Poreklo prezimena, selo Leštane (Gora) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Leštane, opština Gora – Prizrenski okrug. Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Poreklo stanovništva sela Leštane, opština Gora – Prizrenski okrug. Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Leštane (Gora)

Poreklo prezimena, selo Leštane (Gora)

Poreklo stanovništva sela Leštane, opština Gora – Prizrenski okrug. Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela i starine.

Leštane je staro selo. Pominje se u hrisovulji u međama Radeša. Selo je na prisojnoj zaravni gde se sastaju dva planinska potoka. Ispod današnjeg naselja je Selište ili Staro Selo, y kome se nalaze tragovi kovačkik radnji.

Zemlje i šume.

Oko sela su krajevi koji nose ove nazive: Čuka, Gar, Belićeve Njive, Vošljak, Selište. Selo nema svoje planine, iako je samo u planini. Oko njega je svuda Ljubovnišna planina. Otkuda je to moglo doći, mišljenja su različita. Jedni tvrde da su Leštani prodali svoju planinu, a drugi da je nisu ni imali, jer su se njihovi preci bavili samo zanatom, pa im ona kao takva nije bila ni potrebna. Ovo poslednje mišljenje izneo je stogodišnjak Bajram Mursela iz Leeštana.

Vode.

Osim reke, koja služi za pojanje stoke i za druge domaće potrebe, u selu ima i izvora, ali su oni presušili zato što su doveli vodu sa daljine od 800 m i razveli je u svaku mahalu (Kamiska, Lokačka i Anđurovska česma) i izvor Toplec.

Poreklo stanovništva.

Leštane je grupisano selo podeljeno u četiri rodovske mahale:

-Bardovci, 16 k;

-Kanturovci, 20 k;

-Anđurovci, 10 k, i:

-Odovci, 22 k. Svi ovi rodovi su starinci. Prešli su na islam pre šest pojaseva.

Osim ovih, ima i dva roda doseljena iz okolnih sela:

-Tojip, iz Vučja, 2 k, i:

-Ejup, iz Mlike, 2 kuće.

IZVOR: Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top