Poreklo prezimena, selo Murovac (Berane) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Murovac, opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Poreklo stanovništva sela Murovac, opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Murovac (Berane)

Poreklo prezimena, selo Murovac (Berane)

Poreklo stanovništva sela Murovac, opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Kao i Javorova Murovac je na krečnjačkoj površi. Kuće su vezane za vrtače i male doline u kojima je zemljište povoljno za zemljoradnju.

Vode.

Na ogolićenim škriljcima ima izvorsks vode.

Zemlje i šume.

Livade Vilinice su na stranama vaše sela. Iznad ovih je četinarska gora Bajčin vrh. Pojila za stoku su u Rikavcu. Glavna planina Murovca je Vlah.

Poreklo stanovništva.

Murovac smatraju kao zaseok Javorove. Iz Javorova je poreklom i njegovo današnje stanovnncpvo:

-Škrijelji (20 k.).

Kao što se vidi, stanovništvo ova tri naselja nije iz Bihora. Njihovi preci su doseljeni početkom XVIII veka iz Malisije. Ali oni već odavno govore u kući samo srpski. Y svemu su se izjednačidi sa planinskim Bihoriima i Rožajcima, sa kojima se oroćavaju.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top