Poreklo prezimena, selo Vitak (Srbica) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Vitak, opština Srbica – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. d Poreklo stanovništva sela Vitak, opština Srbica – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. d Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Vitak (Srbica)

Poreklo prezimena, selo Vitak (Srbica)

Poreklo stanovništva sela Vitak, opština Srbica – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Selo Vitak se nalazi na brežuljkastom zemljištu ispod puta Kosovska Mitrovica — Peć, a pripada džematskom tipu sela. Selo ima meraju, koja je kolektivna seoska svojina. Kroz selo teče potok zvani Kroni i madh. Bašte i gumna nalaze se mahom u okućnicama.

Vode.

Skoro svaka kuća ima u svome dvorištu bunar, odakle se služe vodim za pića i druge domaće potrebe. Pored toga, u selu ima i nekoliko izvora, sa kojih se stanovništvo služi vodom za piće i druge domaće potrebe.

Domaća stoka se napaja na seoskom potoku i izvorima, rublje se pere na pomenutom potoku, koji protiče kroz selo.

Ostalii podaci o selu.

Pokraj sela se nalaze na sedam mesta seoska groblja.

Prema statističkim podacima iz 1914. godine Vitak je imao ukupno 369 stanovnika.

Prema statističkim podacima iz 1921. godine, Vitak je imao ukupno 250 stanovnika, sa 39 domova.

Poreklo stanovništva.

U doba proučavanja naselja i porekla stanovništva u Drenici 1936. godine. Vitak je imao sledeću etničku strukturu stanovništva.

Arbanasi:

-Muljović, fis Gaš, 9 kuća. Poreklom su iz Albanije odakle su prešli u Metohiju, kada su iz katoličke vere primili islam. U Vitak su se doselili njeni preci pre 200 godina, a došla su dva brata i od njih su se namnožile sve kuće ovoga kotila. Ovo kotilo čini isto bratstvo sa kotilom Spaiović.

-Topalović, fis Gaš, 13 kuća. Ovo kotilo stoji u krvnom srodstvu sa kotilom Tarak, sa kojim čini jedno bratstvo. Od kotila Topalović pre 21 godinu odselila se jedna kuća u Kosovsku Mitrovicu. Preci ovoga kotila doseljeni su u Vitak iz Albanije oko 1735. godine, u Kostrec — Metohijski Podgor, a jedna kuća u Rudnik — Metohijski Podgor, dok se jedna kuća odselila u Čubrelj – Drenica, pre 75 godina. Preci ovog kotila, starinom iz Albanije, doselili su se iz Metohije pre 200 godina.

-Spaiović, fis Gaš, 7 kuća. Njihovi preci su doseljeni iz Metohije pre 200 godina, a starinom su iz Albanije. Od ovoga kotila 3 kuće su odseljene 1910. Godine u Kostrec — Metohijski Podgor, a jedna kuća u Kosovsku Mitrovicu. Godine 1923. Od ovoga roda dve kuće su odseljene u Kosovsku Mitrovicu, a dve u Albaniju.

-Suogljan, fis Gaš, 1 kuća. Doseljeno je pre 90 godina iz Suvog Grla — Metohijski Podgor.

Kolonisti Albanci:

Iz sela Prekaza doseljeno je jedno domaćinstvo kotila:

-Isailović, fisa Kuč, kao kolonisti, 1925. godine.

Srbi (kolonisti):

-Topalović, 2 kuće, slave Sv. Nikolu, preslužuju Veliku Gospojinu, kao kolonisti doseljeni su 1925. godine iz Kule – Hercegovina.

-Turaca, 1 kuća, slave Sv. Trifuna, kao kolonisti doseljeni su 1925. godine iz Dabra – Hercegovina.

-Stevanović, 1 kuća, slave Sv. Petku, preslužuju Sv. Panteliju. Kao kolonisti doseljeni 1925. godine, iz sela Brnjaka — Ibarski Kolašin.

-Galjak, 1 kuća, slave Sv. Petku, preslužuju Sv. Panteliju, kao kolonisti doseljeni su 1926. godine iz sela Rezala — Ibarski Kolašin.

-Sović, 1 kuća, pripadaju fisu Gaš, slave Sv. Petku, a preslužuju Pegkovdan (u leto), kao kolonisti doseljeni su 1926. godine iz Jasenovika – Ibarski Kolašin.

-Đurić, 1 kuća, pripadaju fisu Gaš, slave Sv. Petku, a preslužuju Sv. Petku, kao kolonisti doseljeni su iz sela Crepulje — Ibarski Kolašin 1926. godine.

-Ristić, 1 kuća, slave Sv. Jovana Krstitelja, kao zavetinu praznuju Sv. Nedelju uoči Petrovdana. Kao kolonisti su doseljeni 1926. godine iz Ibarskog Kolašina.

-Valjarević, 1 kuća, slave Sv. Vartolomeja, preslužuju Sv. Vreče. Kao kolonisti su doseljeni 1926. godine iz Donje Konjuše – Toplica na jugu Srbije, starinom su iz Grabovnice kod Brusa.

Prema navedenome, u 1936. godini u Vitaku je bilo sledeće stanovništvo: Albanci: rodova 5, domaćinstva 32; uz to jedno domaćinstvo kolonizovanih Albanaca; Srbi kolonisti rodova 8 i domaćinstva 9.

Na kraju, prema popisu stanovništva od 15. marta 1948. godše, Vitak je imao ukupno stanovnika 345, od toga 181 muških i 164 ženskih sa 53 kuće.

IZVOR: Prema knjizi Tatomira Vukanovića „Drenica“ – prema istraživanjima obavljenih od 1934. do 1937. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top