Poreklo prezimena sela Buča (Prizren) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Buča (po knjizi Bučje), Grad Prizren – Prizrenski okrug. Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio sar Poreklo stanovništva sela Buča (po knjizi Bučje), Grad Prizren – Prizrenski okrug. Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio sar Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena sela Buča (Prizren)

Poreklo prezimena sela Buča (Prizren)

Poreklo stanovništva sela Buča (po knjizi Bučje), Grad Prizren – Prizrenski okrug. Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela, tip i vode.

Selo Bučje (Buča) se pominje sa međama u Arhanđelskoj hrisovulji. Ono se i tada kao i danas graničilo sa Plavom i Breznom:

Sadašnje selo Bučje leži i deli se na tri mahale. U Donjoj Mahali je jedina seoska čeama. Pored toga seoske kuće imaju bunare.

Zemlje i šume.

Položaj Bučja je povoljan za iskorišćavanje i planine i polja. Topografski nazivi za pojedine krajeve seoskog atara su: Leništa (Laništa — njive i livade), Čerza (njive), Rungaja (njive i livade), Ostrika (livade prema Lopušniku), Ara Hasjank (Njiva Ašankina), „Strana“ (utrina).

Planina sela Bučja je Koritnik i u njemu Kećina (borovina) i Konora.

Poreklo stanovništva.

U tri mahale sela Vučja žive tri bratstva:

-Ćućor 8 k., najstariji su u selu i ne znaju pravo poreklo. U novije vreme se počinju prezivati

-Beriše.

-Marić i, sada „Krasnići“ 17 k., takođe ne znaju svoje poreklo.

-Skora, sada Beriše, 40 k., kažu da su poreklom od Dursa (Drača). Doselila se ovde dva brata, a treći otišao u Kumanovo. Kao što se vidi, u ovom selu su bratstva promenila Svoja stara prezimena pod uticajem iz Arbanije.

IZVOR: Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top