Poreklo prezimena, selo Zarbince (Bujanovac) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Zarbince, opština Bujanovac  – Pčinjski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Poreklo stanovništva sela Zarbince, opština Bujanovac  – Pčinjski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Zarbince (Bujanovac)

Poreklo prezimena, selo Zarbince (Bujanovac)

Poreklo stanovništva sela Zarbince, opština Bujanovac  – Pčinjski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je u blizini stare srpsko-turske granice, u izvorištu Zarbinske Reke. Seoske kuće su većim delom na levoj strani doline ove reke.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi: Kitka, Šop, Ljoskoglava.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Kuće su rasturene u grupice ili usamljene i zauzimaju različite položaje: na brdima ili njihovim stranama, na kosama, u dolinama potoka ili u dolinama reke. Deli se na sedam mahala, čiji su nazivi po rodovima u njima. Udaljenja između mahala su oko 15 minuta hoda.

Poreklo stanovništva.

Arbanasi su pri naseljavanju zatekli selo u kome su živeli Srbi koji su se docnije, kako Arbanasi kažu, iselili u Koćuru (Preševska Pčinja). U poljaničkom Golemom Selu rod Đokavci je iseljen iz Zarbinca, jer su ga proterali Arbanasi. Arbanaško stanovništvo u selu je raslo doseljavanjem i priraštajem.

Rodovi:

-Sejdiović (16 k.) su od fisa Sopa. Doseljeni su iz Severne Albanije pre 170 godina. Prvo su se bili nastanili u Odanovcu, gde su živeli tri godine, pa se zbog prolaza „tatara“ preselili u Zarbince.

-Bađuk (18 k.), su od fisa Sopa i:

-Belja (5 k.), od fisa Krue Zi: doseljeni posle Sejdiovića.

-Duša (13 k.), i:

-Ljumnjan (15 k.), su od fisa Beriša; doseljeni posle Bađuka i Velje.

-Brnjaš (6 k.), su od fisa Tsača, i:

-Teša (17 k.), su od fisa Sopa: doseljeni poslednji po redu.

Godine 1924. su se u Tursku iselile dve kuće, od kojih je jedna otuda prešla u Albaniju a 1928. godine su se u Albaniju iselile još dve kuće.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top