Уместо Светског ДНК дана – Светски ДНК месец 2020! Велики попуст на ДНК тестирање. Пријавите се!

24. април 2020.

коментара: 6

Друштво српских родословаца „Порекло“ последњих неколико година организовало је велике акције тестирања поводом Светског ДНК дана – 25. априла. Услед епидемије вируса Корона и битних ограничења која проистичу из ванредног стања у земљи, ове године нисмо у могућности да организујемо акцију налик досадашњим. Уместо тога обезбедили смо могућност да се сви заинтересовани, у наредних месец дана (до краја маја 2020) пријаве за тестирање, а да узорке (букални брис), узму самостално (према нашим инструкцијама) и пошаљу их поштом.

Као и претходних година, цена тестирања је изузетно повољна – уместо пуне цене од 13.000 динара, током Светског ДНК месеца цена тестирања биће 6.000 динара. Уз тај износ, потребно је уплатити и најмање 500 динара донације за Српски ДНК пројекат.

Пријаве за тестирање се шаљу на [email protected] са назнаком: Пријава за тестирање за Светски ДНК месец. По пријему пријаве добићете све неопходне инструкције за даље кораке.

Чланови Друштва српских родословаца „Порекло“ са плаћеном годишњом чланарином, могу да предложе два кандидата за тестирање по цени од по 6.000 динара. За њихове кандидате није потребна уплата донације за Српски ДНК пројекат.

Број кандидата за тестирање је ограничен па вам препоручујемо да се пријавите на време!

Напомињемо да се тестира Y-ДНК хромозом што значи да је могуће да се тестирају искључиво мушкарци. Добијени резултат је на 23 маркера, а по добијању резултата стручњаци Српског ДНК пројекта даће кратко тумачење резултата. Тестирани ће добити и сертификат који заједнички издају Биолошки факултет Универзитета у Београду и Српски ДНК пројекат.

Резултати ће бити објављени у табели Српског ДНК пројекта.

Српски ДНК пројекат је пионирски подухват Друштва српских родословаца „Порекло“ основан септембра 2012. године, а до данашњег дана обрађени су подаци за преко 5.000 људи.

Захваљујући Српском ДНК пројекту до данас је откривено на стотине генетичких профила старих родова и племена.

Будите и Ви један оних који ће на овај начин сазнати своје порекло.

Добро дошли у свет генетичке генеалогије!

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Nikola

    Da li ce biti popust na zatvoreno deo DNK projekta? Koliko sad kosta ovo?

    • Јовица Кртинић

      Приступ затвореном делу Српског ДНК пројекта имају чланови Друштва српских родословаца “Порекло” са плаћеном годишњом чланарином. Више о учлањењу имате на следећој страници: https://www.poreklo.rs/registracija/

  2. Сретко

    Када ће се знати резултати тестирања староседелачких родова Старог Влаха? Интересује ме још нешто у вези овог затвореног дела ДНК пројекта, да ли ми требамо само да попунимо уплатницу и уплатимо новац или требамо да попунимо и неки формулар или тако нешто са неким нашим подацима?

    • Бранко Тодоровић

      С обзиром на ванредно стање, које је зауставило акцију прикупљања узорака, док се сви узорци прикупе и обраде, резултате не треба очекивати пре краја године. Што се тиче учлањења, треба попунити и кратки формулар на страници где се налазе и подаци за уплату (Постани наш члан), то су они основни подаци које треба унети.

  3. Mila

    Bilo bi lepo da objasnite zašto se testiraju isključivo muškarci?
    Hvala.

    • Јовица Кртинић

      Поштована, реч је Y-ДНК тестирању, а Y-ДНК имају само мушкарци (преноси се са оца на сина). Дакле, није реч о дискриминацији већ у овом тренутку у Србији није могуће радити друге типове тестова (mt-ДНК и аутосомални), у којима могу да своју генетику испитају и особе женског пола. Такви тестови се раде по светским лабораторијама.