Порекло презимена, село Мирена (Липљан)

24. новембар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Мирена, општина Липљан – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај, тип, назив села и воде.

Мирена се налази у подножју планине Голеша и Липовице. Припада џематском типу села, а на сред села се налази извор који се зове Врела. Сељани се служе водом за пиће са тога извора, ту су и појила за домаћу стоку, а служи и за прање рубља. Мирена има два џемата, од кој их се једна налази при Голешу, а друга при Главици. Џемати имају називе према родовима Мифтаровићи и Синановићи. Синановића махала налази се при Голешу, а Мифтаровића махала је при Главици. Синановићи се налазе на топониму Аграђа, а у старини село се налазило на томе земљишту.

Народ тумачи име села: ,,mira —Mirena“ = добро, добро место за пашу, за узгој стоке.Синановићи су старије становништво, које није дало Мифтаровићима да се населе у њиховој махали. Синановића махала је разређеног типа, док је Мифтаровића махала сасвим збијенога типа.

Постанак, гробља и остали подаци о селу.

Према народној традицији, у старо доба, Мирена се налазила на месту званом Троја. Расељавање одатле и ставарање данашњих махала, условили су разноврсни чиниоци, међу којима се истичу: прираштај становништва, географска средина, а уз то и извесни историјски услови. Значи, на стварање махала утицали су: сеоски путеви, пијаћа вода, досељавање извесних родова са стране, те досељавање мухаџира у новије време.

Испод села налази се старо гробље, које припада Синановића махали. Нешто ниже од тога гробља налази се ново гробље, које припада Мифтаровића махали и мухаџирима. Уз то гробље налази се још старије тробље, које по положају гробова припада хришћанском становништву.

Према статистичким подацима из 1914. године, Мирена је имала 141 становника.

Према статистичком попису становништва из 1921. године, Мирена је имала 110 становншса, са 19 домова.

Пореклоо становништва.

Према проучавањима насеља и порекла становништва у 1935. години, у Мирени је обитовало следеће становништво.

А р б а н а с и:

-Синановић, фис Битић, 6 кућа. То је најстарији род у селу.

-Мифтаровић, фис Битић, 4 куће.

-Статовц, фис Соп, 4 куће, мухаџири. Досељени су из Статовца – Топлица, а досељена је једна кућа крајем ХIХ века.

-Незак, фис Соп, 2 куће, мухаџири досељени су такође из Статовца, а једнога су братства са родом Статовц. У Статовац су се били доселили 1765. године.

Од рода Синановића: једна кућа је изумрла. Од истога рода једна кућа се одселила у село Аду — Косово 1785. године, услед свађе у селу. Почетком ХХ века, одселила се од овога рода и једна кућа у Суви До – Косово.

Према изнетоме, у селу Мирени y 1935. години обитавали су албански родови: 4 рода, са 16 кућа.

Према попису становништва у 1948. години, Мирена је имала 201 становника, од тога 115 мушких и 92 женских, са 29 домова.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.