Порекло презимена, село Танушевци (Чучер – Сандово) С. Македонија

19. јул 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Танушевци (по књизи Танишевце), општина Чучер – Сандово – Северна Македонија. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је јужно од Мијака, по брдима око Танишевачке Реке. Вода за пиће добија се из бунара по кућним двориштима.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Ливада Шкупит (Скопљанска Ливада), Мијак Епр (Горњи Мијак); за шуму: Те Ворат (Код Гробља) и Крони Чешмес (Чесмин Извор); појате су на местима: Трла Бецис и Кодра Смаљес.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у четири махале, које су једна од друге удаљене по пола сата хода. И куће у махалама нису свуда груписане, већ их има и доста удаљених од махалских центара. Махале се зову по родовима који у њима живе.

Постанак села.

Преци данашњег становништва приликом досељавања нису затекли село. Отада је село расло прираштајем и досељавањем.

Порекло остановништва.

У селу живе само Арбанаси.

Родови:

-Одалар (12 к.),

-Ћелис (24 к.) и:

-Мемишалар (18 к.), сви од фиса Бериш. Досељени пре 150 година из Штреза (око Скадра) са три куће, од којих су постала ова три рода. Прво су се настанили у скопљанском крају, у селу Бутељу. Доцније због тежње за одржавањем сточарства прелазе у Побужје и најзад у Танишевце, јер им се овде допали не само пашњаци, већ и „аваја“ (ваздух, клима). Њихово занимање је и сада сточарство.

-Тракаљец (17 к.), од фиса Круја Зи; досељени нешто доцније за овима. Сточарством се нису бавили, па им је сада поред земљорадње главно занимање дрводељство, а нарочито израда лопата, које продају у Скопљу.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.