1925. године помињу се Петар и Јован Чађеновић, као чланови друштва “Бранко” у Подгорици.

Један род са Чађеновићима су Пиштелићи из Подгорице, где су насељени из села Вилца-Братоножићи. Прозвали су се Пиштелићи по неком Јову Пишталици.

Извор: Илија Пеко Ј. Пеличић, Записи о Зети, Сабор Зете, Голубовци-Београд, 1997, стр. 230, 243-244.

Чађеновићи као и остали припадници племена Братоножићи славе Св. Николу.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Ime Prezime

    Ima li testiranih Cadjenovica? Treba bi bilo naci i uraditi.
    Cadjenovicima srodni su Djurici

  2. Mirko

    Muslimani Muminovici iz Plava vode poreklo bas od tih Cadjenovica.

  3. Sanja

    @mirko ja ovo prvi put cujem da su Muminovici od Cadjenovica,molim te odakle ti taj podatak bas bih voljela to da procitam?

  4. Miloš

    Prvo, mi nismo najdalja grana nego naprotiv, mi Čađenovići smo jedno od 4 glavna bratstva u plemenu Bratonožić i najbliža grana. Druga stvar, Lazar Čađo je sin Pavlov, a ne sin Nikov. I nije dobio nadimak po,, čađavom odelu ” nego po svojoj tamnoj boji kože. Treće, svi Čađenovići su iz Brskuta. Ja ne znam ko je ovo pisao, ali se nimalo ne slažem sa ovim podacima iz ovog teksta i deluje mi dosta kao zlonameran tekst, tako namerno napisan, to je moj utisak. Moj predlog svima je da, ako žele da pročitaju tačne podatke o Čađenovići a, pročitaju knjigu od dr. Jovana Erdeljanovića,, Kuči, Bratonožići i Piperi “, knjigu od profesora doktora Milorada Milo Markovića,, Bratonožići kroz istoriju”, knjigu,, Pleme Bratonožići u dolini Lima “monografija sa rodoslovom, itd. . Tu su tačni podaci o plemenu i bratstvu Čađenovića.

  5. Brskut

    Što se tiče porijekla Čađenovića iz Brskuta, tačnije zaseoka Prisoja, predanje je zapisao Jovan Erdeljanović u obimnoj studiji o Bratonožićima. U knjizi A. Jovićevića “Plavsko gusinjska oblast str.474 , zapisano je da su muhamedanska bratstva Balovići, Muminovići, Mrgići, Tafići (Tafiljevići),porijeklom od Čađenovića, a na str.493 je zapisana veza sa porodicama Šoškić, Otašević.
    Nakon nedavnog DNK istraživanja, utvrdjeno je da Čađenovići kao starobalkansko pleme, pripadaju Q L275 – L245, i da postoji teza o zajedničkom porijeklu sa Bukumirima. Ukoliko je potrebno još podataka o predanju, istoriji, ili narodnim pričama u vezi porodice ili sela, kao i značajnih ličnosti, slobodno se obratite. Pozrdav.