Poreklo prezimena, selo Tanuševci (Čučer – Sandovo) S. Makedonija

19. jul 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Tanuševci (po knjizi Taniševce), opština Čučer – Sandovo – Severna Makedonija. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i vode.

Selo je južno od Mijaka, po brdima oko Taniševačke Reke. Voda za piće dobija se iz bunara po kućnim dvorištima.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Livada Škupit (Skopljanska Livada), Mijak Epr (Gornji Mijak); za šumu: Te Vorat (Kod Groblja) i Kroni Češmes (Česmin Izvor); pojate su na mestima: Trla Becis i Kodra Smaljes.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u četiri mahale, koje su jedna od druge udaljene po pola sata hoda. I kuće u mahalama nisu svuda grupisane, već ih ima i dosta udaljenih od mahalskih centara. Mahale se zovu po rodovima koji u njima žive.

Postanak sela.

Preci današnjeg stanovništva prilikom doseljavanja nisu zatekli selo. Otada je selo raslo priraštajem i doseljavanjem.

Poreklo ostanovništva.

U selu žive samo Arbanasi.

Rodovi:

-Odalar (12 k.),

-Ćelis (24 k.) i:

-Memišalar (18 k.), svi od fisa Beriš. Doseljeni pre 150 godina iz Štreza (oko Skadra) sa tri kuće, od kojih su postala ova tri roda. Prvo su se nastanili u skopljanskom kraju, u selu Butelju. Docnije zbog težnje za održavanjem stočarstva prelaze u Pobužje i najzad u Taniševce, jer im se ovde dopali ne samo pašnjaci, već i „avaja“ (vazduh, klima). Njihovo zanimanje je i sada stočarstvo.

-Trakaljec (17 k.), od fisa Kruja Zi; doseljeni nešto docnije za ovima. Stočarstvom se nisu bavili, pa im je sada pored zemljoradnje glavno zanimanje drvodeljstvo, a naročito izrada lopata, koje prodaju u Skoplju.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.