Poreklo prezimena, selo Uništa (Bosansko Grahovo) Reviewed by Momizat on . Uništa su selo opštine Bosansko Grahovo, na samoj granici sa Hrvatskom (Dalmacijom). Selo se nalazi na padinama planine Dinare, a do njega se može doći samo iz p Uništa su selo opštine Bosansko Grahovo, na samoj granici sa Hrvatskom (Dalmacijom). Selo se nalazi na padinama planine Dinare, a do njega se može doći samo iz p Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Uništa (Bosansko Grahovo)

Poreklo prezimena, selo Uništa (Bosansko Grahovo)

Uništa su selo opštine Bosansko Grahovo, na samoj granici sa Hrvatskom (Dalmacijom). Selo se nalazi na padinama planine Dinare, a do njega se može doći samo iz pravca Vrlike u Hrvatskoj, preko Kijeva, iako su Uništa u sastavu Bosne i Hercegovine.

Na Uništima su od davnina bile staje ljudi iz sela Maovice kod Vrlike, koji su leti tu dogonili stoku. Nakon mletačko-turskog razgraničenja, Uništa su ostala na turskoj teritoriji, a porodice iz Maovica (srpske i hrvatske) ostavile su po jednog sina, da boravi u stajama tokom čitave godine. Vremenom je formirano novo naselje (Gornja Uništa), a potom su došli i stočari (Srbi) iz Podosoja i Kosora, u blizini Maovica, i naselili se malo južnije (Donja Uništa).

U selu se nalaze ostaci pravoslavne crkve Svete Nedelje, koja je uništena u ratu (1991-1945),  dok je srušena rimokatolička crkva Svetog Josipa, ponovo izgrađena. Pravoslavno i rimokatoličko groblje se nalaze jedno do drugog.

Na popisu 1991. godine, Uništa su imala 216 stanovnika, od čega 117 Hrvata (54%), 97 Srba (45%) i 2 ostala.

Srpska prezimena

KOVAČEVIĆ (37) – Sveti Jovan (došli iz Podosoja)

MALJKOVIĆ (41) – Sveti Jovan (došli iz Maovica)

PETKOVIĆ (3) – Sveti Nikola (došli iz Maovica)

UTRŽEN (16) – Sveti Georgije (došli iz Kosora)

 

Hrvatska prezimena

GALIOT (37) – (došli iz Maovica)

GRIZELJ (50) – (došli iz Maovica)

SAMARDŽIJA (31) – (došli iz Maovica)

 

Priredio: Saradnik portala Poreklo Slobodan Zrnić

 

 


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top