Poreklo prezimena, selo Rastovnica (Prokuplje) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva, selo Rastovnica, opština Prokuplje – Toplički okrug. Prema knjizi Vujadina B. Rudić „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Topliica Poreklo stanovništva, selo Rastovnica, opština Prokuplje – Toplički okrug. Prema knjizi Vujadina B. Rudić „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Topliica Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Rastovnica (Prokuplje)

Poreklo prezimena, selo Rastovnica (Prokuplje)

Poreklo stanovništva, selo Rastovnica, opština Prokuplje – Toplički okrug. Prema knjizi Vujadina B. Rudić „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Topliica i Dobrič“ – edicija „Koreni“. Priredio saradnika Porekla Milodan.

Uvodna napomena.

Rastovnica je tipičan primer seoskog naselja u Toplici, koje je posle oslobođenja od Turaka, 1878. godine, naseljeno stanovništvom iz Crne Gore.

Poreklo stanovništva.

Prvi doseljenici iz Crne Gore bili su:

-Pavlovići, sa Čeva. Oni su se doselili 1878. godine. Danas Pavlovića nema u Rastovnici. Poslednja porodica odselila se iz Rastovnice 1945. godine. Danas Pavlovići žive y Berilju, Prokuplju i Beogradu. To je poznata porodica, iz koje potiče narodni heroj Ratko Pavlović Ćićko.

-Radojevići su došli 1882. godine, a daljim poreklom su iz Bjelopavlića (Crna Gora).

-Bulatovići su iz Rovaca (Crna Gora), a doseljeni su u ovo selo 1904. godine.

-Džoganovići su iz Nikšićke župe. Neko vreme su živeli u okolini Čačka. U Prokuplje su se doselili 1898, a u Rastovnicu 1904. godine.

-Roganovići su iz Crne Gore došli u Rastovnicu 1904. godine.

-Mrvaljevići vode poreklo od Turčinovića, iz Velestova. Doselili su se u Rastovnicu 1904. godine.

-Vojinovići i Nikolići su doseljeni 1904. godine sa Čeva.

-Kneževići su iz Banjana (Crna Gora). Najpre su se, 1906. godine, doselili u Balčak, a zatim u Rastovnicu.

-Koprivice su iz Banjana; došli su 1904. godine, kao i:

-Milutinovići, koji su iz Morače.

-Bulajići su doseljeni u Rastovnicu 1911. godine, iz Vilusa. Prema pričanju Jovana i Branislava Bulajića, daljom starinom su iz Kuča.

-Popovići su iz Bratonožića (Crna Gora). Staro prezime im je Grujići. Prezime Popovići su dobili u Toplici. Izvesno vreme su živeli y Merdarima, a u Rastovnicu su se doselili 1911. godine. Danas ih nema y ovom naselju.

-Devići su iz Vasojevića, iz okoline Ivangrada. Neko vreme živeli su y Kraljevu, a 1904. godine doselili su se y Rastovnicu.

-Mitrići poreklo od Ognjanovića iz Pive; došli su 1911. godine. Danas Mitrića nema stalno nastanjenih, ali je u njihovom vlasništvu nepokretna imovina.

-Savovići vode poreklo iz Bjelopavlovića; doselili su se 1912. godine.

-Ivan Martinović došao je sa porodicom u Rastovnicu iz okoline Nikšića. On ima šest sinova. Najpre se njegova kćer udala za Milutina Džoganovića, pa su se 1966. godine i oni doselili.

-Nikola Vuković doselio se iz Jablanice y Rastovnicu 1968. godine.

Ilija Gagović iz Pive. Došao najpre u Bogujevac (1876. godine), a posle u Rastovicu (sa sinovima Ignjatom i Aleksom)*.

IZVOR: Prema knjizi Vujadin B. Rudić „Stanovništvo Toplice“ – izdate u sklopu knjige „Toplica i Dobrič“ – edicija „Koreni“. Priredio saradnika Porekla Milodan.

* podaci dodati zahvaljujući našoj čitateljki Milici Labalo koja se javila komentarom ispod članka.


Komentari (7)

 • Milica Labalo

  Fale Gagovici iz Pive. Doselili se najpre 1876. u Bogujevac kod Kuršumlije nakon cega prelaze u Rastovnicu ( Ilija sa sinovima Ignjatom i Aleksom i potomcima ). Dan danas postoje u Rastovnici tri kuce Gagovica. Jedan deo njih još uvek zivi tamo. Ostali su u Beogradu, Smederevskoj Palanci, Vranju itd…
  Treba i dodati da su Pavlovići ustvari potomci čuvenog Peka Pavlovića i njegove rodjene braće Krsta, Lazara, Sava itd… Pekova ćerka je udata u Roganovice u tom kraju!

  Odgovori
 • Milodan

  Milica Labalo!

  Ne sumnjam u to što ste napisali — ali šta da radim kada u knjizi nema Gagovića, šte ne znači i da ih u stvarnosti nema.

  Pozdrav!

  Odgovori
  • Milica Labalo

   Bez ljutnje, prosto važan je podatak jer dan danas tu zivi jedan deo njih. Ako Vam treba imam i pisane dolaze od doseljenja iz Pive u Srbiju do dana danas (nekoliko knjiga) – dakle dokumentovano. Veliki pozdrav 🙂

   Odgovori
   • Milodan

    Milica Labalo!

    Nema potrebe, ovi vaši komentari ostaju ovde „za vjek vjekov“ i sasvim je dovoljno što je i ovako zabeleženo, osim ako ne „odobrovoljimo“ administratora.

    Molim administatora da upiše Gagoviće u osnovni tekst.

    Svako dobro!

    Odgovori
 • Tragam

  Poštovani g. Milodane da li u gore navedenoj knjizi ima podatak iz kog mesta u Bjelopavlićima su se doselili Radojevići?

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top