Poreklo prezimena, selo Jazak (Irig) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Jazak (Irig) prema studiji Miloša Đ. Škarića "Dvanaest sela u Fruškoj gori". Priredio saradnik portala Poreklo Svetozar Miličević. Jaz Poreklo stanovništva sela Jazak (Irig) prema studiji Miloša Đ. Škarića "Dvanaest sela u Fruškoj gori". Priredio saradnik portala Poreklo Svetozar Miličević. Jaz Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Jazak (Irig)

Poreklo prezimena, selo Jazak (Irig)

Poreklo stanovništva sela Jazak (Irig) prema studiji Miloša Đ. Škarića „Dvanaest sela u Fruškoj gori“. Priredio saradnik portala Poreklo Svetozar Miličević.

Jazak je naseljen u XVII veku. Doseljenici potiču što iz Bosne i Hercegovine, što iz Srbije, a živeli su najpre na Brailovu kod Višnjevaca.

Kad su Turci iza druge posade Beča 1683. bili potučeni kod Vaca i Požuna, upadoše na povratku ko besni kurjaci u našu domovinu, a naročito u Srem i Slavoniju, te stadoše harati i paliti na sve strane, odvodeći narod u roblje. Poradi toga zuluma ostaviše mnogi Sremci svoje prvotno prebivalište, pa se razbegoše koje ro Bačkoj, koje po Fruškoj gori, gde će biti mirniji od Turaka. Tako se iz Brailova doselilo ovamo nekih petnaest porodica, koje su najpre osnovale ovo mesto.

Ime selu:

Mesto je dobilo ime od svoga položaja: leži u dubokom jazu, između dva brega. Ovaj se jaz proteže daleko u Frušku goru, a kod manastira, koji je na severnoj strani, deli se u dva grla: jedno grlo ide k Drenovcu, gde je bio stari manastir, drugo ide Grabovcu, gde ima osobiti izvor.

Kuće:

Kuće su ponajviše od čerpića; od svih najlepša je škola. Kad je ona osnovana, to se ne zna.

Crkve:

Usred sela ističe se također lepa crkva, koja je građena 1760. god.

U Jasku ima znamenita zadužbina bivšeg sarajevskog mitropolita Đorđa Nikolajevića, osnovana za to, da se od glavnice svake godine razdeli određena svota međ devojke, koje se udadu u mestu. Ovo traje već više godina od smrti toga dobrotvora, koji je bio rodom iz Jaska, gde mu i danas rodbina živi. Lepa slika njegova čuva se u školi, a u crkvi stoji njegova arhijerejska štaka. Telo mu počiva u Blažuju, selu pored Sarajeva, u tamošnjoj crkvi.

Za po sata može se peške doći iz Jaska u manastir Jazak, koji je na severnoj strani. Tamo počiva telo srpskoga cara Uroša. I taj je manastir pored drugih ures ubavoj Fruškoj gori i neka vrsta pritaneja. Pored njega je Prnjavor sa nekih 30 kuća i 150 ljudi.
Pored današnjega manastira Jaska postoji ruševina staroga ženskog manastira, koji je oko 1745. god. napušten, a sadanji manastir Jazak, koji je savremeno postojao kad i ženski, dozidan je s istočne strane ostatkom materijala od ćelija ženskoga manastira Jaska. Manastir je slavio Vhod Bogorodice.

Bregovi:

Teočin (rodi izvrsno vino), Carine, Zabel. Bregovi šumom obrasli na severnoj i zapadnoj strani: Carina, Crni Bit, Preprnje, Česte Strane, Dugo, Kosmatica, a u njoj izvor Zmajevac, Kamenito, Venac, Mangići-Izvori (u njoj izvori istog imena), Ilijin Čot, Srnevo (i potok istog imena), Gravranov Potok (u njemu Hajdučki izvori), Anatema, Kozja Rbota, Bukova Strana, Pištavine, Kozarice, Dragojevac (u njemu potok istog imena), Pudinovac, Vučevac (s potocima istog imena).

Izvori:

Điris i Beli Potok.

Polja:

Polja za obrađivanje i za pašu prostiru se prema istoku, jugu i zapadu, a nazivaju se ovim imenima: Deonice (pašnjak), Cerije (oranice), Uroševac (manastirski salaš), Srednje Brdo, Siget, Oračke livade, Kaluđerice, Begovine (livada) Soko (oranice), Praznovreće i Brailovo (oranice).

Poreklo porodica:

Jazak danas (podatak iz 1919. godine, op. S. M.) broji srpskih kuća 305, a duša 1835. Nešto ima naseljenih Mađara.

Porodice:

Kuzminac 3

Latinkić 7

Lazić 10

Lukić 1

Majstorović 1

Maletić 23

Mandić 1

Marić 1

Marinković 7

Marojević 3

Marović 3

Matić 20

Mesarović 3

Mihajlović 11

Milanković 1

Milićević 2

Milinković 1

Mirković 1

Mirosavljević 1

Mladenović 1

Mojsilović 1

Momirović 1

Mungić 1

Nedeljković 28

Nedić 20

Neglić 24

Nemarović 1

Nenadović 7

Nešić 7

Nešković 2

Nikolajević 1

Nikolić 7

Ninković 1

Pantelić 8

Pašić 7

Pavić 7

Pavlov 1

Petaković 20

Popović 1

Poštić 7

Putinački 20

Radić 2

Radišić 3

Radojčić 3

Radonić 3

Radosavlević 7

Radovanović 3

Rakić 7

Pistić 1

Sekicki 1

Slavnić 18

Spasojčević 2

Stanišić 4

Stefanović 1

Stojčević 1

Stojković 3

Stričević 2

Sudarović 2

Tatalović 7

Tešić 1

Timotijević 1

Trivić 7

Utvić 7

Veličković 1

Vukašinović 1

Vukmirović 7

Vukov 23

Žirić 20

Živanović 3

Živković.

Izuzetak čini porodica Janković; jedni slave sv. Nikolu, a drugi Markov dan; Popovići jedni slave sv. Nikolu, drugi Đurđev dan, Jovanovići jedni slave sv. Trifuna, a drugi Petrov dan, i ne smatraju se izmeđ sebe ista porodica, premda se jednako zovu.

Izumrle su porodice:

Pejčić, Marković, Petkičević, Topalović, Zaharić, Filipović, Rafajlović, Čupić; Solunčić, Simeunović, Jeremić, Pantović, Zdravković, Mišković, Karanfilov, Bošnjaković, Laketić, Latinčić, Petričev, Pavlovčević.
U Bugarsku su se iselile ove porodice: Gavranić, Rašković, Josimov, Vujić, Stepanov, Trifonović i Filipov.

IZVOR: Miloš Škarić, Dvanaest sela u Fruškoj gori (Bešenovo, Grgurevci, Jazak, Ležimir, Mala Remeta, Manđelos, Pavlovci, Rivica, Stejanovci, Šuljam, Veliki Radinci, Vrdnik). Objavljeno u Zborniku za narodni život i običaje južnih Slavena, broj 24, 1919.


Komentari (2)

 • Svetozar Miličević

  „Srbi u Sremu do 1736/7., Dušan J. Popović

  Jazak – Kao naselje zabeležen je 1702. 1714. bili su stanovnici Jaska; Petar Vukobratić, Radonja Starovlašanin, Peša Skakavčević, Stevan Stepančević, Jovan Salundž(č)ić, Jovan Govedarović.

  Bio je znatno naselje. 1734. je imao 123 doma, za stanovnike je zabeleženo da su imućni, dobri i složni ljudi. 1736. zabeleženo je 78 porodičnih starešina sa 42 oženjena i 11 neoženjenih braće i sinova. 1756. imao je 160 a 1774. 165 domova. Veći porast stanovništva desio se do 1791. Te godine u Jasku bilo je 205 domova sa 1251 došom. 1795. u Jasku umrlo je 149 duša od kuge. 1810. imao je 234 doma a 1808. 1301 dušu.

  Odgovori
 • Svetozar Miličević

  „Geografska enciklopedija naselja Srbije“ (pod rukovodstvom Srboljuba Đ. Stamenkovića)

  Po nekim izvorima na potesu Brajilova 1652. god. postojalo je naselje sa 17 porodica doseljenih iz okoline Dubrovnika koje su se kasnije preselile na današnju lokaciju ( njihovi današnji potomci su porodice Popovića, Solundžića i Čizmića).

  U Jasku je rođen Teodor Avramović Tican vođa bune iz 1807 godine. Manastir Jazak je najpoznatiji spomenik kulture u ovom delu Srema. Stara crkva je podignuta krajem XV veka a današnja u periodu 1736 – 1758 (obnovljena 1992). Po nalogu Marije Terezije manastir je bio ukinut 1775.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top