Порекло презимена, село Муровац (Беране) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Муровац, општина Беране – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекло становништва села Муровац, општина Беране – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Муровац (Беране)

Порекло презимена, село Муровац (Беране)

Порекло становништва села Муровац, општина Беране – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Као и Јаворова Муровац je на кречњачкој површи. Куће су везане за вртаче и мале долине у којима је земљиште повољно за земљорадњу.

Воде.

На оголићеним шкриљцима има изворскс воде.

Земље и шуме.

Ливаде Вилинице су на странама ваше села. Изнад ових је четинарска гора Бајчин врх. Појила за стоку су у Рикавцу. Главна планина Муровца је Влах.

Порекло становништва.

Муровац сматрају као засеок Јаворове. Из Јаворова је пореклом и његово данашње становннцпво:

-Шкријељи (20 к.).

Као што се види, становништво ова три насеља није из Бихора. Њихови преци су досељени почетком XVIII века из Maлисије. Али они већ одавно говоре у кући само српски. Y свему су се изједначиди са планинским Бихориима и Рожајцима, са којима се ороћавају.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top